Campania electorala: Ce nu au "voie" candidatii sa faca in urmatoarele 30 de zile

Campania electorala pentru alegerile parlamentare din acest an se va desfasura in perioada 9 noiembrie-8 decembrie, urmand ca procesul efectiv de vot sa aiba loc duminica, 9 decembrie.

La inceputul lunii septembrie, in Monitorul Oficial s-au publicat o serie de acte normative, unul dintre ele fiind si cel care stabileste ca data alegerilor -parlamentare din acest an este 9 decembrie.
 
Potrivit Legii 35/2008, alegerile pentru desemnarea membrilor Camerei Deputatilor si Senatului ale Parlamentului Romaniei se organizeaza potrivit principiului reprezentarii proportionale, prin scrutin uninominal. Concret, deputatii si senatorii se aleg in colegii uninominale constituite conform prevederilor legale.
 
In acest context, pentru organizarea alegerilor se constituie circumscriptii electorale la nivelul celor 41 de judete, o circumscriptie in municipiul Bucuresti si o circumscriptie separata, pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara tarii. Mai precis, numarul total al circumscriptiilor electorale este de 43, iar in cadrul fiecareia se constituie colegii uninominale, pe baza normei de reprezentare:

 • norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori;
 • norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori.
 
Tot la inceputul lunii septembrie, In Monitorul Oficial s-a publicat si hotararea de guvern nr. 890/2012 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea actiunilor din cuprinsul perioadei electorale, la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senatului din 2012. Conform acestui act normativ, astazi incepe, oficial, campania electorala pentru scrutinul din 9 decembrie.
 
Potrivit HG, campania electorala urmeaza sa se desfasoare, ca si pana acum, in cele 30 de zile de dinaintea scrutinului. Mai precis, campania incepe vineri, 9 noiembrie, si se incheie sambata, 8 decembrie, la ora 7.00.
 
Alegatorii nu mai pot primi alimente sau bauturi in campanie electorala

 
Ordonanta de Urgenta care modifica Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si care enumera bunurile cu valoare simbolica ce pot fi oferite alegatorilor pe parcursul campaniei electorale a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 753 din 8 noiembrie.
 
Actul normativ stabileste ca NU pot fi oferite alimente, bauturi si bunuri cu valoare semnificativa. Pe de alta parte insa, in actul normativ sunt detaliate toate produsele ce pot fi oferite alegatorilor pe parcursul campaniei electorale, dupa cum urmeaza: afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, cani, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete. Totusi, pentru a putea fi oferite alegatorilor, toate aceste bunuri trebuie, in mod obligatoriu, inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor.
 
In plus pe langa aceste masuri luate de Guvern in privinta desfasurarii campaniei, Biroul Electoral Central a decis, in una dintre sedintele desfasurate recent, ca la alegerile parlamentare din 9 decembrie NU este permisa organizarea de tombole cu scopul de a determina alegatorii sa voteze sau sa nu voteze.
 
Drepturi si... interdictii
 
In ceea ce priveste activitatile ce pot fi realizate de candidati in timpul campaniei electorale, Legea nr. 35/2008 este cea care stabileste cadrul legal de desfasurare a acestora.
 
Astfel, potrivit actului normativ, in campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, precum si cetatenii au dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.
 
De asemenea, pe toata perioada de 30 de zile, candidatii vor avea dreptul la spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii, ce pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe. Insa este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.
 
Totodata, sunt interzise promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati sau un anumit candidat, faptele fiind considerate infractiuni si, in consecinta, se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
 
Acelasi act normativ stabileste ca distribuirea de catre candidati a bauturilor alcoolice in timpul adunarilor sau afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise vor fi sanctionate contraventional cu amenzi intre 4.500 si 10.000 de lei.
 
Contraventie va fi considerata si continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale (afisarea si distribuirea materialelor electorale sau sfatuirea alegatorilor), fiind pedepsita ca atare, cu amenda intre 1.000 si 2.500 de lei.
 
Cum se va derula campania la radio si TV?
 
In ceea ce priveste campania electorala la posturile de radio si de televiziune, Decizia Consiliului National al Audiovizualului (CNA) nr. 738/2012 (publicata in M.Of. nr. 742, din 2 noiembrie 2012) stabileste ca aceasta se va incheia cu 1 zi inaintea votarii, adica sambata, 8 decembrie 2012, la ora 7.00. 

Conform deciziei CNA, campania electorala din audiovizual va avea in vedere interesele generale, astfel ca electoratul trebuie informat corect pentru a putea vota in cunostinta de cauza. Totdata, trebuie sa fie o campanie echitabila, echilibrata si corecta pentru candidati, in sensul ca fiecare dintre acestia va beneficia de un tratament obiectiv si echidistant si va avea posibilitatea de a se face cunoscut in randul electoratului.
 
Cu 48 de ore inainte de ziua votului si pana la incheierea votarii, posturile radio si TV nu vor mai putea prezenta sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada. Totodata, incepand cu 24 de ore inainte de ziua votului, sunt interzise difuzarea de spoturi de publicitate electorala, comentarea privind campania electorala sau invitarea in emisiuni candidatii sau reprezentantii acestora.
 
De asemenea, nici in ziua votului nu sunt permise astfel de actiuni, cu atat mai putin indemnuri la a vota/ a nu vota un candidat sau discutii despre sondajele realizate la iesirea de la urne inaintea inchiderii procesului de vot.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

astăzi, 21:31

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

astăzi, 19:30

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

astăzi, 15:22

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...