Bunataţi pentru Postul Pastelui - VEZI AICI 20 DE RETETE DE POST!

Bunatati de post! Va prezentam cateva retete pentru perioada postului. O să vă minunaÅ£i cât de gustos e drobul cu soia ÅŸi ce bine merge tofu cu salata! Iar acestea sunt doar două din cele 20 de reÅ£ete delicioase, împrumutate din Bucătăria lui Gheorg!

1. Ghiveci de legume

Ingrediente: 150 ml ulei, 200 g ceapă, 100 g morcovi, 200 g mazăre boabe, 200 g fasole verde, 300 g vinete (una sau două), 800 g roşii, 100 g ardei gras, 200 ml suc de roşii.
Mod de preparare: Se curăţă ceapa, se toacă mărunt ÅŸi se înăbuşă în uleiul încins. RoÅŸiile se decojesc ÅŸi se taie cuburi. Vânăta (sau vinetele) se porÅ£ionează în felii rotunde mai groase, morcovul se taie rondele, iar ardeiul gras se taie fâÅŸii pe lung. Cartofii se se taie cuburi mai mari, iar fasolea verde se rupe în bucăţi potrivite. După ce s-a făcut ceapa, se adaugă morcovul ÅŸi se înăbuşă până ce se înmoaie puÅ£in. Se adaugă cartofii, fasolea verde, mazărea boabe (proaspătă) ÅŸi circa 1,2 l apă. Se lasă să fiarbă, iar când au început legumele să se înmoaie, se adaugă roÅŸiile, vinetele ÅŸi ardeiul gras, se pune sare cât să prindă legumele gust ÅŸi se fierbe la foc potrivit, cu capac. Când legumele sunt fierte adăugăm sucul de roÅŸii, condimentăm după gust ÅŸi introducem vasul la cuptor circa 15 minute. Se toacă pătrunjelul cât mai fin ÅŸi se presară deasupra.

2. Varză călită

Ingrediente: 2,5 kg varză albă, 100 g ceapă, 200 ml ulei, 1 kg roşii proaspete sau 1,2 l suc de roşii, sare, piper, boia dulce, foi de dafin, mărar verde.
Mod de preparare: Varza se toacă fin ÅŸi se frământă cu circa două linguri de sare, piper ÅŸi boia dulce. Se înăbuşă ceapa în ulei ÅŸi apoi se adaugă varza stoarsă de suc. Se lasă cu capacul deasupra 5 minute. RoÅŸiile se opăresc, se decojesc, se taie cubuleÅ£e ÅŸi se pun în varza înăbuÅŸită. Când varza s-a înmuiat, se pun sucul de roÅŸii ÅŸi foile de dafin ÅŸi se continuă fierberea până începe să scadă. Apoi se dă la cuptor până prinde o crustă deasupra. Se ornează cu mărar verde tocat fin. Se serveÅŸte cu mămăliguţă caldă.

3. Tocăniţă grecească

Se taie mărunt două cepe potrivite ÅŸi 4-5 căţei de usturoi, se înăbuşă în 50 ml ulei ÅŸi 50 ml apă. Se adaugă sare pentru a grăbi înăbuÅŸirea, apoi se pun circa 200 grame vinete (miez) tăiate cubuleÅ£e, se înăbuşă, se adaugă roÅŸii în bulion, ardei iute ÅŸi se fierbe totul circa cinci minute. La final, se adaugă pătrunjel verde tăiat mărunt. Pentru un gust deosebit, se pot pune ÅŸi 50 ml de vin alb demisec.

4. Mâncare de ciuperci

Ingrediente: 1,5 kg ciuperci proaspete, 250 g ceapă albă, 1,5 l suc de roşii (sau 1 kg roşii proaspete), 200 ml ulei, mărar verde, sare, piper după gust.
Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală, se taie în lamele potrivite, iar codiÅ£ele, rondele. Se fierb în apă cu sare. RoÅŸiile se taie cubuleÅ£e mici, mărarul se taie fin, iar ceapa tăiată mărunt se înăbuşă în uleiul încins. Se presară peste ea un praf de sare ÅŸi, când s-a înăbuÅŸit, se adaugă roÅŸiile decojite ÅŸi se dă în clocot la foc mic. Se pun ciupercile scurse, sucul de roÅŸii ÅŸi se continuă fierberea. Se condimentează, se lasă să scadă la foc mic ÅŸi se presară deasupra mărarul tocat fin. Se serveÅŸte caldă sau rece.

