Bugetarii ameninţă că vor da statul în judecată dacă măsura concediului fără plată se va aplica

Guvernul vrea, sindicatele nu acceptă, iar o decizie clară nu s-a luat, deşi legea trebuie aplicată. Cele opt zile de concediu fără plată care trebuie aplicate în lunile noiembrie-decembrie au stârnit reacţii adverse în rândul partenerilor sociali. Oricum ar fi, veniturile bugetarilor trebuie reduse în cele două luni cu peste 30 la sută.

În sănătate, legea nu se poate aplica, pentru că deficitul de personal se ridică la 26.000 de posturi şi în plus, există pandemia cu gripă nouă, spun sindicatele. Ministerul Sănătăţii insistă, însă ca veniturile angajaţilor din sănătate să fie reduse cu 15,5 la sută pentru fiecare dintre cele două luni. Aşadar a propus fie ca gărzile să nu fie plătite, fie reducerea unor sporuri.

Sindicatele spun însă că nu mai este nevoie de tăierea din salarii, întrucât nu şi-au primit prima de stabilitate în ultimul trimestru din 2009.

În educaţie, ministerul a pasat responsabilitatea în curtea directorilor de şcoli, aşadar sindicatele vor negocia cu aceştia. FSLI a anunţat că în mai multe judeţe, precum Maramureş, Ialomiţa sau Constanţa şcolile se vor închide câte patru zile în noiembrie şi decembrie.

Funcţionarii publici au făcut socoteala şi spun că nu sunt opt zile ci şase de concediu forţat. Chiar şi aşa nu sunt de acord cu această măsură, dar aşteaptă propunerile instituţiilor.

Legea prevede acordarea a cel mult patru zile de concediu pe fiecare lună sau reducerea programului de lucru. Toţi bugetarii ameninţă că vor da statul în judecată dacă măsura se va aplica, întrucât legea încalcă prevederile Codului Muncii şi contractul coletiv de muncă.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

astăzi, 22:34
136

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
354

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
504

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...