Cardul de asigurat va contine optiunea de donator de organe

Persoanele care beneficiaza de un card national de asigurat si-ar putea da acordul pentru donarea organelor, prin introducerea pe card a unei optiuni de donare de tesuturi si organe in urma consimtamantului explicit a persoanei cu capacitate de decizie, potrivit unui proiect adoptat tacit de Senat.

In sedinta Senatului de luni, a fost prezentata o nota privind adoptarea tacita, prin implinirea termenului la data de 13 octombrie a propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Astfel, initiativa vizeaza imbunatatirea donarii si transplantului de organe in conditiile cresterii numarului potentialilor receptori (bolnavii cu boli cronice in faza terminala de evolutie: renali, hepatici, cardiaci) si a scaderii continue a numarului de potentiali donatori prin introducerea pe cardul national de asigurat a optiunii de donare de tesuturi si organe in urma consimtamantului explicit a persoanei cu capacitate de decizie, scrie Avocatnet.ro.

Cresterea numarului de organe si tesuturi pentru transplant ar putea fi realizata prin introducerea acestei optiuni pe cardului national de asigurat, prin manifestarea vointei individuale a asiguratului.

Modificarea Legii nr. 95/2006 presupune ca persoanele sanatoase, cu capacitate de decizie, sa isi exprime, inca din timpul vietii, vointa de a fi donator. In aceasta situatie, ar exista un consimtamant explicit, pe care nici macar familia, in momentul decesului persoanei, nu-l poate anula. In acest context, optiunea inregistrata pe cardul national de asigurat ar putea constitui baza registrului national de transplant.

Opinia publica in Romania prezinta o rata de refuz a donarii de organe variind intre 20-60%. In 2001, au existat 21 de donatori cu moarte cerebrala, rata recoltarii multiorganice fiind de 61,9%. In 2002, numarul donatorilor de organe cu moarte cerebrala a scazut la 13, rata recoltarii multiorganice fiind de 85%. In 2003, numarul donatorilor de organe cu moarte cerebrala a fost de 8, rata recoltarii multiorganice fiind de 75%, tendinta de scadere mentinandu-se in continuare.

In aceste conditii, initiatorul proiectului considera ca trebuie creat un sistem prin care fiecare sa isi poata da din timpul vietii consimtamantul legat de optiunea donarii de tesuturi si organe, avand in vedere ca, in prezent, in Romania optiunea "pro" nu este facilitata.

Senatul este prima camera sesizata, proiectul fiind trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, forul decizional.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

Wednesday, 22 January 2025

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

Wednesday, 22 January 2025

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

Wednesday, 22 January 2025

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...