Botoşănean decorat de Iohannis cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler!

A trăit două războaie mondiale, a străbătut comunismul, a făcut puşcărie cruntă şi  a văzut prăbuşită hidra sovietică. A trait sub trei regi şi şapte preşedinţi.

Preşedintele României semnat luni, 30 mai, cu ocazia inaugurării monumentului "Aripi", dedicat memoriei luptătorilor din rezistenţa anticomunistă (1945-1989), decretul de decorare a unor foşti deţinuţi politic. Printre cei decoraţi se află şi botoşăneanul Nicolae Tomaziu, cel care pe 28 februarie a împlinit 100 de ani.

"În semn de înaltă apreciere a înaltei ţinute morale, pentru demnitatea cu care au militat pentru democraţie, plătind cu propria lor libertate pentru curajul de a se fi împotrivit regimului totalitar comunist, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler preacuviosului părinte Nicolae Tomaziu, doamnei Elena Ion-Arnăuţoiu, domnului Nicolae Ciurică şi domnului Dumitru Moldovan", se arată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
 
Nicolae Tomaziu şi istoria de 100 de ani: Două războaie mondiale, trei regi, şapte preşedinţi şi şapte ani de temniţă grea!
 
Născut în urmă cu 100 de ani (28 februarie 1918), în Păltinişul nordic al Botoşanilor. Bolnavă de tifos, mama Finareta a murit a doua zi după ce l-a slobozit lumii. Pruncul Nicolae se înfruptă şi el din boala mamei, dar este salvat de o femeie din sat, care îl "tăvăleşte prin zăpadă". Începea Primul Război Mondial şi un secol frământat! 

Tomaziu a fost arestat de Siguranţa Statului în anul 1947, în lotul II-Tămădău, condus de inginerul Ion Puiu (născut în 24 februarie 1918, în Pomârla), împreună cu Ion Diaconescu şi Ionescu-Galbeni. A fost judecat şi condamnat la 7 ani de închisoare, executând 6 ani şi 6 luni (1947-1954), cea mai mare parte la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În ultima vreme, Nicolae Tomaziu vieţuieşte retras la Mănăstirea Caraiman, din Buşteni, fiind văzut cel mai adesea însoţind turiştii şi minunându-i cu propriile poveşti adunate în cutremurătorul secol pe care l-a străbătut.  

A trăit două războaie mondiale, a străbătut comunismul, a făcut puşcărie cruntă şi  a văzut prăbuşită hidra sovietică. A trait sub trei regi şi şapte preşedinţi. Astăzi observă cu tristeţe că libertatea a devenit un câmp prielnic pentru fiii foştilor comunişti. Dar nu regretă suferinţa, ştie că a luptat pentru ţara lui, iar libertatea de astăzi – chiar dacă o folosesc mai ales foştii nomenclaturişti - s-a construit şi cu jertfa sa!

Citeste si NICOLAE TOMAZIU şi istoria de 100 de ani: Două războaie mondiale, trei regi, şapte preşedinţi şi şapte ani de temniţă grea!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident într-o localitate din Botoșani, au intervenit pompierii! (foto)

astăzi, 19:24

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi...

Florin Gavril (PSD) către Valeriu Iftime: „I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis”

astăzi, 18:30

Social-democratul susține că decizia lui Iftime de „a lăsa moștenire” conducerea Camerei de Comerț Botoșani este o sfidare la adresa tinerilor botoșăneni care muncesc din greu pent...

Spectacolul „Scufița Roșie” se joacă în această săptămână la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:45

Spectacolul „Scufița Roșie” este o adaptare de Mihai Donțu, după Charles Perrault. Regia este semnată de Mihai Donţu, iar scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu. Din...