5. Mâncare de fasole boabe

Ingrediente: 500 g fasole albă, 250 g ceapă, 100 g morcovi, o ţelină mică, un ardei gras, 4-5 roşii, 1,2 l suc de roşii, 150 ml ulei, pătrunjel şi mărar proaspăt, sare, piper după gust, foi de dafin.
Mod de preparare: Fasolea boabe se spală ÅŸi se lasă în apă circa 3-4 ore. 100 g ceapă, morcovul ÅŸi Å£elina se toacă mărunt, ardeiul gras se taie fâÅŸii pe lung, iar roÅŸiile decojite se taie cuburi mici. VerdeaÅ£a se spală, se taie fin. Se scurge apa în care a stat fasolea, se pune alta proaspătă ÅŸi se dă la fiert, la foc potrivit. Când începe să fiarbă, după cca 5 minute, se schimbă apa din nou. Apoi se adaugă ceapa, Å£elina ÅŸi morcovul. Când fasolea ÅŸi legumele sunt aproape fierte se adaugă roÅŸiile ÅŸi condimentele. Separat se înăbuşă ceapa care a rămas, se toarnă sucul de roÅŸii ÅŸi după ce au început să fiarbă se răstoarnă în cra tiÅ£a în care a fiert fasolea cu legumele. Ardeiul gras tăiat fâÅŸii se pune în fasole ÅŸi se mai fierbe cca 15 min la foc mic. După ce mâncarea a scăzut, se opreÅŸte focul ÅŸi se presară ver dea ţă deasupra. Se serveÅŸte cu murături sau cu salată verde.

6. Sarmale în foi de varză

Se rumenesc 250 g ceapă în circa 50 g ulei, apoi se adaugă 200 g ciuperci (din conservă), 50 g nucÅŸoară, 250 g orez ÅŸi câteva linguri de sos de roÅŸii. Se amestecă totul bine, pentru a nu se lipi orezul, apoi se fac rulouri din frunze de varză. Se aÅŸază sarmalele într-o cratiţă, în straturi, cu sare, piper, cimbru, mărar uscat ÅŸi boia de ardei dulce. Se acoperă totul cu apă ÅŸi se lasă pe foc până fierbe orezul.

7. Legume cu lămâie

300 g morcovi se fierb 5 minute în apă clocotită cu sare, iar alături se fierb 200 g sparanghel timp de două minute. Se stoarce o lămâie într-un recipient, iar sucul obÅ£inut se toarnă într-o tigaie alături de morcovi, sparanghel, 100 g margarină ÅŸi o lingură de zahăr tos. Amestecul se Å£ine pe foc până ce legumele s-au glazurat.

8. GulaÅŸ vegetarian

Se fierb 300 g cartofi, se amestecă apoi cu sare ÅŸi se fac piure. Peste piure se pun 100 g rădăcină de Å£elină tăiată rondele ÅŸi se înăbuşă în 4 linguri de ulei, se adaugă 50 g ceapă tăiată, un morcov, 100 g vinete cubuleÅ£e, 150 ml apă, 150 g rosii proaspete, sare, pătrunjel verde ÅŸi, alÅ£i 350 ml de apă. Totul se fierbe 30 de minute.

9. Lasagna cu vinete

Aveţi nevoie de 7 pachete de foi lasagna, 4 vinete, două cepe, 2-3 căţei de usturoi, un litru suc de roşii şi două roşii, ciuperci, sare, piper, verdea ţă după gust. Se coc vinetele, se curăţă şi se toacă, apoi se taie ceapa, usturoiul şi ciupercile mărunt. Se amestecă ingredientele, se unge tava cu ulei şi se umplu foile. Deasupra se pun sucul de roşii şi roşiile tăiate felii şi se in troduce tava la cuptor 50 minute, la foc potrivit. La final, se presară deasupra pătrunjel tocat fin.

