Capitalism sălbatic: O nouă taxă impusă prin lege pentru restanțierii Nova Apa Serv SA

Capitalism sălbatic: O nouă taxă impusă prin lege pentru restanțierii Nova Apa Serv SA

Până la jumătatea acestui an, juriștii companiei de apă își trimiteau debitorii în instanță pentru recuperarea debitelor, în prealabil plătind o taxă de 20 de lei pentru fiecare dosar. La finalul procesului, Nova Apa Serv SA își revendica această taxă incluzând această cheltuială într-o proximă factură.

Cristian Romanovschi, șef al serviciului comercial din cadrul societății de apă, a anunțat însă că din data de 11 septembrie 2020 au survenit o serie de modificări legislative la Legea 297/2018 privind publicitatea mobiliară care se va resimți foarte puternic în buzunarele botoșănenilor.

“Înscrisurile sub semnătură privată care potrivit legii sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu pot fi exercitate doar dacă sunt înscrise în Registrul Național de Publicitate Mobiliară”, a spus Romanovschi.

Despre ce este vorba mai exact? Conform noilor prevederi legislative, fiecare dosar trimis în instanță va fi taxat cu minim 40 de lei de către un Notariat agreat plus comisionul aferent acestei operațiuni.

În urma unui calcul simplu, rezultă că o singură acțiune în instanță va fi taxată cu sume între 70 și 100 lei, sumă cu care vor fi taxați de fapt utilizatorii ajunși în instanță.

“Spre exemplu la o datorie de 1000 de lei însumând un număr de 10 facturi restante, pe lângă recuperarea debitului va exista și o taxă aplicată în cuantum de circa 90 de lei. Deci 10 facturi ori 90 de lei taxele notariale însumează încă 900 de lei. Va fi o povară în plus pentru debitori și pe lângă aceste taxe notariale se mai adaugă și comisionul executorului judecătoresc”, a mai completat Cristian Romanovschi.

Pentru restanțierii Nova Apa Serv SA va fi o lovitură foarte grea, în unele cazuri ajungându-se la valori aproximativ echivalente cu consumul de apă facturat.

Aceste cheltuieli notariale cât și cele ale executorului judecătoresc vor fi acoperite tot din buzunarul botoșănenilor debitori la regia de apă.

 

Spune-ne opinia ta