Camera Deputatilor: Pasaportul biometric va costa 290 lei, cel simplu temporar 96 lei

Camera Deputatilor: Pasaportul biometric va costa 290 lei, cel simplu temporar 96 lei
Deputatii din comisiile care dezbat OUG privind introducerea pasapoartelor electronice au decis, marti, ca pasaportul biometric va costa 290 lei, in timp ce pasaportul simplu temporar va putea fi achizitionat cu 96 lei.

Deputatii au adoptat marti mai multe amendamente la actul normativ, a anuntat Costica Canacheu (PD-L). Canacheu a precizat ca proiectul ofera optiunea folosirii pasaportului simplu temporar, pentru care s-a stabilit o valabilitate de 12 luni.

"Pasaportul temporar poate fi reinnoit ori de cite ori cetateanul doreste", a spus Canacheu.

"De retinut ca prin tratatele pe care statul nostru le-a semnat prin aderarea la UE, prin tratatele internationale la care suntem parte, in UE vom circula cu cartea de identitate care si ea va fi electronica, incepand din 2011. In UE nu vom avea nevoie de pasaport. In afara UE vom circula cu pasapoartele electronice sau cu cel simplu temporar. Cetatenii pot opta", a afirmat politicianul democrat-liberal.

Canacheu a afirmat ca Imprimeria Nationala a anuntat lansarea licitatiei pentru achizitionarea echipamentelor necesare asigurarii securitatii datelor personale.

Democrat-liberalul a adaugat ca nu se va constitui o baza de date cu amprentele de la cele doua degete de la maini, element ce va fi introdus in noile pasapoarte.

"Aceste amprente sunt in sistemul informatic al centrului doar pe durata emiterii pasaportului si dupa aceea sunt sterse. De asemenea, amprentele nu sunt preluate de sistemul criminalistic", a spus politicianul. Proiectul va intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.

 

Hot News

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
361

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
387

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
237

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...