Bugetul local, dezbătut la Primăria Botoșani. Patru mari proiecte prezentate de primarul Portariuc-FOTO

Bugetul local, dezbătut la Primăria Botoșani. Patru mari proiecte prezentate de primarul Portariuc-FOTO
Executivul Primariei Botosani a organizat, sambata, la sediul Primariei o consultare publica cu cetatenii pe marginea proiectului bugetului local pe anul 2016, care va fi supus dezbaterii si aprobarii in sedinta de Consiliu Local din data de 2 februarie.

Mai putin de 30 de persoane participa la discutiile pe marginea bugetului, printre acestea numarandu-se mai multi membri ai PSD. Un singur consilier local participa la consultari, fiind vorba de Adi Petrușcă.

În debutul întâlnirii, primarul Ovidiu Portariuc a făcut o scurtă trecere în revistă a principalelor investiții ce vor fi realizate în municipiul Botoșani în cursul acestui an, făcând referire și la investițiile viitoare pentru care se dorește atragerea de fonduri europene pe noul exercițiu financiar 2016-2020.
 
Edilul sef al urbei a spus ca in acest an va fi inaugurata cea mai mare investitie din municipiul Botosani, respectiv Parcul de agrement Cornisa, vor fi demarate lucrarile la noul cartier de locuinte ANL de pe Șoseaua Iașului, va fi construit un spital de îngrijiri paleative, în apropierea Spitalului de Recuperare, iar pe noul exercitiu financiar se doreste atragerea de fonduri de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea transportului public local, constand in lucrari de reabilitare a căii de rulare a tramvaiului, achiziția de tramvaie și autobuze electrice, proiect în valoare de 38 de milioane de euro.
|
“Dincolo de aceste proiecte mari veti observa multe alte obiective cu valori mai mici, reabilitari de strazi, investii la sistemul de invatamant, reabilitarea termica a blocurilor. Multumirea noastra si a echipei care a construit acest buget este ca am reusit sa ducem mai departe toate aceste lucrari si sa incepem altele noi fara a majora taxele si impozitele locale, este al patrulea an consecutiv in care nivelul taxelor si impozitelor locale nu se majoreaza. E nevoie de o disciplina bugetara sa poti face fata unor cheltuieli in crestere, s-a majorat salariul minim, au avut loc si cresteri salariale, plus intrarea unor noi obiective in administrare care toate inseamna cheltuieli suplimentare. Asta este politica noastra fiscal-bugetara si in anii urmatori nu cred ca este loc si nu va fi nevoie de o majorare a taxelor si impozitelor locale", a precizat primarul Ovidiu Portariuc.

Edilul a mai spus ca anul 2016 este cel mai greu pentru administratia publica locala pentru ca este anul cu varful datoriei publice.

“Avem 180 de miliarde de lei vechi de achitat catre banci din imprumuturile luate pana in 2012, rate si dobanzi. Odata cu depasirea acestui an,datoria publica descreste si ne va permite sa avem acea marja pentru dezvoltarea de proiecte ulterioare fara a majora nivelul taxelor si impozitelor", a mai spus primarul.

La rândul său, directorul Direcției de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Botoșani, Cornel Herghelegiu, a făcut o prezentare a obiectivelor de investiții prinse în bugetul local pe anul curs.

După prezentările făcute de șefii din Primărie au luat cuvântul și câțiva cetățeni prezenți la consultare. Principalele lor doleanțe au fost legate de zona de investiții, în special în ceea ce privește asfaltarea străzilor, dar au cerut și amenajarea de noi locuri de joacă în cartiere.



 

 

Spune-ne opinia ta