Calculele noii majorităţi. Pe ce voturi se bazează în Parlament Guvernul Ponta 3

Cu 274 de parlamentari, USD controlează în acest moment aproape 48% din Parlament, PSD, PC şi UNPR putându-şi asigura o majoritate, fragilă, dar suficientă pentru învestirea unui nou guvern doar cu sprijinul celor 17 parlamentari ai minorităţilor. Dacă acestora li s-ar alătura şi cei de la UDMR, USD ar scăpa de emoţii. Pentru învestirea unei noi echipe la Palatul Victoria este nevoie de 288 de voturi în Parlament, o formulă de sprijin USD-UDMR-minorităţi având 317, scrie gandul.info.
 
USD mai are nevoie de doar 14 voturi pentru a asigura singură cele 288 de voturi necesare învestirii unui nou guvern. Primele ţinte: minorităţile şi UDMR pentru care premierul Ponta a primit mandat de negociere în numele USD.

Concret, în momentul de faţă, USD (PSD+PC+UNPR) are la Camera Deputaţilor 189 de membri, în condiţiile în care majoritatea este de 203. Dacă însă UDMR(18) şi grupul minorităţilor(17) se alătură noii coaliţii de guvernare, cifra magică pentru USD şi aliaţii ar fi de 224 de voturi.

La Senat, aceeaşi situaţie. În prezent, când cvorumul necesar pentru o lege organică, de exemplu, este de 86 de voturi, USD este la doar un vot distanţă, cu 85 de senatori (PSD 77 de membri, iar PC are 8). Dacă UDMR (8 senatori) votează la unison cu USD, atunci majoritatea social-democrată ar ajunge la 93.

Pentru a trece un Guvern nou prin Parlament sau chiar pentru a supravieţui unei moţiuni de cenzură, USD are nevoie de cel puţin 288 de voturi. Când vine vorba despre cele două Camere reunite, USD însumează 274 de parlamentari, însă cu o eventuală susţinere a udemeriştilor şi a minorităţilor, ar ajunge la 317, adică o majoritate de aproape 55%.

La polul opus, dacă liberalii vor iniţia o moţiune de cenzură pentru a da jos Guvernul Ponta, nu ar avea mari şanse de reuşită. La Camera Deputaţilor, PNL se bazează pe 99 de membri, iar la Senat pe 51. Dacă moţiunea de cenzură ar fi susţinută şi de PPDD (24 de membri), PDL (57 de membri) şi parlamentarii neafiliaţi (27), atunci moţiunea ar avea 274 de voturi, adică insuficient pentru a trece.

Planurile USD

În aceste condiţii, USD nu ar avea multe motive de îngrijorare. Potrivit unor surse social-democrate, premierul a primit mandat de negociere cu UDMR pentru susţinere parlamentară. În cazul în care liberalii nu se înţeleg cu social-democraţii, iar PNL iese de la guvernare, vor fi numiţi miniştri intermari pentru această săptămână, luni va fi convocat comitetul executiv al PSD, iar marţi, 4 martie, în Parlament va fi prezentat un nou guvern. "Suntem pregătiţi dacă PNL se retrage de la guvernare", a spus, la finalul discuţiilor, premierul Victor Ponta.

În primă fază, miniştri PSD, care dublau posturile celor de la PNL, vor prelua interimatul ministerelor liberale. Astfel, ministrul delegat pentru Bugetul, Liviu Voinea va prelua şi Finanţele, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, va deveni ministrul Economiei, ministrul Mediului, Rovana Plumb va prelua şi ministerul Apelor şi Pădurilor, Dan Şova de la Mari Proiecte îşi va extinde aria de competenţe şi asupra Transporturilor, iar Gabriel Oprea va rămâne la Interne, incheie gandul.info.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

astăzi, 19:54

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...