10. Salată cu tofu

Se spală o salată verde ÅŸi un sfert de varză roÅŸie ÅŸi se taie. Se dă pe răzătoare un morcov ÅŸi se pune, cu celelalte legume, într-o salatieră. Se adaugă sare, piper, ulei ÅŸi oÅ£et (sau lămâie) după gust, iar deasupra se pun 100 g tofu tăiat cubuleÅ£e.

11. Fasole verde cu usturoi

Ingrediente: un kg fasole verde, 7-8 căţei de ustu roi, 3 linguri ulei, mărar ÅŸi pătrunjel tocate, sare. Mod de preparare: Fasolea fiartă în apă clocotită cu sare, se scurge ÅŸi se pune într-un castron. Peste ea se pune puÅ£in ulei, se adaugă verdeaţă ÅŸi mujdeiul de usturoi. Se serveÅŸte rece.

12. Salată cu măr şi nucă

Ingrediente: o salată verde, un castravete, 3 linguri ulei, două linguri lămâie, un pahar cu nuci, două mere ionatane, sare, piper.
Mod de preparare: Se spală salata ÅŸi se curăţă castravetele, apoi se taie rondele subÅ£iri. Merele se spală ÅŸi se taie felii verticale. Se pun ingredientele într-o salatieră ÅŸi se amestecă uÅŸor. Separat, se amestecă uleiul, lămâia, sarea ÅŸi piperul, apoi se toarnă peste ingrediente.

13. Chifteluţe cu orez

Se fierb 200 g orez în apă cu sare ÅŸi se căleÅŸte o legătură de ceapă verde tocată mărunt. Ambele se pun într-un castron, alături de 200 g spanac opărit, o legătură de pătrunjel ÅŸi nucÅŸoară după gust. Din compoziÅ£ie se fac sfere, care se lasă la rece 20 de minute. Apoi, în fiecare se introduce câte o bucăţică de caÅŸcaval de post. Se dau prin pesmet ÅŸi se prăjesc.

14. Crochete cu ciuperci

Se pun la foc 100 ml ulei ÅŸi 200 ml apă, iar când dau în clocot, se adaugă 200 g făină ÅŸi se amestecă până se încorporează făina. După ce s-a răcit puÅ£in, se adaugă 100 ml apă ÅŸi se omogenizează. Se pun 300 g ciuperci tăiate mărunt, se dă formă ro tundă de periÅŸoară ÅŸi se trec prin pesmet. Se prăjesc în ulei încins.

15. Ciorbă cu mazăre

Ingrediente: 200 g morcovi, 300 g cartofi, 200 g de mazăre, o Å£eină, un păstârnac, un dovlecel, două cepe, o conservă de roÅŸii decojite, pătrunjel verde, 4 linguri de ulei, delikat de le gume .
Mod de preparare: Se curăţă legumele ÅŸi se taie cubuleÅ£e, iar Å£elina, în fâÅŸii subÅ£iri. Se pun la fiert în apă cu puÅ£ină sare. RoÅŸiile decojite se toacă ÅŸi se adaugă, o dată cu mazărea ÅŸi delikatul, atunci când legumele sunt aproape fierte. La sfârÅŸit se pun uleiul ÅŸi pătrunjelul.

16. Supă cremă de legume

Ingrediente: 300 g cartofi, 150 g morcovi, o Å£elină, două bucăţi păstârnac, un dovlecel, o ceapă, 3 roÅŸii, pătrunjel, câteva linguri de ulei, delikat.
Mod de preparare: Se curăţă ÅŸi se taie cartofii, morcovii, ceapa, Å£elina, păstârnacul ÅŸi dovlecelul ÅŸi se pun la fiert cu puÅ£ină sare. După 30 de minute se adaugă roÅŸiile curăţate de coajă. Legumele fierte se scot din oală ÅŸi se pasează cu o furculiţă sau cu mixerul. Pasta se pune din nou la fiert în apa în care au fiert legumele. Se adaugă delikatul, uleiul ÅŸi pătrunjelul.

