Credincioșii ortodocși sărbătoresc vineri, 6 august, Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos. Astfel, Schimbarea la Față a Mântuitorului marchează momentul în care apostolii aflați pe muntele Tabor s-au convins că Mântuitorul era fiul lui Dumnezeu.
În tradiție, această sărbătoare mai este denumită și Pobrejenia, cuvânt din limba slavonă, care înseamnă transformare. Schimbarea la Față a fost pomenită prima dată în secolul IV. Atunci Sfânta Împărăteasă Elena a construit o biserică pe Muntele Tabor, locul unde apostolii și-au dat seama că Iisus este fiul Domnului.
Această sărbătoare marchează data la care Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca să se roage.
Conform Bisericii, aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga.
Însă, după un moment, au parte de un lucru şi mai neașteptat: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.
Schimbarea la Față a Mântuitorului: Tradiții și superstiții
În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.
În această zi se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri. Recolta aceasta se numeşte „pârga" din struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se împart credincioşilor care participă la slujba praznicului. Se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat şi toate recoltele.
Oamenii care se roagă să scape de o patima se vor vindeca cu siguranță. Femeile însărcinate care țin post in aceasta zi se vor bucura de o naștere ușoară şi de copii sănătoși.
În popor, se mai crede că toți cei care pleacă în călătorie în această zi se vor rătăci pe drumul de întoarcere şi vor putea ajunge doar în momentul în care se întorc şi berzele.