Când o simplă acțiune DNA golește sistemul de Sănătate: Județe întregi cu o singură normă de medic pe afecțiuni fatale!

Când o simplă acțiune DNA golește sistemul de Sănătate: Județe întregi cu o singură normă de medic pe afecțiuni fatale!
Sănătatea românească e pe cale să piardă, într-o singură zi, 20% din medicii oncologi. DNA a anunțat începerea urmăririi penale pentru 77 de medici oncologi pentru luare de mită!
 
Situația e stranie, pentru că nu înseamnă neapărat că suspecții sunt mulți : ci că sistemul medical românesc a rămas cu atât de puțini medici pe anumite boli – încât la diabetologie și oncologie există județe întregi care se descurcă cu o normă sau chiar cu jumătate de normă de medic la mii sau chiar zeci de mii de blonavi cronici, scrie cursdeguvernare.ro.

Bolnavii și medicii lor – câți au mai rămas!

În baza de date a European Health for All (HFA-DB), România figurează cu 248 de medici (din sistemul public și privat), față de media UE de 346,7 medici la 100.000 locuitori.

Situația nu ar fi îngrijorătoare, dacă deficitul nu ar afecta specialități pe care se constată o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi diagnosticate.

Așa cum este cazul oncologiei sau diabetologiei, domenii pentru care în unele județe nu există niciun specialist, potrivit datelor primite de cursdeguvernare.ro de la Colegiul Medicilor.

Pentru majoritatea populației, care nu-și permite nici măcar un consult la medicii din sistemul privat de sănătate, cu atât mai puțin analize complexe sau tratament, important este însă accesul la medicii din rețeaua publică.

Dacă ne raportăm la numărul acestora, în România există județe unde medicii disponibili, inclusiv cei de familie, sunt cu mult sub 100 la 100.000 de locuitori.

În 2014, potrivit datelor INS, existau 40.658 de medici în sistemul de stat și 14.271 în rețeaua privată.

Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu estima anul trecut deficitul din sistemul de sănătate la aproximativ 40.000 de cadre sanitare (medici și asistenți etc.)

Grav este că în ultimii ani s-a extins criza pe anumite specialități – diabetologie și oncologie, de exemplu, și s-a ajuns ca unele județe să nu mai aibă nici măcar cine să le prescrie tratamentul uzual acestor pacienți.

Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF), a explicat pentru cursdeguvernare.ro: "De nenumărate ori, medicul de familie se trezește cu pacientul că vine cu o scrisoare medicală de la oncolog sau de la diabetolog, în care scrie ce medicamente să-i dai. Noi nu avem însă voie să le dăm rețeta, deși există scrisoarea specialistului, pentru că nu ne lasă Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Să-l trimiți înapoi la oncolog sau diabetolog nu ai unde, că el este plecat în concediu. Dacă îi dai rețetă, Casa îți impută valoarea ei. Și, dacă ai ghinionul să dai cinci rețete din astea pe lună, aduci bani de acasă", spune Rodica Tănăsescu.

În 2012, în România erau 456 medici oncologi, din care 377 erau în sistemul public. În ceea ce privește diabetologii, în același an funcționau 626, din care 426 în sistemul public.

La începutul acestui an, Colegiul Medicilor din România consemna 569 de medici diabetologi și doar 374 de medici oncologi (care aveau oncologia medicală ca primă specializare).

În același an, 2014, existau 918.886 de diabet zaharet, iar în evidența cabinetelor de oncologie erau înregistrați 445.646 pacienți.


Citeste material complet pe cursdeguvernare.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
132

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
158

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
240

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...