Care sunt cele mai bogate si cele mai sarace localitati din Romania. Moldova nu mai este polul saraciei!

Un studiu publicat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) releva cu acuratete localitatile din Romania cu cea mai mare dezvoltare, respectiv pe cele mai subdezvoltate, din punct de vedere social.

"Clasamentul" se afla in Anexa 1 a raportului numit "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei", coordonat de prof. univ. Dumitru Sandu, sociolog la Universitatea Bucuresti, conform business24.ro.

Ierarhizarea realizata in cercetare este facuta in baza asa-numitului Indice de Dezvoltare Sociala Locala (IDSL) care ia in calcul sapte indicatori diferiti: nivelul de educatie, varsta medie, speranta de viata, numarul de autoturisme la mia de locuitori, suprafata medie a locuintei, consumul de gaze pe locuitor, categoria de marime a localitatii.

In baza acestui indice, cele mai dezvoltate 10 localitati din Romania sunt:

•Comuna Dumbravita, judet Timis (IDSL 125)

•Orasul Voluntari, judet Ilfov (113)

•Comuna Corbeanca, judetul Ilfov, si orasul Predeal (112)

•Municipiul Cluj-Napoca (105)

•Orasul Busteni (104)

•Municipiul Sibiu si orasul Sinaia (103)

•Municipiul Bucuresti (100)

•Municipiul Timisoara (99)


 La polul opus, cele mai putin dezvoltate localitati sunt:

•Comuna Necsesti, judet Teleorman (IDSL 12)

•Comunele Rasuceni, judet Giurgiu, Coroiesti, judet Vaslui, Seaca de Padure, judet Dolj, si Schitu, judet Giurgiu (IDSL 17)

•Comunele Danicei, judet Valcea si Gogosi, judetul Olt (IDSL 18)

•Comunele Deleni, judetul Vaslui, Toporu, judetul Giurgiu si Salcuta, judetul Dolj (IDSL 19)

Polul saraciei s-a mutat din Moldova in Oltenia

Studiul remarca faptul ca, in ciuda cliseelor despre saracia din Moldova, cea mai saraca zona este in sudul tarii. "Imaginea publica de situare a polului saraciei in Moldova este corectata prin datele foarte puternice pe care este construit IDSL. (...) Cele mai sarace judete ale tarii sub aspect social sunt nu in Moldova ci in sudul tarii, la Teleorman si Giurgiu (cu valori IDSL pe total judet de 50 si, respectiv, 53, comparativ cu Botosani si Vaslui care au un indice de dezvoltare sociala de 55)", se mai arata in raport.

Explicatia pentru aceasta stare de fapt este data in acelasi studiu: "Fenomenul este de pus pe seama unui proces de lunga durata de atractie a elitelor locale catre orasul capitala, de saracire a comunelor din judete precum Giurgiu si Teleorman in primul rand sub aspectul capitalului uman prin emigrarea catre Bucuresti a tineretului".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu nu a găsit explicații pentru înfrângerea cu Sepsi, după ce Botoșani a dominat prima repriză: „Am capotat, nu știu de ce”!

astăzi, 08:40

Sepsi a învins FC Botoșani cu 2-0, pe teren propriu, în etapa 8 a play-out-ului Superligii, predând locul de baraj Unirii Slobozia. FC Botoșani a dominat catergoric prima repriz...

Calendar ortodox, 10 mai: Sf. Ap. Simon Zilotul; Sf. Cuv. Calistrat de la Timişeni şi Vasiova!

astăzi, 08:00

Sfântul Simon Zilotul a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos şi era galileean. I se spune Zilotul sau Cananeul, pentru a‑l deosebi de Sfântul Simon Petr...

Leo Grozavu, după înfrângerea cu Sepsi OSK: "Nu am arătat ca o echipă care vrea să se salveze"

Friday, 9 May 2025

Sepsi OSK a obţinut prima victorie în play-out, scor 2-0 cu FC Botoşani, pe teren propriu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. În urma rezultatului de la Sf&ac...