Carte despre casele armenilor, lansată la Botoşani-FOTO

Carte despre casele armenilor, lansată la Botoşani-FOTO
Bilblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu", secția Biblioteca Etniilor, a găzduit, sâmbătă, lansarea cărţii "Case armene din Botoşani", în prezenţa autorilor Florin Simion Egner, fostul primar al municipiului Botoşani şi Viorica Popa.

La eveniment au participat şi oficiali ai Bisericii Armeneşti, P.S. Datev Hagopian, şi stareţul Mănăstirii Hagigadar din Suceava. Cartea "Case armene din Botoșani" este a cincea dintr-un ciclu despre istoria armenilor din Botoşani.

“Este o carte mai ales despre istoria puţin cunoscută a oraşului Botoşani din perioada de dinainte de 1439 atunci când Letopiseţul Ţării Moldovei spune că au venit tătarii şi au prădat până la Botoşani. Istoria armenilor priveşte sec. XI-XIV cu nişte lucruri concrete în Botoşani, începând de la o monedă de bronz şi localizăm şi perioada când au fost primii armeni în Botoşani. Noi avem o istorie a oraşului Botoşani locuit de armeni cu mult înainte de prima atestare documentară pe care noi am spus-o la început", a spus Florin Egner.








Acesta spune că dorinţa de a scrie despre istoria armenilor vine şi din faptul că el însuşi are orgini armene, tatăl său fiind armean.

“În urmă cu doi an am început acest ciclu de cărţi, pentru că am fost ales şi în Congresul Eparhial al Biserciii Ortodoxe Armene din România şi în Consiliul parohial de la Botoşani şi am plecat de la o arhivă proprie, de la documente de la Arhivele Statului, în biblioteci universitare. Şi continuând cu alte surse. Mi-am propus zece cărţi structurate în două volume mari la final", a mai spus Egner.

Prezentarea volumului precum și alocuțiuni despre importanța civilizației și culturii armene în spațiul multicultural botoșănean au fost susţinute de Dănuț Prodan, Corneliu Filip, Gheorghe Median. Cu acest prilej, bibliotecara Ana Teletin a prezentat expozițiile de carte și fotodocumentare ce cuprind mărturii ale vieții armenești la Botoșani.







 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
166

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
313

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
72

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...