Bugetarii vor primi, din decembrie 2018, o indemnizație de hrană lunară de câteva sute de lei

Bugetarii vor primi, din decembrie 2018, o indemnizație de hrană lunară de câteva sute de lei
Din decembrie 2018, bugetarii nu vor mai putea primi tichete de masă, întrucât acordarea acestora va fi abrogată, potrivit noii legi a salarizării bugetare. De altfel, actul normativ stabilește ca în locul tichetelor de masă să fie acordată o indemnizație anuală de hrană. Cuntumul lunar al acesteia va reprezenta a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, fiind stabilit astfel printr-un proiect de act normativ aprobat azi de Executiv.
 
Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a intrat în vigoare la 1 iulie 2017 și propune, în esență, creșteri salariale și acordarea unor sporuri majorate pentru personalul plătit din fonduri publice.
 
Totodată, ea cuprinde și noi reguli referitoare la acordarea tichetelor de masă pentru bugetari, sau mai bine zis, la neacordarea lor. Concret, este stabilită abrogarea, de la 1 decembrie 2018, a prevederilor din Legea nr. 142/1998 referitoare la acordarea tichetelor de masă salariaţilor din sectorul bugetar, dispoziție de care beneficiază oricum, în practică, puține persoane angajate la stat.
 
Totuși, eliminarea tichetelor de masă va fi compensată cu acordarea unei indemnizații de hrană lunar, într-un cuantum reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară  garantate în plată, așa cum stabilește un proiect de OUG pentru modificarea Legii nr. 153/2017, document adoptat azi de Guvern.
 
Și cum valoarea salariului minim brut pe țară va fi, de la 1 ianuarie 2018, de 1.900 de lei, rezultă că indemnizația de hrană va avea un cuantum lunar de 316,6 lei (1.900 x 2 : 12). Practic, aceasta va fi acordată proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară. 
 
Potrivit legii salarizării, de acești bani vor beneficia bugetarii, "cu excepția personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană". În plus, documentul stabilește că indemnizația de hrană nu va fi acordată persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite. 
 
Totodată, proiectul de act normativ ce a trecut azi de Executiv prevede acordarea indemnizației de hrană începând cu 1 ianuarie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în 2017 de tichete de masă. 
 
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial. 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
13

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
73

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
22

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...