Cașcavalul de Săveni, pe lista „meniului" pentru Ziua Națională recomandat de Comisia Europeană în România

Cașcavalul de Săveni, pe lista „meniului" pentru Ziua Națională recomandat de Comisia Europeană în România

Fotografia zilei a fost publicată astăzi pe pagina Reprezentanței Comisiei Europene în România.

“Ne pregătim „meniul" pentru Ziua Națională cu ajutorul „GPS-ului" culinar al produselor românești protejate în Uniunea Europeană.

Pe „traseu" avem:

-  Telemeaua de Sibiu

-  Cârnații de Pleșcoi

-  Scrumbia de Dunăre afumată

-  Novacul afumat din Țara Bârsei

-  Telemeaua de Ibănești

-  Salamul de Sibiu

-  Magiunul de prune de Topoloveni

-  Cașcavalul de Săveni

-  Salata cu icre de știucă de Tulcea

-  Salata tradițională cu icre de crap”, a scris Reprezentanța Comisiei Europene în România pe pagina sa de socializare.

Cașcavalul de Săveni a devenit din aprilie 2021, produs cu Indicație Geografică Protejată, ceea ce înseamnă că este recunoscut la nivelul Uniunii Europene și nu poate fi imitat sau utilizat neadecvat.

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

 

Spune-ne opinia ta