Cartofi stropiți cu substanțe interzise și căpșuni iradiate. Ce fructe și legume din piețele românești sunt cele mai "otrăvite" cu pesticide

Multe fructe şi legume sunt impregnate cu pesticide, fertilizate în exces, injectate ca să se coacă rapid sau iradiate ca să reziste mult. Merele, strugurii şi roşiile sunt cele mai "otrăvite".

Medicii nu obosesc să recomande fructe şi legume. Un sfat bun, dacă rafturile supermarketurilor n-ar fi pline de produse de import "otrăvite" cu pesticide, injectate ca să se coacă la comandă sau iradiate ca să aibă viaţă cât mai lungă, ne spune Doctorul Zilei.

Şi ţăranii au învăţat că merele şi roşiile pipernicite nu se pot bate cu "giganţii", iar pieţele sunt asaltate de legume îmbrăcate într-un strat gros de ierbicid, care iese greu la spălare, sau injectate cu chimicale care scot untul din ele. Cele de ţară sunt şi mai periculoase, pentru că acolo nu se respectă întocmai procedurile.

Cartofii, stropiţi cu o substanţă interzisă

Peste 60% din legume şi 30% din fructele de pe piaţă conţin pesticide, potrivit Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentară (EFSA). Cercetătorii americani de la "Environmental Working Group" au realizat un clasament al celor mai rele şi al celor mai bune fructe şi legume, în funcţie de cantitatea şi de numărul pesticidelor conţinute. S-au efectuat peste 80.000 de teste.

În topul vegetalelor "otrăvite" cu pesticide se află merele, ţelina, căpşunile, piersicile, spanacul, nectarinele, strugurii, ardeiul, cartofii şi salata verde. "Merele sunt mai contaminate, pentru că sunt foarte atacate de viermi şi trebuie tratate. Şi dacă n-ar fi ierbicidate, nu le-ar mai cumpăra nimeni. O colegă a crescut roşii fără pesticide, în laborator. S-au stricat integral", subliniază nutriţionistul Corina Zugravu.

Cel mai inofensiv pesticid este piatra-vânătă. "Piatra-vânătă cu care se stropesc strugurii, de regulă, se ia la spălare, dar mai poate rămâne şi în interior, caz în care puteţi face intoxicaţie şi diaree. La cartofi este o problemă. Mulţi ţărani îi stropesc cu organoclorurate interzise, care rămân în plante mult timp", adaugă medicul.

La polul opus, în topul celor mai curate vegetale se află ceapa, porumbul, ananasul, avocado, asparagusul, mazărea verde, mango, vinetele, pepenele galben şi verde, kiwi, varza, grepfrutul şi ciupercile. Fructele cultivate în extrasezon abundă în pesticide şi chimicale.

Vegetalele turceşti, sărace în minerale, bogate în azotaţi

România importă legume şi fructe din Turcia, Olanda sau Israel, acolo unde se practică agricultura intensivă. Aceasta se bazează pe folosirea excesivă a îngrăşămintelor chimice, mai ales a celor pe bază de azot. Plantele acumulează cantităţi mari de azotaţi, ce se transformă în nitrozamine cancerigene.

"Azotaţii sunt folosiţi pe scară largă. Pot rămâne în rădăcini, deci în morcovi, spanac. Am fost în piaţă şi am văzut la tarabe ardei cât antebraţul meu şi i-am întrebat cum de au crescut aşa. Vânzătorii mi-au zis că au pus la nitraţi…Dar, s-au învăţat să ascundă acest lucru", mai spune medicul.

În plus, aceste îngrăşăminte seacă solul de minerale, ceea ce se răsfrânge direct asupra calităţii legumelor. În ţările menţionate, acestea sunt crescute chiar şi la lumină artificială, în ghivece sau în lădiţe speciale.

Cum cresc legumele la ordin

Fructele şi legumele sunt injectate cu ajutorul tehnologiilor moderne, cu diverse substanţe, care pot provoca şi cancer. De exemplu, etilena şi retardanţii, fertilizatorii pe bază de nitrogen sunt substanţe de sinteză periculoase folosite în agricultură. Etilena stimulează sau inhibă coacerea fructelor, în timp ce retardanţii încetinesc sau stopează creşterea tulpinilor şi lăstarilor, stimulând înflorirea şi fructificarea.

Căpşuni iradiate

O altă metodă care atentează la calitate este iradierea, una din cele mai folosite metode de distrugere a microorganismelor, dar şi de sistare a coacerii. Căpşunile sunt cel mai adesea iradiate pentru că se strică repede.

Deşi EFSA a dat asigurări că metoda e sigură pentru sănătate, medicii spun că în compoziţia alimentelor iau naştere compuşi toxici şi radicali liberi. În UE, există puţine produse iradiate, în general fructe şi legume, mai puţin produse de origine animală, iar pe eticheta lor ar trebui să apară menţiunea "produs iradiat" sau "tratat cu radiaţii ionizante".

Apa cu bicarbonat spală pesticidele

Pesticidele sunt, de fapt, otravă. Pe termen lung, intoxică ficatul şi favorizează apariţia problemelor respiratorii, tiroidiene şi a diferitelor tipuri de cancer. Ar trebui să evite pesticidele femeile însărcinate (pericol de mutaţii genetice) şi copiii, al căror sistem imunitar este în formare.

Vestea proastă este că şi dacă le spălaţi sau le curăţaţi de coajă nu scăpaţi de toate pesticidele. Medicii recomandă spălarea vegetalelor cu apă caldă, în special a morcovilor, cartofilor şi a ţelinei. Roşiile trebuie spălate cel puţin trei minute cu apă cu bicarbonat de sodiu, ce anihilează unele pesticide.

Portocalele, lămâile conţin substanţe anti-mucegai, care nu dispar prin spălare, întrucât coaja lor este uleioasă şi, de cele mai multe ori, pesticidele pătrund şi în miez. În niciun caz nu folosiţi coaja acestora la prăjituri, ne atenţionează Doctorul Zilei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...