Cand este cazul sa cereti si a doua opinie medicala

Cand este cazul sa cereti si a doua opinie medicala
Atunci cand va imbolnaviti, ideal ar fi sa ajungeti la cel mai bun medic din specialitatea de care aveti nevoie. Din pacate, pentru cei mai multi, este extrem de complicat sa solicite intotdeauna parerea expertilor de top. Asa ca drumul spre diagnosticul corect poate fi, uneori, anevoios, iar uneori aveti nevoie si de a doua opinie medicala. Aceasta va poate ajuta sa detineti controlul asupra sanatatii dumneavoastra.

Al doilea medic poate confirma in multe cazuri concluziile si recomandarile primului medic, dar iti poate, de asemenea, sugera alternative. O a doua pereche de ochi poate observa un detaliu pe care poate primul medic l-a omis. Iata cateva situatii in care ar trebui sa cereti si a doua opinie medicala:

1. Interventiile chirurgicale la copii

Daca sunteti parinti si vi se spune ca micutii trebuie sa fie supusi unei interventii chirurgicale, trebuie sa cereti o a doua parere si sa vedeti daca nu exista alt tratament ca sa evitati operatia. Motivul? In cazul copiilor si cea mai mica incizie e traumatizanta.

2. Diagnosticul incert

O alta situatie cand trebuie sa apelati la o a doua opinie este un diagnostic incert, in lipsa unor analize relevante, iar medicul avanseaza mai multe ipoteze, toate la fel de probabile. Sau tocmai ti-a fost pus un diagnostic pe care nu-l intelegi. Sau medicul tau nu este capabil sa iti puna un diagnostic pentru problemele tale care in continuare persista. In toate aceste situatii, ar trebui sa cauti o a doua opinie medicala la alt doctor.

De asemenea, daca este vorba de un diagnostic grav sau neobisnuit, devine importanta a doua parere, iar cand un tratament nu functioneaza se impune o reevaluare a pacientului.

3. Operatii care nu sunt urgente si boli care necesita tratament indelungat

Atat femeile cat si barbatii ar trebui sa ceara o a doua opinie medicala in practic oricare din urmatoarele situatii:

- orice interventie chirurgicala care nu este urgenta;
- orice afectiune care necesita tratament de lunga durata cu posibile efecte adverse.

4. Cancer diagnosticat pe baza unor evaluari "ochiometrice"

Spre exemplu, va apare o umflatura undeva sub piele si ajungeti la un medic care isi permite sa dea un diagnostic cert cand, de fapt, se bazeaza pe o supozitie.

Orice modificare de acest gen impune in primul rand o investigatie imagistica. Cea mai putin invaziva este ecografia. Din pacate, poate fi utilizata doar pentru tesuturile moi si pline. Spre exemplu, ficatul poate fi evaluat ecografic, intestinele nu.

O alta investigatie cu riscuri minime este examenul prin rezonanta magnetica. Ideal ar fi sa alegeti un aparat superperformant care evalueaza atat zona cu probleme, dar poate scana inclusiv intregul corp, pentru descoperirea altor leziuni cu legatura sau fara cu leziunea initiala.

Daca la aceste examene imagistice se observa modificari, nici atunci nu este pus diagnosticul cert de malignitate. Singura analiza clara este examenul histopatologic, in care se recolteaza o mica portiune dintr-o leziune si se investigheaza la nivel celular.

Cu alte cuvinte, daca un medic va sperie la prima vedere cu un astfel de diagnostic, mentineti-va calmul pana la aflarea rezultatelor biopsiei.

In plus fata de aceste recomandari generale, femeile ar trebui sa sa ceara o a doua opinie medicala in anumite situatii specifice femeilor, si anume:

- in orice situatie in care s-a indicat histerectomia (extirparea uterului);
- in orice afectiune cardiaca nerezolvata;
- in orice situatie in care s-a stabilit diagnosticul de cancer, in special cancer de san sau cancer ginecologic;
- in orice situatie in care s-a stabilit diagnosticul de afectiune precanceroasa;
- in orice situatie in care s-a stabilit diagnosticul de afectiune autoimuna (ex lupus, artrita reumatoida etc)

Orice persoana trebuie sa se alarmeze daca medicul ii ofera doar o solutie la problema ei medicala si nu ii ofera alternative posibile - acesta trebuie sa fie primul semnal de alarma care sa te indrepte catre o a doua parere medicala.

sanatate.bzi.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
211

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
201

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
293

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...