Bugetarii au învins criza economică, angajaţii de la privat au rămas să plătească, spun analiştii

Peste 80% dintre şomerii României provin din mediul privat. Analiştii economici atrag atenţia că un posibil câştig al bugetarilor ar putea fi plătit apoi de cei care plătesc pentru această criză încă din 2009.

Criza financiară a fost resimţită din plin în România în ultimul an, însă nu a avut aceeaşi intensitate pentru toţi. Cei care lucrează la stat au fost printre "fericiţii" care nu au suferit prea mult, în comparaţie cu angajaţii din privat, atât din punct de vedere financiar, cât şi din privinţa unui loc de muncă. Cel puţin până în prezent.

"Privaţii au recurs rapid la ajustări ale bugetelor de salarii şi chiar la disponibilizări masive şi la fel primele şi bonusurile de performanţă au scăzut în mod natural pentru că volumul de muncă şi de contracte a fost mult mai redus, iar statul abia la un an şi trei - patru luni de la izbucnirea crizei a început să ia primele măsuri, să reducă din sporurile mai ciudate ale adminsitraţiei locale şi să îşi pună problema unor disponibilizări. În afară de CFR, care este un caz special, statul abia după un an a început să îşi pună această problemă şi încă nu a acţionat decisiv", crede analistul economic Radu Limpede.

"Până în momentul de faţă este evident că cei din sectorul privat au pierdut mai mult. Acolo s-au produs cele mai mari ajustări, au fost licenţieri şi s-au scăzut salariile" a spus analistul economic Aurelian Dochia.

Chiar şi statisticile îi susţin pe analişti. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lui martie 2010, în România erau 765.285 de şomeri, iar dintre aceştia 623.518 erau din sectorul privat, adică 81% din totalul oamenilor rămaşi fără un loc de muncă. Şi cu toate acestea, tot reprezentanţii sectorului bugetar ies în stradă şi se declară nemulţumiţi de o posibilă diminuare a salariilor. "Bugetarii protestează pentru că o să li se reducă anumite sporuri, nu pentru că li s-au redus. Nimeni nu spune adevărul, pentru că nu li s-au redus salariile", a spus analistul economic Ilie Şerbănescu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Jurnalul unui călător”, cartea-omagiu a lui Cătălin Mihai Alexa, va fi lansată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:10

Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea „Muzicieni de ieri și ...

(P) Jocurile de noroc în cultură și cinematografe

astăzi, 16:18

E suficient să spui “cazinou” și imaginea care ne apare imediat în minte e un mix de lumini strălucitoare, dealeri eleganți și mese cu jetoane colorate. Cam toți ne-am uitat la...

Preoții botoșăneni, îngrijorați de scăderea natalității: ”Sunt biserici fără nici măcar un botez într-un an”!

astăzi, 15:20

Preoții ortodocși trag un semnal de alarmă în privința natalității „extrem de scăzute”. Clericii spun că există sate în care nu au oficiat nici măcar un botez î...