Card de acces pentru taranii care vor sa vanda in piata!

Card de acces pentru taranii care vor sa vanda in piata!
Producătorii agricoli persoane fizice vor avea în pieţe spaţii amenajate special pentru ei. Vor trebui însă să facă dovada unui certificat de producător, a unui carnet de comercializare şi un card de acces.

Producătorii agricoli persoane fizice înregistrate fiscal vor avea în pieţele agroalimentare, târguri sau pieţe volante spaţii special amenajate exclusiv pentru ei ce vor ocupa cel puţin 50% din totalul spaţiilor de vânzare existente, se arată într-un proiect de ordonanţă elaborat de către Ministerul Agriculturii. Respectivele spaţii vor fi delimitate distinct şi amenajate corespunzător pentru depozitarea şi comercializarea acestor produse, relateaza Economica.net.

Acces cu cardul

Pentru a-şi putea vinde în pieţe surplusul de produse realizate pe exploataţiile proprii, micii producători trebuie să aibă un certificat de producător, un carnet de comarcializare unde îşi vor nota zilnic vânzările, dar şi un card de acces. Cardul este netransmisibil şi se acordă producătorului agricol persoană fizică înregistrată fiscal în baza certificatului de producător şi având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate.

Nu în ultimul rând, producătorii trebuie să emită bon fiscal, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 15.000 lei.

Evaziune fiscală

Conform notei de fundamentare pentru proiectul de ONG elaborat de MInisterul Agriculturii, în ultima perioadă s-au constatat mai multe disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţilor comerciale cu produse din sectorul agricol care duc, printre altele la evaziune fiscală, presiuni speculative asupra preţurilor produselor la consumatorul final, concurenţă neloială între actorii din piaţă persoane fizice şi comercianţi care substituie calitatea de producător agricol şi un deficit de competitivitate al produselor autohtone faţă de produse provenite din ţări terţe.

Tot pentru a preveni aceste disfuncţionalităţi, Ministerul a iniţiat un alt proiect de act normativ prin care se interzice comerţul cu legume şi fructe de import în pieţele agroalimentare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Blue Guardians”, amplu exercițiu de pregătire tactică organizat de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:51
6

În perioada 20-24 mai 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unit...

Lucian Trufin: „Obiectivul meu este ca pacienții din spitalele aflate în cordoonarea Consiliului Județean Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

astăzi, 12:04
18

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienț...

Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ! (Foto)

astăzi, 11:35
191

O bătrână de 80 de ani din județul Botoșani a apelat 112 în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut ...