Cardul de sanatate: Firma care l-a implementat e in insolventa, CNAS apeleaza la solutii improvizate

Blocajul cardului de sanatate, care da peste cap programul de consultatii din cabinetele medicilor si din spitale, are o cauza foarte tehnica, de care conducerea CNAS nu sufla nicio vorba, in ciuda faptului ca presedintele institutiei da asigurari, in fiecare seara la 3-4 televiziuni, ca nu e nicio problema.

Firul - din cabinetul medicului si pana la legislatia care prevede implementarea cardului - trece prin modul in care s-au atribuit serviciile tehnice: compania care s-a ocupat in mod expres de carduri se afla in insolventa, iar CNAS apeleaza, acum, la solutii de rezolvare pe care nu le prevazuse.

In fata blocajelor si a haosului, conducerea CNAS se apara cu jumatati de adevar.

O trecere in revista a chestiunilor care nu se spun public, ci doar "pe surse":
  Firma care a castigat contractul pentru card este in insolventa: remedierea erorilor si mentenanta ar fi urmat sa fie asigurate de cativa angajati.

Potrivit documentelor oficiale, pe data de 26.02.2012 a fost anuntat ca HP Romania si Novensys Corporation (asociere sub forma de consortiu) vor furniza CNAS solutia IT destinata introducerii cardului electronic de asigurari de sanatate.

Valoarea initiala a contractului - 25 milioane de euro.

HP Romania SRL, care a fost in fapt singura entitate privata care a negociat toate detaliile sau componentele contractului de informatizare a sistemului de sanatate, este furnizorul solutiilor si componentelor hardware ale sistemului.

Partea de soft a revenit deci, pe componenta CEAS (cardul electronic de asigurari de sanatate), Novensys Corporation, care ar trebui astazi sa se ocupe de mentenanta si de corectiile arhitecturii software.

Afirmatia este valabila doar teoretic din cauza ca, din 10 decembrie 2014, compania se afla in procedura de insolventa.
Curs de guvernare a stat de vorba cu avocatul care reprezinta in acest proces interesele fostilor salariati, care a descris astfel situatia la zi:

"Mai sunt cativa angajati, inteleg ca ar mai exista ceva contracte in derulare, dar ca sa mai castige niste bani incearca sa inchirieze spatiile goale de birouri din cladirea in care functioneaza. In 2013, cifrele contabile aratau bine, existau cam 250 de angajati. Astazi mai sunt doar 10."

Citeste mai departe!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casă în pericol în această dimineață, pompierii au reușit să evite în ultima clipă un dezastru! (Foto)

astăzi, 09:02

Pompierii au fost solicitați să intervină, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Vorona Teodoru. Incendiul se manifesta la nivelu...

Sentința judecătorilor în cazul chelneriței angajate la Apele Române: Toți inculpații au fost achitați!

astăzi, 07:45

Fostul director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Bârlad-Prut, Petru Avram, acuzat că a angajat în instituție două persoane fără nicio experiență în domeniu, a fost ac...

Imaginea cât 1000 de cuvinte: Doi monahi botoșăneni alături de mama lor care astăzi împlinește 96 de ani! (Foto)

astăzi, 07:30

Fiecare părinte își dedică întreaga viață pentru copii, fiecare părinte jertfește liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica să îşi găsească drumul în viaţă. ...