CAMPANIA STIRI BOTOSANI - Sanatatea e in mainile tale - scapa de E-uri!
Stiri Botosani Tuesday, 31 March 2009 ActualitateIngrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric si acid fosforic alimentar, benzoat de sodiu, cafeina, aroma de cola.
E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri; prezent in multe medicamente (Tylenol, Phenergan); se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania; interzis in SUA.
E330 (acid citric) – produce afectiuni ale cavitatii bucale (afte) si are actiune cancerigena. Se gaseste in cele mai multe sucuri care se afla in comert, mustar (sub forma de arome), ciuperci conservate
E 338 (acid fosforic) - produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.); folosit si in preparatele din branza.
E 951 (aspartam) este un indulcitor des folosit si poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Intalnit in guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare; interzis in SUA. Pe termen lung, prin scaderea imunitatii, consumul in exces de aspartam expune la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale. Lipsa de calciu apare si ea in timp.
Folosirea aspartamului are si alte efecte nocive asupra sanatatii: cefalee, insomnie, tulburari de vedere, auz si memorie, oboseala, palpitatii si predispune la ingrasare. In acelasi timp, E 951 joaca un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului.
Cafeina – un alcaloid care in cantitati mari provoaca palpitatii, cresterea presiunii sangvine, voma, convulsii, diaree, mictiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremuraturi ale mainilor, spasme musculare, scaderea calcemiei.
Cercetatorii spun ca aditivii alimentari sunt substante chimice de sinteza si, deoarece ele nu se gasesc in mod natural, nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. Impactul E-urilor asupra organismului este devastator, deoarece ele nu sunt recunoscute si acceptate de catre acesta.
O substanta straina, afirma medicii, nu poate fi administrata timp indelungat fara a produce efecte secundare.
Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne, provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Forestiere, considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer este strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive, consumate frecvent de romani.
De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor.
"Una este sa mananci un mar si cu totul altceva este sa bei un compot de mere conservat cu aditivi", semnaleaza prof. dr. Mencinicopschi.
Domnia sa atrage atentia, totodata, asupra mezelurilor, in special asupra parizerului, crenvurstilor, bauturilor racoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice (in special supele la plic sau alimentele afumate).
Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.
Conform raportului Comisiei Nationale de Oncologie - 2000, in Romania cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III", impotriva careia nu exista inca premisele ca se va descoperi un antidot.
Cancerul este, fara indoiala, o consecinta.
Chiar daca nu au fost descoperite in totalitate cauzele acestei boli ucigatoare, cercetatorii au reusit sa contureze trei dintre acestea: poluarea, tutunul si alimentatia.
Cea din urma, potrivit unor studii recente, pare a fi una dintre cele mai importante cauze ale aparitiei cazurilor de cancer.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Tutun de peste 63.000 de euro, confiscat la Racovăț. Marfă declarată sub formă de ajutoare umanitare pentru militarii ucraineni! (Foto, Video)
Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrători vamali, au descoperit ascunse într-un microbuz, peste 10.000 de cutii cu plicule...
Slujbe de mulțumire în toate lăcașurile de cult din Botoșani, de ziua Unirii Principatelor Române
La aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), un act hotărâtor din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal național încununat la ...
Pensionarii, în așteptarea majorărilor promise. Guvernul i-a scos din calcule!
Legea pensiilor le-a adus seniorilor mari speranțe legate de veniturile lunare. După majorarea de care au beneficiat în toamnă, pensionarii așteptau indexarea din ianuarie, însă Execu...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.96 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici