Câştigătorii taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă

50 de elevi din 31 de localităţi botoşănene au devenit, începând de astăzi,  mesagerii pompierilor în comunităţile de care aparţin. Misiunea le-a fost încredinţată după ce, timp de o săptămână, au învăţat cum să-şi protejeze propria viaţă, dar şi cum să-şi ajute semenii. Lecţiile le-au fost predate în cadrul taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă Prezent şi Viitor în Siguranţă, organizată în Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Botoşani, Palatul Copiilor Botoşani – Clubul Copiilor Dorohoi, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu şi Primăria Comunei Mihai Eminescu.

La festivitatea de premiere, care a avut loc astăzi, alături de cei 50 de elevi şi conducerea ISU Botoşani, au participat: Gheorghe Sorescu - preşedintele Consliului Judeţean Botoşani; David Şalgău – Aniţei – Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Aneta Gireadă – primarul comunei Mihai Eminescu, ec. Miluţa Jijie şi Daniel Tupiluş, managerul, respectiv directorul Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu.
         
Activitatea a debutat cu premierea autorilor celor mai bune trei eseuri Viaţă de pompier. Pe lângă diplome, câştigătorii ( locul I - Luciana Maria Covrig – Şcoala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Dorohoi ; locul II – Adelina Lavinia Andrei – Şcoala Gimnazială Drăguşeni şi  locul III – Alexandra Stan – Şcoala Gimnazială nr. 17 Botoşani) au obţinut şi premii în bani din partea Asociaţiei Personalului I.S.U. Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani.
         
Vizibil emoţionaţi, membrii celor cinci echipaje ( roşu, albastru, bleu, verde şi mov) au aşteptat cu nerăbdare să vadă cine pleacă acasă cu trofeul celei de a V-a ediţii a taberei de vară. Timp de o săptămână, aceştia s-au înfruntat în 16 probe din concursurile Prietenii Pompierilor, Cu viaţa mea apăr viaţa şi jocurile interactive cu specific în domeniul situaţiilor de urgenţă.          
Clasamentul final a fost stabilit pe baza rezultatelor obţinute în urma rezolvării chestionarului cu 20 de întrebări din domeniul situaţiilor de urgenţă.
         
După o luptă extrem de strânsă, echipajul mov, format din elevi de la Liceul Tehnologic Coţuşca, Şcoala Gimnazială Aristotel Crîşmaru Drăguşeni, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ştiubieni, a fost declarat câştigătorul ediţiei.
         
Pe a doua treaptă a podiumului a urcat echipajul roşu ( Şcoala Gimnazială Spiru Haret Dorohoi, Şcoala Gimnazială nr. 1 Mileanca, Şcoala Gimnazială  Gheorghe Coman Brăeşti, Şcoala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Dorohoi, Şcoala Gimnazială Leon Dănăilă Darabani şi Şcoala Gimnazială Hilişeu Horia).

A treia treaptă a podiumului a fost ocupată de echipajul bleu ( format din elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Botoşani, Şcoala Gimnazială nr. 1 Gorbăneşti, Şcoala Gimnnazială nr. 1 Vlădeni Deal – comuna Frumuşica, Şcoala Gimnazială Grigore Antipa Botoşani şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Orăşeni Deal, comuna Curteşti). 
         
Festivitatea a fost încheiată pe ritmurile unor melodii de muzică uşoară, interpretate de Mari – Elena Predică, participantă la o ediţie anterioară a taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă. 
         
Partenerii proiectului educaţional şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă “Prezent şi Viitor în Siguranţă
, care s-a încheiat cu tabăra de vară, invitaţii, profesorii şi părinţii şi-au exprimat intenţia de a organiza şi pe viitor astfel de activităţi care, prin mijloace mai puţin convenţionale, valorifică potenţialul educaţiei nonformale în scopul nobil de a-i învăţa pe copii, modalităţile de protejare a celui mai valoros bun: viaţa. 

În tabără, elevii şi-au dezvoltat priceperile şi deprinderile în a reacţiona a situaţii de urgenţă, dar s-au şi relaxat. Organizatorii le-au oferit mai multe surprize: excursii la mănăstirile şi instituţiile culturale din judeţ, concerte de muzică populară, jocuri interactive pentru dezvoltarea spiritului de echipă, karaoke, concurs de miss şi foc de tabără.
         
Adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel ing. Eugen Vişan, a participat la o serie de activităţi desfăşurate în tabără, considerând că este un proiect extrem de util, interesant şi a promis că va face demersuri pentru implementarea acestuia la nivel naţional.

Copiii au plecat din tabără cu lacrimi în ochi, promiţând că vor transmite familiilor,  colegilor, prietenilor regulile şi măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă acumulate pe parcursul taberei.
 
Locul I – Luciana Maria Covrig – Şcoala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Dorohoi
 
