CAS Botosani cere furnizorilor sa respecte legea in ceea ce priveste retetele compensate!

CAS Botosani cere furnizorilor sa respecte legea in ceea ce priveste retetele compensate!
Având în vedere semnale publicate în presă privind fraudarea de către mai mulţi medici şi farmacişti a bugetului CNAS prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete, Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani atenţionează: Prescrierea medicamentelor de către medicii aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani se face în conformitate cu:

- Contractul de servicii medicale încheiat cu CAS

- Prevederile codului de etică şi deontologie al medicilor şi farmaciştilor. Respectarea legislaţiei de prescriere a medicamentelor precum şi a celorlalte acte normative privind desfaşurarea activităţii medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate este obligatorie.

Codul de Deontologie medicală al Colegiului Medicilor prevede următoarele:

Medicul nu poate face reclamă unor medicamente sau bunuri medicale de consum;

Este contrară eticii înţelegerea dintre doi medici, între medic şi farmacist sau între un medic şi un cadru auxiliar pentru obţinerea de avantaje materiale;

Este interzisă medicului practician implicarea în distribuirea unor remedii, aparate sau produse medicamentoase autorizate sau neutorizate.

Potrivit Codului Deontologic al Farmacistului: În interesul pacientului şi al publicului în general, farmacistul trebuie să colaboreze cu medicul...; farmacistul colaborează activ cu medicul prescriptor pentru a realiza efectuarea tratamentului pacientului la timp, în parametri optimi şi în interesul acestuia; în colaborarea sa cu medicul, farmacistul se va abţine de la orice înţelegere în scop material sau de altă natură care ar avea drept rezultat încălcarea dreptului pacientului.

Eludarea acestor norme de etică şi deontologie profesională intră sub incidenţa legii penale, în contextul stabilirii între medici şi farmacişti a unor înţelegeri având drept scop obţinerea ilicită de avantaje materiale.

Se interzice orice acţiune îndreptată asupra pacientului în scopul obţinerii de foloase materiale încălcând astfel drepturile pacientului.

Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani atrage atenţia furnizorilor de servicii medicale (medici prescriptori şi farmacişti) asupra respectării prevederilor legale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
39

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...

Concert de pricesne la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Concești!

astăzi, 09:34
27

Duminică, 28 aprilie, în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și c&ac...

Militarii botoșăneni pe podium la o competiție importantă!

astăzi, 09:03
71

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au clasat pe locul I la o importantă competiție.Este vorba despre „Cea mai bună piesă de artilerie te...