Cardul de asigurat va contine optiunea de donator de organe

Cardul de asigurat va contine optiunea de donator de organe
Persoanele care beneficiaza de un card national de asigurat si-ar putea da acordul pentru donarea organelor, prin introducerea pe card a unei optiuni de donare de tesuturi si organe in urma consimtamantului explicit a persoanei cu capacitate de decizie, potrivit unui proiect adoptat tacit de Senat.

In sedinta Senatului de luni, a fost prezentata o nota privind adoptarea tacita, prin implinirea termenului la data de 13 octombrie a propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Astfel, initiativa vizeaza imbunatatirea donarii si transplantului de organe in conditiile cresterii numarului potentialilor receptori (bolnavii cu boli cronice in faza terminala de evolutie: renali, hepatici, cardiaci) si a scaderii continue a numarului de potentiali donatori prin introducerea pe cardul national de asigurat a optiunii de donare de tesuturi si organe in urma consimtamantului explicit a persoanei cu capacitate de decizie, scrie Avocatnet.ro.

Cresterea numarului de organe si tesuturi pentru transplant ar putea fi realizata prin introducerea acestei optiuni pe cardului national de asigurat, prin manifestarea vointei individuale a asiguratului.

Modificarea Legii nr. 95/2006 presupune ca persoanele sanatoase, cu capacitate de decizie, sa isi exprime, inca din timpul vietii, vointa de a fi donator. In aceasta situatie, ar exista un consimtamant explicit, pe care nici macar familia, in momentul decesului persoanei, nu-l poate anula. In acest context, optiunea inregistrata pe cardul national de asigurat ar putea constitui baza registrului national de transplant.

Opinia publica in Romania prezinta o rata de refuz a donarii de organe variind intre 20-60%. In 2001, au existat 21 de donatori cu moarte cerebrala, rata recoltarii multiorganice fiind de 61,9%. In 2002, numarul donatorilor de organe cu moarte cerebrala a scazut la 13, rata recoltarii multiorganice fiind de 85%. In 2003, numarul donatorilor de organe cu moarte cerebrala a fost de 8, rata recoltarii multiorganice fiind de 75%, tendinta de scadere mentinandu-se in continuare.

In aceste conditii, initiatorul proiectului considera ca trebuie creat un sistem prin care fiecare sa isi poata da din timpul vietii consimtamantul legat de optiunea donarii de tesuturi si organe, avand in vedere ca, in prezent, in Romania optiunea "pro" nu este facilitata.

Senatul este prima camera sesizata, proiectul fiind trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, forul decizional.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
86

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
202

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
49

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...