Campuri electromagnetice. Ce efecte au asupra sanatatii noastre?

Campuri electromagnetice. Ce efecte au asupra sanatatii noastre?

Gheorghe Popa, Specialist SSM

Suntem inconjurati in permanenta de campuri electromagnetice, generate de diversele aparate pe care le folosim zilnic: telefonul mobil, televizorul, laptopul, cuptorul cu microunde. Cu toate acestea, exista date publice insuficiente asupra influentei campurilor electromagnetice asupra sanatatii cetatenilor.

Studiile de profil nu precizeaza cu un anumit grad de certitudine, daca sanatatea cetatenilor este influentata decisiv, in timp sau acut, respectiv daca efectul campurilor magnetice nu este perceput de catre corpul uman. Acestea mentioneaza doar ca exista anumite efecte ale campurilor electromagnetice asupra organismelor, odata cu patrunderea acestora in tesuturi. Efectele pe care le pot produce in timp, insa, nu se cunosc.

Trebuie subliniata problematica nerezolvata a efectelor potentiale in timp (nu imediate, vizibile) asupra sanatatii cetatenilor, in ideea ca dreptul la viata si integritate fizica si implicit la sanatate, garantat de art. 2 din Conventia Drepturilor Omului ratificata de Romania prin Legea nr. 30/ 18.05.1994 si consacrat prin Constitutie la art. 22 si 34, presupune si eliminarea din mediul biologic al individului a oricarui risc potential pentru sanatatea si bunastarea sa.

Se are in vedere si principiul precautiei instituit de art. 174 din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene (fostul art. 130 R din Tratatul de la Maastricht) care s-ar traduce prin aceea ca, in lipsa unor date certe referitoare la consecintele pe termen lung al expunerii la campuri electromagnetice, autoritatile trebuie sa protejeze cu prioritate individul contra riscurilor potentiale.

Discutii peste discutii. Datele concrete lipsesc

Despre efectul campurilor electromagnetice asupra sanatatii umane se discuta de mai multa vreme. Sunt multe idei pro si contra. Nu se dispune de date complete in domeniu. Se marseaza prin presa, pe cazuri izolate de cetateni care au reclamat diferite afectiuni (dureri de cap persistente, stare de moleseala si oboseala, lipsa poftei de mancare, iritabilitate peste medie, etc.).

S-a extins moda telefoanelor mobile la toate categoriile de cetateni (copii, adolescenti, tineri, oameni in varsta), fara a se mai tine cont de cat de util este sau nu, un telefon mobil, aflat in posesia fiecaruia dintre noi.

Putini dintre noi au acordat atentia necesara avertismentelor (timide de altfel) inserate de catre furnizorii de telefoane mobile, in cartile tehnice ale aparatelor cumparate, fie deoarece cartile tehnice nu sunt traduse prea corect in limba romana, fie nu ne-a interesat, fie nu am dat importanta celor scrise (nu am inteles).

Unii dintre noi s-au intrebat, probabil, de ce Guvernul roman a dat un spor de salariu de 10 % pentru lucratorii aflati in zona de actiune imediata, a antenelor radio, montate pe cladirea Executivului. Sindicatele functionarilor publici au cerut fara succes, insa, generalizarea sporului.

In instantele de judecata din tara au fost introduse mai multe actiuni, de catre proprietari ai unor imobile din blocuri de locuit, pentru demontarea antenelor GSM montate de catre firmele de telefonie mobila, numai cu acordul unora dintre locatari sau doar cu acordul asociatiei de proprietari, fara a se avea acordul tuturor locatarilor. Unele instante au dispus demontarea antenelor GSM, montate pe blocuri de catre firmele de telefonie mobila, fara acordul tuturor locatarilor.

In Parlamentul European, in anul 2009, s-a analizat un raport privind efectele adverse ale campurilor electromagnetice asupra sanatatii umane, raport adoptat cu 599 de voturi pentru, 22 impotriva si 8 abtineri.

Iata cateva mentiuni din acest raport:
tehnologia aparatelor fara fir (telefoane mobile, Wifi-Wi max-Bluetooth, telefoane cu baza fixa DECT) emite campuri electromagnetice (CEM), care pot avea efecte adverse asupra sanatatii umane, se solicita de catre Comisia PE pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara o mai buna protectie a cetatenilor fata de radiatiile electromagnetice, respectiv o cercetare mai activa pentru abordarea potentialelor probleme de sanatate, pentru reconsiderarea limitelor europene, maxim admise, in zona de actiune a campurilor electromagnetice, se recomanda modificarea Normelor tehnice ale Comitetului european de standardizare electrotehnica, in sensul impunerii obligatiei de mentionare pe etichete a puterii de emisie si a faptului ca orice aparat care functioneaza fara fir emite microunde, se propune furnizarea catre cetateni a unor harti de prezentare (afisate pe internet) a expunerii la liniile de inalta tensiune, radiofrecvente si microunde, in special cele produse de stalpii de telecomunicatii, releele radio si antenele de telefonie, se propune punerea in practica a unei Norme unice pentru minimizarea expunerii locuitorilor in cazurile de extindere a retelei de linii de energie electrica de inalta tensiune, in sensul elaborarii unor prevederi obligatorii, referitoare la distanta intre locul in cauza si emitatoare sau altitudinea locului vizat fata de altitudinea antenei-releu si directia antenei emitatoare fata de spatiile rezidentiale, pentru a oferi garantii si a proteja populatia care locuieste in apropierea acestor echipamente, se propune plasarea optima a stalpilor si transmitatoarelor, in sensul partajarii acestora, astfel incat sa se limiteze la maxim posibil proliferarea stalpilor si transmitatoarelor slab pozitionate, se denunta campaniile agresive de comercializare a telefoanelor mobile, in special acelea adresate exclusiv copiilor si adolescentilor, se remarca faptul ca societatile de asigurari au tendinta de a exclude acoperirea riscurilor legate de CEM, in cadrul politelor de raspundere civila.Organismele europene se misca.

Asteptam transpunerea de urgenta a recomandarilor raportului adoptat de PE in legislatia nationala si aprobarea unui program national care trebuie sa prevada inclusiv continuarea studiilor medicale de profil pana la obtinerea unor date certe, stabilindu-se masurile care se impun, cu termene si responsabilitati.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
122

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
475

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
186

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...