 
“Viaţă de pompier
 
          Pentru început, după toată experienţa pe care am acumulat-o la şcoala şi tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă, consider că pot compune o definiţie a pompierului.
          POMPIER – persoană cu un suflet imens, ce este capabil să salveze vieţi şi să-i facă pe ceilalţi fericiţi. Indiferent în ce situaţie se află, ei îşi riscă viaţa, pentru oameni.
          De la începutul orelor din şcoala de vară, mi-am dat seama că pompierii sunt mai diferiţi faţă de ceilalţi oameni. Nu, nu au un ochi în plus sau un picior în minus, au doar o inimă foarte mare. Fiecare dintre noi are un suflet bun, însă nu cu toţii îl valorificăm. Vă garantez că pentru a deveni pompier este vital să au un asemenea lucru.
          Viaţa de pomoier nu este una uşoară, însă este nemaipomenit de frumoasă. Am învăţat că pompierii se bazează pe coechipierii lor şi că, dacă lipseşte unul, celorlalţi le este mai greu să termine misiunea.
          Mereu serioşi, dar cu un zâmbet în inimă, aşa pornesc toţi. Niciunul nu doreşte altceva decât să audă de la o persoană : “Mulţumesc pentru că mi-ai salvat viaţa!
          În spatele acestor sarcini, se ascund ore de antrenament şi muncă. Ani la rând, zi şi noapte, sunt acolo pentru noi. Şi vreau să le mulţumesc! Deşi nu ştiu ce voi deveni în viitor, ori medic, ori pompier, cu siguranţă voi dori să salvez vieţi, să fiu fericită prin ceea ce fac, ajutând oamenii.
          Nu pot să descriu în cuvinte cât de mult m-au ajutat pompierii în tabără şi m-au motivat să fac ceea ce îmi doresc. Doresc, peste 20 de ani, să particip cu ei la o misiune, să ne bucurăm de acelaşi lucru din nou.
          După cinci zile petrecute cu ei, pot spune cp aceste versuri mă reprezintă :
          “Aşa am fost, aşa  voi fi
          Mereu pompierii voi iubi.
 
Locul II - Adelina Lavinia Andrei – Şcoala Gimnazială Drăguşeni
 

“Viaţă de pompier
 
          “Viaţă de pompier, un simplu titlu, dar care îţi dă de gândit foarte mult. Viaţa de pompier, din punctul meu de vedere, este una foarte grea, dar poţi să te mândreşti cu aceasta. Un pompier, nu poţi să spui că are timp liber, la orice oră din zi, în orice momentm poate fi solicitat. Dacă aceşti oameni nu ar exista, viaţa, mediul li bunurile ar putea fi într-o distrugere totală. Ei se duc la o urgenţă, trup şi suflet, fără a avea siguranţa că se vor mai întoarce înapoi teferi sau chiar vii.
          Mereu şi absolut mereu se gândesc doar la cei din jur, mereu vor să salveze, să îndrume pe alţii pe această cale. Cel puţin asta mi-au demonstrat, în totalitate, în această săptămână, din puţinul lor au dat şi la alţii. Au organizat o tabără de vară. Această tabără mi-a arătat cât de important e să salvezi o viaţă. Cel mai apreciabil lucru este că din puţinul lor au ajutat nişte copii simpli, să afle atât de multe. Au strâns mână de la mână, au ajutat şi s-au implicat într-un mod extrem de lăudabil. Nu o să uit această experienţă, nici după ani şi ani, în primul rând, pe lângă că ne-au fost îndrumători, ne-au fost prieteni, când a fost să ne distrăm, ne-am distrat toţi, când am avut de lucru, am lucrat toţi.
          Am mers pe această temă de la început, până la sfârşit, am fost unu pentru toţi şi toţi pentru unu, am lucrat ca o echipă, am avut atât de multe activităţi, aceşti oameni au fost cu noi 24 din 24, nu am avut timp să ne plictisim.
Această experienţă m-a marcat foarte mult, amintirile adunate vor aduce, mereu, un zâmbet pe chipul meu.  Le mulţumesc din toată inima, le voi rămâne mereu recunoscătoare, iar clipele de aici vor fi întotdeauna în suflet.
 
Locul III – Alexandra Stan – Şcoala Gimnazială nr. 17 Botoşani
 
“Viaţă de pompier
 
          Cine este pompierul? Pompierul este un înger fără aripi, cu o inimă uriaşă, care pune viaţa celorlalţi mai presus de viaţa proprie.
Sufletul şi mintea ar trebui închise într-o cutie metalică pentru a se apăra de efectele emoţionale ale dezastrelor şi a necazurilor oamenilor care trec prin diverse cumpene, cum ar fi: inundaţiile, incendiile, cutremurile, accidentele rutiere, chiar şi pierderea celor dragi. Orice eveniment tragic îl marchează pe pompier, punându-şi amprenta asupra propriei existenţe. El este un soldat, tot timpul în alertă, ştie când pleacă, dar nu ştie când se întoarce.
Pompierul ascultă de comandant, acţionează rapid şi în echipă, fără a analiza îndelung ce se întâmplă, doarece fiecare minut este preţios pentru victimă şi pentru el. 
Ca şi în basme, unde binele învinge mai tot timpul răul, aşa şi acţiunea pompierului are, de cele mai multe ori, un final fericit.
Chiar şi pompierul îmbăcat în uniformă roşie, dotat cu cască şi echipament special are, uneori, nevoie de un înger cu aripi, un înger păzitor.
Pentru mine, pompierul rămâne un erou, un înger fără aripi şi la care poţi apela printr-un simplu telefon la 112 şi magia prinde aripi pentru cei aflaţi în diferite cumpene.
 
 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Caz revoltător: Un tânăr din Botoșani, cu arsuri grave, a fost refuzat de marile spitale din țară!

astăzi, 15:08

Tânărul a ajuns în stare critică după un accident casnic, în urma căruia a suferit arsuri pe 60% din suprafaţa corpului. În prezent, el este la Spitalul Județean de Urgen...

(P) Cum îi explici copilului tău importanța îngrijrii corecte a dinților?

astăzi, 13:37

Îngrijirea dinților este un aspect esențial al sănătății generale, iar ca părinte este important să îți înveți copilul de mic importanța acestui obicei zilnic. A explica u...

14 în cursa pentru președinte! Ei sunt candidații care ne cer votul în primul tur!

astăzi, 12:52

Biroul Electoral Central a stabilit, joi, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaţilor la alegerile prezidenţiale. Tragerea la sorţi a fost efectuată în prezenţa memb...