Casa de schimb valutar sanctionata pentru lipsa geamului antiglont!

Casa de schimb valutar sanctionata pentru lipsa geamului antiglont!
Politistii botosaneni au intensificat controalele la unitatile financiar-bancare, casele de schimb valutar si amanet din judetul Botosani!

Prin intermediul structurilor de ordine publica, pe raza judetului Botosani, sub coordonarea Directiei Politiei de Ordine Publica din cadrul IGPR, au fost intensificate activitatile de control la unitatile financiar-bancare, casele de schimb valutar si amanet, in scopul asigurarii respectarii prevederilor Legii nr. 333/2003 si ale H.G. nr.1010/2004.

Actiunile politistilor urmaresc modul in care este organizata paza umana de catre conducatorii unitatilor, existenta, actualitatea si respectarea planului de paza, precum si gradul de instruire si pregatire a personalului de paza aflat in serviciu.

"Totodata, actiunilor specialistilor din politie urmaresc modul in care se realizeaza protectia electronica a locurilor de depozitare a valorilor, respectiv existenta sistemelor electronice de alarmare si supraveghere video, legalitatea instalarii, mentinerea in stare de functionare si modul efectiv de utilizare a acestora, asigurarea monitorizarii si a modului de interventie in cazul alarmelor la efractie, modul de asigurare a protectiei electronice si mecanice a incaperilor in care sunt depozitate valorile monetare, existenta caselor de bani pentru depozitarea numerarului pe timpul noptii si fixarea in pardoseala sau zid a acestora", precizeaza Manuela ieremie, purtator de cuvant in cadrul IPJ Botosani.

Respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste transportul valorilor monetare se afla in atentia politistilor care efectueaza controale, acestia urmarind modalitatea efectiva de realizare a transportului de valori, mijloacele auto folosite la transport (certificarea blindatelor, dotare, amenajare), dotarea agentilor de paza cu armament si munitie, mijloace de autoaparare si de comunicatii, portul uniformei si insemnelor specifice.

Controalele politistilor au in vedere si instruirea personalul de paza aflat in serviciu, in vederea cresterii vigilentei si capacitatii de reactie, precum si a personalului care deruleaza operatiuni cu numerar, in vederea respectarii procedurilor legale de manipularea, depozitarea si transportul valorilor monetare.

- In urma controalelor efectuate pana in prezent, la doua unitati bancare de pe raza municipiului Dorohoi, s-a constatat ca nu erau intocmite proiecte pentru instalarea sistemelor tehnice de alarmare si televiziune cu circuit inchis iar casele de bani nu erau prevazute cu detectoare de vibratii. Pentru neregulile constatate, unitatile bancare au fost sanctionate contraventional conform Legii nr. 333/2003, fiind totodata stabilite termene pentru remedierea acestora.

- Nereguli au fost constatate si la doua unitati bancare de pe raza orasului Stefanesti. Astfel, una dintre unitatile bancare avea montat un aparat bancomat care nu era incastrat in pardoseala sau zid conform prevederilor legale iar cealalta unitate bancara nu era conectata la un dispecerat de monitorizare si nu detinea paza umana. Ambelor unitati bancare le-au fost stabilite termene concret pentru remedierea neregulilor constatate.

- In urma controlului efectuat la o casa de schimb valutar din municipiul Botosani, s-a dispus sanctionarea contraventionala a administratorului societatii intrucat unitatea nu avea montate geam antiglont si sertar de preluare indirecta a valorilor, cu toate ca societatea avea achizitionate aceste dispozitive de paza.

- La doua case de amanet apartinand aceleiasi societati comerciale din municipul Dorohoi, s-a constatat ca transportul de valori se efectua fara insotitor, motiv pentru care reprezentantului legal al societatii i-a fost acordat un termen de 15 zile pentru contactarea unei societati autorizate de paza in vederea insotirii transporturilor de valori.

Nereguli au fost constatate si la un alt punct de lucru al aceleiasi societati, care functioneaza pe raza orasului Darabani, unde sistemul de alarmare nu era conectat la vreun dispecerat de monitorizare, autorizat de catre organele de politie. In vederea remedierii acestei nereguli, administratorului societatii i-a fost stabilit un termen de 15 zile.

Politistii vor continua verificarile si in perioada urmatoare si vor sanctiona cu fermitate unitatile controlate in cazul in care se constata nerespectarea prevederilor Legii nr. 333/2003 si H.G. nr.1010/2004, se arata in comunicatul remis de Biroul de Presa al Inspectoratului Politiei Judetene Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu la o gospodărie din apropierea Mănăstirii cu un albastru unic în lume!

astăzi, 15:40
209

Incendiul a izbucnit în jurul orei 15:00, la o gospodărie din localitatea Voroneț. Pompierii suceveni intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului.Momentan se manifestă la o cas...

Tânăr prins beat la volan în Sâmbăta Mare, polițiștii au întocmit dosar penal!

astăzi, 15:23
71

În cursul zilei de sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus d...

Botoșănean băgat în închisoare pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu patru ani!

astăzi, 13:20
107

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de ex...