Care sunt judetele cu cea mai mare si cea mai mica pondere in PIB

Care sunt judetele cu cea mai mare si cea mai mica pondere in PIB
Mai mult de jumatate din PIB-ul Romaniei este realizat de noua judete plus municipiul Bucuresti, aceste zece unitati administrative avand o populatie de 7,8 milioane, respectiv 36% din populatia tarii.

Astfel, capitala are o pondere de aproximativ 20% in PIB-ul total, desi nu are decat 9% din populatie. Urmeaza judetele Timis, Constanta, Prahova si Cluj cu procente cuprinse intre 4,7% si 4%.

La polul opus se situeaza judetele Giurgiu, Calarasi si Tulcea cu procente cuprinse intre 0,7% si 0,8%, insa acestea sunt judete mici, avand o populatie totala de 840.000 de persoane.

De asemenea, doar 10 unitati administrative au o pondere in PIB mai mare decat ponderea populatiei lor in PIB ¬ cea mai mare diferenta pozitiva se regaseste in Bucuresti, iar cea mai mare diferenta negativa in Suceava, judet care are 3,3% din populatia tarii, dar are o ponderee de doar 2% in PIB-ul total.

Daca discutam despre PIB/capita, cele mai mari valori se inregistreaza in Bucuresti (~12.500 euro), Ilfov (10.000) si Timis (8.500), alte trei judete (Constanta, Cluj si Brasov) inregistrand valori de 7.000-7.500 euro. La polul opus se afla Vaslui si Botosani cu un PIB/capita de 2.500-2.700 euro. PIB-ul mediu la nivelul tarii a fost anul trecut in jurul a 5.500 euro/capita.

 

(Cristian Orgonas, Businessday.ro)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
263

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
413

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
557

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...