17. Cartofi cu soia la tavă

Ingrediente: un kg cartofi fierÅ£i în coajă, 150 g soia granule, două cepe, două linguri de bulion; sare, 3 linguri făină, o lingură de pesmet.
Mod de preparare: Cartofii se curăţă ÅŸi se taie felii. Soia se fier be cu puÅ£in delikat ÅŸi sare de mare, apoi se scurge de apă. Ceapa se taie peÅŸtiÅŸori ÅŸi se fierbe 3 minute. Ceapa, soia ÅŸi făina se amestecă apoi ÅŸi se sărează. Se tapetează o tavă cu pesmet ÅŸi se alternează un strat de cartofi cu unul de soia ÅŸi ceapă, ultimul strat fiind de cartofi. Bulionul se dizolvă în apă ÅŸi se toarnă în cratiţă. Se dă la cuptor până se rumeneÅŸte. Se poate servi cu mujdei de usturoi.

18. Drob de soia

Ingrediente: 250 g soia boabe, 250 g cartofi fierÅ£i în coajă, o căpăţână de usturoi, frunze de pătrunjel ÅŸi Å£elină, condimente.
Mod de preparare: Boabele de soia se pun la înmuiat de seara până dimineaÅ£a, apoi se dau prin maÅŸina de tocat ÅŸi se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se strecoară ÅŸi se adaugă cartofii daÅ£i prin răzătoare, usturoiul pisat, verdeaÅ£a tocată mărunt ÅŸi condimente, după gust. Se pune amestecul într-o tavă tapetată cu pesmet sau tărâÅ£e, fără ulei ÅŸi se coace la cuptor. Când e gata, se unge cu ulei deasupra.

19. Salată de fructe

Ingrediente: O cutie de ananas de 400 g, o cutie de cocktail de fructe de 800 g, 3 mere, o banană, o portocală, un grepfrut, două kiwi, un ciorchine de struguri, două mandarine.
Mod de preparare: Fructele se taie cubuleÅ£e ÅŸi se amestecă într-un bol, cu tot cu siropul în care erau. Se servesc simple, fără zahăr.

20. Bomboane de casă

Ingrediente: 400 g biscuiÅ£i simpli, 3 linguri de zahăr, o cană de apă, două linguri cacao, 200 g margarină vegetală, nucă sau viÅŸine din viÅŸinată, nucă de cocos, esenţă de rom ÅŸi de vanilie, coajă de lamâie.
Mod de preparare: Zahărul se topeÅŸte în apă, împreună cu praful de cacao ÅŸi se dă într-un clocot. BiscuiÅ£ii se fărâmiÅ£ează ÅŸi se amestecă cu siropul răcit, apoi se omogenizează cu margarina. Se fac biluÅ£e din compoziÅ£ia rezultată ÅŸi se pune în mijlocul lor miez de nucă sau câte o viÅŸină. Se tăvălesc prin nucă de cocos ÅŸi se dau la rece.

POFTA MARE!

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doi botoșăneni reținuți în prag de Crăciun: Au plecat la vânătoare pe un fond cinegetic, percheziții la ei acasă!

Sunday, 21 December 2025

La data de 20 decembrie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi bărbați, de 38, respect...

Clipe grele în prag de Crăciun pentru o familie din Ștefănești, locuința le-a fost cuprinsă de flăcări! (Foto)

Sunday, 21 December 2025

O familie din localitatea Stânca, oraÈ™ul ȘtefăneÈ™ti, trece prin clipe grele după ce un incendiu a izbucnit în locuinÈ›a acesteia. Evenimentul s-a produs în această după-amiazÄ...

Pompierii din Dorohoi – din nou mesageri ai speranței în prag de sărbători! (Foto)

Sunday, 21 December 2025

Spiritul solidarității È™i al omeniei a prins din nou viață prin faptele pompierilor din cadrul DetaÈ™amentului de Pompieri Dorohoi, care, în pragul Sărbătorilor de Iarnă, au ales să fie...