Cand iubirile nu functioneaza: Cele mai incompatibile 5 tipuri de relatie

Cand iubirile nu functioneaza: Cele mai incompatibile 5 tipuri de relatie
Relatiile de iubire nu merg intotdeauna, oricat de mult ne-am dori, oricat de mult suflet am pune, oricat de mult ne-am stradui. Uneori iubirea chiar este imposibila?!

Exista 5 tipuri de relatii de incompatibile. Traiti sau ati trecut prin astfel de idile? Acest mod de a gandi cele mai dificile relatii de iubire este propus de catre site-ul marriage.families.com.

"Relatiile misionare" sunt acele relatii in care o persoana incearca sa o converteasca pe cealalta, incearca sa isi conduca partenerul pe fagasul unei "vieti mai bune", al unui alt stil de viata. Aceasta relatie este oarecum ridicola, fiindca doua persoane construiesc un cuplu bazat pe niste prioritati ascunse sau pur si simplu pentru ca unul dintre cei doi incearca sa il "salveze" pe celalalt fiindca de fapt nu tine indeajuns de mult la el insusi. Desigur ca o astfel de relatie este sortita pieirii… Aceasta iubire nu este bazata pe realitate.

Totusi sunt comune relatiile in care un partener este mai puternic decat celalalt. Un raport in care unul dintre parteneri il incurajeaza pe celalalt si il sprijina este o relatie normala, bazata pe dragoste si incredere. Sa nu o confundam insa cu "o relatie misionara", atunci cand unul dintre parteneri isi indreptata toata energia catre celalalt, nepasandu-i de sine.
Relatiile "de sacrificiu" sunt acele relatii in care unul dintre parteneri este mereu in garda pentru a-l salva pe celalalt din caderile sale fizice sau emotionale. Metaforic vorbind, sa zicem ca pacientul si asistenta se indragostesc sau medicul se indragosteste de pacienta lui. Astfel de relatii se invart in jurul nevoii unuia dintre parteneri de a trata si a de a avea grija.

Este despre nevoia unuia dintre parteneri de a se simti esential in viata celuilalt. In conditii ideale trebuie ca cei doi sa aiba grija unul de celalalt pentru a se crea un echilibru benefic. Dar este adevarat ca in anumite momente ale vietii vine un timp cand unul dintre parteneri trebuie sa aiba mai multa grija de celalalt decat de obicei - dar nu aceasta ar trebui sa fie baza unei relatii.

"Relatiile exotice" sunt acele relatii bazate pe fascinatie. Te indragostesti pentru ca esti vrajita sau vrajit de diferentele rasiale, culturale sau etnice care exista intre voi doi. Este o anume doza de visare in acest tip de relatii fiindca ei apartin unor lumi diferite, care par magice. Cand doi oameni apartin unor culturi diferite despartite de geografie, cand doi oameni au credinte sau obiceiuri diverse, vor trebui sa faca fata multor provocari in relatia lor, fiindca ii despart moduri de gandire diferite. Totusi, nu inseamna ca astfel de relatii sunt imposibile. Sunt extrem de multe provocari, dar asta nu inseamna ca ele nu pot fi trecute si ca relatia este din start imposibila. Ba din contra, prin acest melanj de culturi se poate ajunge la un anume tip de armonie.

Relatiile in care sunt diferente mari de varsta. Mai sunt denumite si "idile mai-decembrie" si, ca si in cazul celorlalte tipologii de relatii problematice, acestea ar putea sa nu mearga, dar la fel de bine ar putea sa sparga tiparele.

Cand doi oameni care apartin unor generatii diferite gasesc iubirea, nu ar trebui sa ii privim cu suspiciune sau rautate (Dar nici caz sa aplaudam atunci cand sunt implicati minori in astfel de idile (Mai tineti minte povestea Lolitei de Nabukov? Si da, nici modelul Monica-Irinel Columbeanu nu ar trebui sa fie marca de referinta pentru tinerele fete). Totusi, astfel de relatii se intampla si este bine sa fiti constieni si de prejudecatile pe care le experimenteaza oamenii in legatura cu iubirea dintre doi oameni atunci cand diferenta de varsta este foarte mare.

Acest tip de relatie se aseamana putin cu cea exotica, prin acel fascin pe care il da apartenenta celuilalt la alta generatie, o lume atat de diferita de cea care era atunci cand partenerul mai batran avea aceeasi varsta si invers, prin vraja pe care o exercita un om mai matur si cu mai multe experiente.

Ultima tipologie dintre relatiile, sa le zicem… tumultoase este "Relatia rebela". Sunt genul acela de povesti pe care se bazeaza scenariile serialelor soap sau ale telenovelelor. E atunci cand te indragostesti de !cine nu trebuie!. Fata buna se indragosteste de baiatul rau, dar bun (si invers), de acel James Dean sau mai actualul Edward Cullen din saga Twillight.

Sunt toate acele idile romantice care la televizor sunt impachetate intr-un ambalaj foarte atragator. Totusi, doar oamenii implicati in astfel de iubiri pot da valoare relatiei lor – daca sentimentul este inocent si sincer si daca nu este doar o pasa prin care trec cei doi, atunci o astfel de relatie s-ar putea dezvolta in timp. Daca e doar o pura dorinta de a incerca si partea aventuroasa a vietii, alaturi de o persoana mult mai excentrica, atunci o astfel de iubire s-ar putea consuma la fel de repede precum a inceput…

 
Relatiile sunt "creaturi ciudate"

Sunt entitati atat de diferite si totusi uneori experientele sunt atat de asemanatoare. Putem sa le categorisim, putem sa le atasam etichete si sa le incadram in anumite tipologii, totusi mereu vor fi exceptii. Aceasta este psihologia oamenilor - sa facem exceptie de la orice regula. Iar compatibilitatea nu este neaparat ireversibila – doi oameni pot invata cu timpul sa se adapteze sa se ajusteze, in functie de particularitatile celuilalt, fara sa uite sa isi acorde timp si lor insile.

 


Sursa: Garbo.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
56

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
160

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
265

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...