Cainii fara stapan nu vor mai fi eutanasiati. Normele metodologice care permit eutanasierea, suspendate temporar

Cainii fara stapan nu mai pot fi eutanasiati, intrucat Curtea de Apel Bucuresti a suspendat recent normele metodologice de gestionare a problemei cainilor fara stapan. Potrivit datelor furnizate de portalul instantelor de judecata, autoritatile locale nu mai pot eutanasia caini pana cand instanta de fond nu se va pronunta asupra acestei cauze.

Potrivit informatiilor publicate pe portalul instantelor de judecata, normele metodologice care permit eutanasierea cainilor fara stapan au fost suspendate vineri de Curtea de Apel Bucuresti.

Decizia instantei vine ca urmare a cererii introduse impotriva Guvernului, la inceputul lunii martie, de Fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten Romania. Organizatia solicita, in cererea sa, suspendarea executarii normelor de aplicare a legii fara stapan, pe motiv ca acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici", explica Gabriel Paun, director de campanii VIER PFOTEN, citat de presa centrala.

"Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi", explica in continuare Paun.

Decizia instantei nu este, insa, definitiva. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a dispus suspendarea normelor pana la pronuntarea instantei de fond. In plus, hotararea poate fi atacata prin recurs in 15 zile de la comunicare.

Desi decizia nu este definitiva, normele sunt suspendate in momentul de fata, ceea ce inseamna ca niciun caine fara stapan nu mai poate fi eutanasiat.

Legea nr. 258/2013 care da posibilitatea autoritatilor publice locale de a opta pentru eutanasierea cainilor fara stapan din adaposturi, daca nu sunt adoptati in termen de 14 de zile lucratoare a intrat in vigoare in toamna anului trecut.

La cateva luni, au fost adoptate si normele de aplicare a acestei legi, prin HG nr. 1059/2013, care au intrat in vigoare in decembrie 2013. Practic, prin aceste norme s-a creat cadrul legal pentru ca autoritatile locale sa poata eutanasia cainii fara stapan.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ajutoare de încălzire acordate de stat pentru locuitorii din Botoșani: Ce documente sunt necesare!

Monday, 7 October 2024

Începând cu 14 octombrie 2024, cererile și declarațiile pe propria răspundere vizând acordarea ajutorului de încălzire cu gaze naturale, energie electrică, combustibili so...

O unitate sanitară din Botoșani angajează medici: Lista locurilor de muncă vacante a AJOFM!

Monday, 7 October 2024

Se caută spre angajare un medic rezident și un medic specialist, absolvenți de studii universitare. Contractul de muncă este pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă. Oferta este ...

AJPIS Botoșani: Zeci de mii de lei pentru alocații și indemnizații vor intra în conturi începând de mâine!

Monday, 7 October 2024

54.137 beneficiari ai alocațiilor de stat pentru copii și ai indemnizațiilor pentru creșterea copiilor vor încasa, în total, 35.104.396 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei ca...