Campanie: "Fii precaut. Hotii nu dorm!"

Campanie: "Fii precaut. Hotii nu dorm!"
Având în vedere problematica în domeniul furturilor din locuinţe, Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Societatea de Asigurări Groupama au iniţiat la nivel naţional, Campania de prevenire a furturilor din locuinţe FII PRECAUT. HOŢII NU DORM ! .
    Aceasta îşi propune informarea populaţiei din mediul urban cu privire la modalităţile de protecţie a locuinţelor, în special prin prisma adoptării unei atitudini preventive în diverse situaţii care pot influenţa siguranţa acestora.  
    Multe dintre aceste infracţiuni au fost comise pe fondul neglijenţei proprietarilor de apartamente care locuiesc la parterul blocurilor şi care au lăsat geamurile deschise când au plecat de acasă, facilitând astfel accesul infractorilor.
    Alte modalităţi de comitere a furturilor au fost prin  forţarea uşii de acces, escaladarea balcoanelor, forţarea ramelor de tip termopan, spargerea lacătelor.
 Infracţiunile de acest tip se comit de regulă pe timp de zi între orele 09 – 16, când proprietarii lipsesc de la domiciliu, dar şi pe timp de noapte, iar bunurile vizate sunt de regulă cele uşor valorificabile (electrocasnice, bijuterii, bani, aparatură electronică, etc.)


În localităţile urbane, activităţile organizate vor viza în principal informarea cetăţeanului cu privire la modalităţile de anihilare a vulnerabilităţii locuinţelor, informaţii ce vor fi difuzate prin intermediul mass mediei (presa scrisă, radio, tv.) , asociaţiilor de proprietari şi materiale informative tipărite ce vor fi distribuite direct cetăţenilor în locurile publice.

Pentru a reduce riscurile furturilor din locuinţe, poliţia vă recomandă:
-    asiguraţi-vă uşa cu vizor, încuietori sigure şi nu lăsaţi cheia sub covoraşul de la uşă.
-    nu faceţi publică plecarea dumneavoastră de acasă şi rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa. Procedaţi la fel şi atunci când aceştia sunt plecaţi.
-    nu lăsaţi bilete în uşă atunci când sunteţi plecaţi de acasă; rugaţi un vecin să ia eventualele facturi sau înştiinţări prinse în uşă.
-    asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor.
-    montaţi un  interfon la intrarea în bloc.
-    nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute chiar dacă afirmă faptul că sunt trimişi de dumneavoastră sau de rude, consecinţele pot fi foarte grave.
-    în cazul în care la uşă se prezintă persoane care vând, cumpără diverse produse, evitaţi-le; în nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.

În cazul în care aţi  fost victima acestui gen de infracţiune nu ezitaţi  să apelaţi la instituţia Poliţiei – număr gratuit pentru  urgenţe 112!


 



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
32

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
64

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
314

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...