Bugetarii nu mai pot primi prime de concediu, ci doar vouchere de vacanta

Bugetarii nu mai pot primi prime de concediu, ci doar vouchere de vacanta
Legea privind acordarea voucherelor de vacanta a fost publicata in Monitorul Oficial, la doua zile dupa ce Presedintele Klaus Iohannis semnase decretul pentru promulgarea acesteia. Legea prevede ca atat salariatii din mediul privat, cat si cei din sectorul bugetar, vor primi vouchere de vacanta in limita a sase salarii minim brute, care vor putea fi folosite doar in turismul romanesc. Actul normativ stabileste, de asemenea, ca bugetarii nu vor mai putea primi prime de concediu.

Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevazute in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009, care odata cu promulgarea a devenit Legea nr. 173/2015, a aparut in Monitorul Oficial nr. 481 din 1 iulie 2015.

Actul normativ fusese adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, pe 3 iunie 2015, cu 303 voturi "pentru" din totalul celor 315.

Potrivit prevederilor, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, in colaborare cu Ministerul Muncii, va elabora normelele metodologice de aplicare, corespunzatoare modificarilor si completarilor aduse.

Documentul stabileste ca angajatii pot beneficia de vouchere de vacanta in limita a 6 salarii minime pe economie.
In conditiile in care de la 1 iulie salariul minim brut pe tara este de 1.050 lei, salariatii vor putea primi vouchere de vacanta in valoare de maximum 6.300 lei.

Bugetarii vor primi doar vouchere, nu si bani sau prime. In sectorul privat se pot acorda prime sau vouchere de vacanta
Conform normelor de tehnica legislativa, parlamentarii au putut introduce noi amendamente formei propuse initial de catre Guvern.

Una dintre modificarile cele mai importante adoptata de deputati prevede ca angajatii din sistemul public sa poata primi doar vouchere de vacanta, fara posibilitatea de a li se acorda bani sau prime.

Legea care introduce noi modificari privind acordarea voucherelor de vacanta stabileste ca angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, precum si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, vor acorda angajatilor prime de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta.

De partea cealalta, angajatorii din mediul privat vor putea acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate.

Acordarea primelor sau voucherelor de vacanta va fi stabilita de comun acord cu sindicatele si va fi mentionata in contractul colectiv de munca existent la nivelul unitatii.

Voucherele de vacanta pot fi eliberate si pe suport electronic, nu doar pe hartie

O alta noutate a actului normativ stabileste ca eliberarea vouchelor de vacanta se poate face si in format electronic, nu doar pe hartie.

Voucherele de vacanta pe suport electronic sunt bonuri de valoare emise in format electronic, destinate exclusiv achizitionarii pachetelor de servicii turistice.

Forma acordarii voucherelor de vacanta este stabilita de angajator de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.

Citeste material complet!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
983

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
291

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
252

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...