Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate promite să schimbe legea

Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate promite să schimbe legea
Angajatorii care au plătit concedii medicale şi nu au optat pentru recuperarea integrală a sumelor ar putea să-şi mai recupereze banii doar dacă va fi modificată legislaţia.

Sutele de angajatori din ţară care s-au trezit că "au pierdut" banii plătiţi pe concediile medicale ale angajaţilor în urma unor schimbări legislative ar putea primi sumele respective înapoi, potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), care pregătesc o derogare de la lege, scrie evz.ro.

Bani pierduţi din cauza unor modificări legislative

Sute de angajatori din ţară, în cursul anului trecut, au avut de plătit concedii medicale şi au ales să nu îşi recupereze integral aceste sume, ci, lunar, din acestea să fie plătită contribuţia obligatorie la Fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate.

De la 1 ianuarie, această "compensare" a fost scoasă în afara legii, iar sumele pierdute în urma modificărilor legislative sunt de ordinul a zecilor de mii de lei.

Declaraţii contradictorii

Iniţial, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat că "au existat întârzieri pentru că nu am primit banii de la Ministerul Finanţelor". Ulterior, reprezentanţii CNAS au răspuns şi în scris solicitării reporterilor de la "Evenimentul zilei" privind soluţionarea acestei situaţii.

"Reţinem existenţa unei problematici în ceea ce priveşte recuperarea indemnizaţiilor de concedii medicale plătite de către angajatori asiguraţilor, în sensul că angajatorii sunt puşi în imposibilitatea legală de a mai putea recupera aceste sume din bugetul FNUASS (...) să se întreprindă demersurile legale în vederea acordării unui termen în care persoanele aflat în situaţiile mai sus menţionate să poată solicita restituirea sumelor reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale", se arată în răspunsul transmis EVZ de către conducerea CNAS.

Pe de altă parte, unii angajatori spun că dacă legea nu va fi modificată, vor da în judecată CNAS. "Avem de recuperat câteva zeci de mii de lei. Sunt banii noştri, o să mergem în instanţă", ne-a declarat directorul unei companii multinaţionale, care se află într-o astfel de situaţie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - FC Voluntari 0-0! Ne-am jucat cu ocaziile, salvarea de la retrogradare se decide la Galați!

astăzi, 16:30
68

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, 0-0, după un meci în care echipa a avut ocazii imense.Meciul a început modest, iar prima fază periculoasă a avut loc în minutul 36. Atu...

Incendiu la o gospodărie din apropierea Mănăstirii cu un albastru unic în lume! (foto, video)

astăzi, 15:40
262

Incendiul a izbucnit în jurul orei 15:00, la o gospodărie din localitatea Voroneț. Pompierii suceveni intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului.Momentan se manifestă la o cas...

Tânăr prins beat la volan în Sâmbăta Mare, polițiștii au întocmit dosar penal!

astăzi, 15:23
92

În cursul zilei de sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus d...