Care sunt cele mai bune instituţii de învăţământ superior

Care sunt cele mai bune instituţii de învăţământ superior
Clasificarea universităţilor, ierarhizarea programelor de studiu şi o finanţare pe criterii obiective constituie câteva dintre noutăţile anului academic 2011-2012, acestea fiind considerate de către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, esenţiale pentru învăţământul superior din România.

Vorbind despre clasificare şi ierarhizare, ministrul Funeriu a spus că acestea vor permite pe de o parte o constatare a misiunii pe care fiecare universitate o poate duce la îndeplinire, iar, pe de altă parte, un referenţial privind drumul care universitatea îl are de parcurs pentru a-şi îndeplini rolul în societate, relateaza Mediafax.

De asemenea clasificarea universităţilor permite o finanţare a performanţei pe criterii obiective.

Ministrul a precizat că pentru prima dată, datorită noii Legi a educaţiei, Guvernul a adoptat Hotărârea 966/2011 care prevede pentru fiecare program de studiu capacitatea maximă de şcolarizare, conform evaluării făcută de ARACIS. Depăşirea acestei capacităţi maxime de şcolarizare ar fi o faptă extrem de gravă şi ar atrage după sine sancţiuni drastice, conform art. 138 din Legea educaţiei. Ministerul va controla foarte riguros respectarea capacităţii maxime de şcolarizare la toate universităţile.

"În ceea ce priveşte ierarhizarea programelor de studii, doresc să menţionez că acest demers este cu atât mai important cu cât este primul astfel de demers dus până la capăt. Vreau să subliniez că această ierarhizare nu este fixă la timp, următoarea va fi la anul. Ierarhizarea din acest este acum supusă scrutării publice, astfel încât să putem lucra împreună cu universităţile pentru a ameliora toate procedurile şi a creşte posibilitatea universităţilor să se amelioreze, să crească, pentru că până la urmă acesta este scopul nostru. Subliniez aici că verificarea datelor şi raportărilor este o activitate continuă a ministerului, iar toate datele sunt pe internet, la adresa http:/chestionar.uefscdi.ro, formulele de calcul de asemenea, ceea ce permite maxim de transparenţă", a mai spus ministrul Educaţiei, precizând că documentul este în dezbatere publică.

Ierarhizarea programelor de studii reprezintă o clasificare a locurilor unde se face performanţă.

"Multe universităţi s-au dezvoltat pe orizontală, având multe specializări noi, dar fără să aibă excelenţă pentru toate domeniile. Ierarhizarea programelor de studii şi clasificarea universităţilor reprezintă un instrument foarte bun pentru dimensionarea instituţiilor de învăţământ superior", a afirmat Funeriu.

Ministrul a adresat un îndemn cadrelor didactice şi studenţilor la început de an universitar, un îndemn pentru cadrele din universităţi: "Alegeţi-i pe cei mai buni dintre dumneavoastră".

VEZI AICI IERARHIA UNIVERSITATILOR IN FUNCTIE DE PROGRAMELE DE STUDIU!

Conform evaluării MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piaţa educaţională pot fi considerate de top. În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai puţine se regăsesc în grupa D- 12%, în timp ce clasa E adună 20% din programe.

 Clasificarea arată că spre exemplu, programele de top în domeniul matematicii sunt cele derulate de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În domeniul Chimie, programele de top sunt cele ale Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Cele mai bune programe de Geografie şi Fizică aparţin Universităţii din Bucureşti, Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În privinţa Biologiei, programele de clasa A sunt cele ale Universităţii "Babeş-Bolyai" şi cele ale Universităţii din Bucureşti, în timp ce Dreptul de categorie A aparţine Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Bbaeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Sociologia are doar două programe de tip A: în cazul Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Programele de top în economie se derulează, în schimb, la Academia de Studii Economice, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea "babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Filosofia se încadrează în categoria de elită la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în timp ce programele de psihologie din prima grupă aparţin Universităţii "Babeş-Bolyai" şi Universităţii de Vest din Timişoara .



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
102

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...

”Pictorița” de la Poliția de Frontieră, din nou aproape de copiii din Botoșani! (Foto)

astăzi, 15:32
40

În astfel de momente, politiștii de frontieră au venit din nou în ajutorul celor față de care soarta nu a fost deloc darnică.Poliţiştii de frontieră botoşăneni au răspuns &i...

Iftime răspunde la acuzațiile de blat: „Ori suntem o națiune de proști, ori suntem duși de tot de acasă!”

astăzi, 14:37
425

Finanțatorul echipei FC Botoșani a răspuns acuzațiilor lansate de Nicu Grameni, crainicul meciurilor de acasă ale lui Dinamo. Grameni a sugerat că există îndoieli cu privire la corectitud...