Când şi de ce nu poţi fi concediat

Când şi de ce nu poţi fi concediat
Codul Muncii protejează salariaţii împotriva concedierilor nelegale şi a abuzurilor care pot fi făcute de angajatori.

"Legiuitorul a reglementat limitativ situaţiile în care salariaţii pot fi concediaţi, printre cel mai des întâlnite sunt desfiinţarea postului ca urmare restructurării, necorespunderea profesională sau medicală a salariatului şi săvârşirea de către salariat de abateri disciplinare grave sau repetate. Regula este că angajatorii nu pot concedia salariaţii decât dacă se regăsesc în una dintre aceste situaţii, orice altă concediere fiind considerată nelegală", spune, pentru Realitatea.net, Şerban Pâslaru avocat asociat şi coordonator al departamentului de dreptul muncii din cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Pentru a întări această regulă, Codul Muncii prevede expres că salariaţii nu pot fi concediaţi pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, ca urmare a participării la grevă sau ca urmare a unui transfer de întreprindere.

În plus faţă de cele arătate, Codul Muncii instituie o interdicţie totală de concediere a salariaţilor aflaţi în următoarele situaţii:

•pe durata efectuării concediului medical;
•pe durata concediului pentru carantină;
•pe durata concediului de sarcină sau maternitate;
•pe durata concediului de paternitate;
•pe durata stabilită conform legii privind creşterea copilului sau îngrijirea copilului bolnav;
•pe durata efectuării serviciului militar;
•pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, precum şi timp de 2 ani de la data expirării mandatului;
•pe durata efectuării concediului de odihnă.


"Interdicţia menţionată funcţionează chiar şi în situaţiile în care, spre exemplu, postul ocupat de salariat este restructurat, salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sau se constată necorespunderea profesională a acestuia", precizează Pâslaru.

Cum te poţi apăra în faţa unei decizii de concediere abuzivă

Concedierea salariaţilor cu încălcarea interdicţiilor menţionate este lovită de nulitate, salariaţii concediaţi având dreptul să sesizeze instanţa de judecată în vederea anulării deciziilor de concediere.

În cazul în care instanţa constată că salariatul a fost concediat nelegal, va putea dispune anularea deciziei de concediere, reintegrarea salariatului pe postul anterior ocupat. De asemenea, salariatul poate obţine plata drepturilor salariale pe care ar fi fost îndreptăţit să le primească pe perioada între data concedierii şi data reintegrării efective pe postul anterior deţinut.

"Instanţa poate obliga angajatorul şi la plata unor daune dacă, de exemplu, salariatul concediat dovedeşte că i s-a produs o suferinţă fizică sau psihică, urmare a concedierii nelegale", arată Pâslaru.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu anunță cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră

astăzi, 13:24
23

Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu organizează în zilele de 25 și 26 mai 2024 cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră.Evenimentul se organizează d...

La mulți ani, Loredana Toma! Sportiva de AUR din Botoșani care va lupta la JO de la Paris (Foto)

astăzi, 13:14
14

Născută pe 10 mai 1995, în Ibănești, județul Botoșani, Loredana Toma are în palmares patru titluri europene și două mondiale la haltere și este una dintre piesele de bază ale lot...

(A) SC Motif Energy SRL - Anunț de interes public

astăzi, 13:01
21

SC Motif Energy SRL solicită autorizație de mediu pentru obiectivul „Construire parc fotovoltaic Cai de Vis și racord la rețeaua electrică”, situat în sat Ionășeni, com. V&aci...