Bucșe pentru bara stabilizatoare: ce rol au, tipuri, criterii de alegere

Unele dintre cele mai subapreciate piese ale unui autovehicului, deși ele au o importanță majoră, sunt bucșele barei stablizatoare. Acestea ajută la prinderea barei stabilizatoare de caroseria mașinii, contribuind la stabilitatea și confortul din timpul condusului. Pentru că sunt expuse la sarcini radiale mari în timpul accelerării și frânării, ele sunt realizate din materiale robuste, care să reziste.

Dacă sunt întreținute corespunzător și lubrifiate la timp, bucșele barei antiruliu pot asigura ani buni un condus lini și confortabil. Când încep să se uzeze, vor apărea semne specifice, de la zgomote ușoare, până la probleme serioase cu manevrabilitatea vehiculului, ultimele afectând chiar siguranța la drum.
Dacă observi bătăi de sub caroserie, scârțâituri sau o dificultate în a controla mașina, cel mai bine este să mergi la un mecanic care să inspecteze problema și să o rezolve înainte să apară și altele mai serioase.

 


 

Bucsa stabilizator foto de pe autodoc24.ro

Tipuri de bucșe pentru bara stabilizatoare

În funcție de materialul din care sunt produse, bucșele barei antiruliu pot fi de următoarele tipuri:

Bucșe metalice -  după cum o spune și denumirea lor, acestea sunt realizate din metal, cum ar fi fierul sau oțelul. Se folosesc preponderent la utilajele grele, având în vedere gradul lor sporit de rigiditate și rezistență la întindere. Totuși, pentru a le spori performanța și durata de viață, acestea trebuie lubrifiate în mod regulat.

Bucșe de cauciuc – reprezintă cel mai răspândit tip de bucșe la mașinile moderne. Acest lucru nu e de mirare, întrucât cauciucul este foarte rezistent la frecare, căldură și frig. În plus, bucșele din cauciuc sunt și ieftine, nu necesită întreținere și nu trebuie lubrifiate regulat. Totuși, sub o presiune prea mare, acestea au tendința de a se întinde.

Bucșe din poliuretan – pentru că bucșele din cauciuc se pot comprima, flexa sau întinde, afectând astfel manevrabilitatea vehiculului, producătorii au creat bucșele din poliuretan, care sunt mai rigide. Acestea au o rigiditate comparabilă cu cea a bucșelor metalice, dar nu se uzează la fel de tare ca cele din urmă și nici nu se îndoaie ca bucșele din cauciuc. În ceea ce privește prețul, bucșele din poliuretan sunt ceva mai scumpe.

Aspecte importante în alegerea bucșelor barei stabilizatoare

Având în vedere cele spuse mai sus, construcția bucșelor este importantă, fiecare având avantaje și dezavantaje. Dacă dorești niște bucșe rigide, alege-le pe cele metalice, dar nu uita că acestea sunt mai predispuze la uzură.  Dacă dorești bucșe mai ieftine și care nu necesită întreținere deosebită, atunci o opțiune bună o constituie bucșele din cauciuc. Bucșele din poliuretan îți vor oferi rigiditatea celor metalice, dar cu un plus de durabilitate și eficiență.

Unicul dezavantaj îl constituie faptul că sunt ceva mai scumpe decât primele două tipuri.
Un alt aspect foarte important de care să ții cont atunci când alegi bucșele barei antiruliu este dimensiunea lor.  Aceasta din urmă trebuie să corespundă cu cea a barei stabilizatoare, iar bara stabilizatoare are dimensiuni diferite în funcție de automobil.

Prin urmare, înainte de a cumpăra bucșe, asigură-te că ai verificat dimensiunea barei stabilizatoare a autovehiculului tău, pentru a nu arunca banii pe fereastră.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alexia Tudose, un miracol pe scenă! ”Nu mai vreau să fiu fata care a avut accident, vreau să fiu Alexia – artista!” (Video)

Friday, 16 May 2025

Tânăra cu brațele replantate în urma unui accident a oferit o interpretare care a mișcat inimile tuturor: „Să nu te lași și să zâmbești în continuare pentru că l...

Etilotestul l-a dat de gol: Un botoșănean a fost prins la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie!

Friday, 16 May 2025

La data de 15 mai 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 48 de ani, din comuna George En...

Statul, obligat să-i plătească despăgubiri de peste 100.000 euro lui Piedone!

Friday, 16 May 2025

Cristian Popescu Piedone, achitat în final în dosarul Colectiv, trebuie să primească daune de aproximativ 160.000 de euro de la stat pentru cele 13 luni petrecute în închisoa...