Botoşaniul, în topul judeţelor "subvenţionate" de stat

Botoşaniul, în topul judeţelor "subvenţionate" de stat
Judeţul Botoşani este al cincilea, la nivelul ţării, într-un top al ajutorului acordat de stat raportat la nivelul încasărilor totale. Faptul că încasările la nivel de judeţ sunt mai mici decât valoarea transferurilor, sub formă de cote, de la nivel central este valabil pentru mai mult de jumătate dintre județele din România.

În anul 2015, nu mai puţin de 25 de judeţe au primit, prin alocări din cote defalcate din TVA și impozit pe venit, sume mai mari decât cele încasate la nivel local. Statistica a fost furnizată de Ministerul Finanțelor Publice la solicitarea cursdeguvernare.ro. În trei județe- Teleorman, Mehedinți și Călărași- pentru fiecare leu colectat sub formă de taxe și impozite, de la bugetul de stat s-au întors cel puțin doi.

Pentru judeţele Vaslui şi Botoşani, la fiecare leu colectat, din bugetul central s-au întors aproape doi lei. De exemplu, raportul cote versus încasări, la nivelul judeţului Teleorman, este de 2,38%, adică la suma colectată din taxele şi impozitele pe judeţ, în valoare de 243.294.222 lei, statul a trimis în judeţ 579.013.425 de lei.

Pentru judeţul Botoşani, situaţia ne arată un raport de 1,84%. Adică, la încasările totale de 353.407.546 de lei, de la nivel central s-au întors 649.357.117 lei. Mai exact, 134.055.117 lei din cote defalcate din impozitul pe venit şi 515.302.000 lei din cote defalcate din TVA. La acestea se adaugă însă şi subvenţii în valoare de 170.684.000 de lei.

(Click dreapta pentru mărire)
Cu cât este mai "bogat" judeţul, sau municipiul Bucureşti, cu atât alocările din cote defalcate din impozitul pe venit şi cote defalcate din TVA sunt mai mici. De exemplu, în București, pentru fiecare leu încasat, de la bugetul de stat s-au întors șase bani, în Constanța – 22 de bani, iar în Ilfov – 23 de bani.

Din execuția bugetară a anului trecut reiese că unitățile administrativ-teritoriale au primit de la bugetul de stat 46,2 miliarde de lei: 21,2 miliarde de lei sub formă de sume defalcate din TVA, 17,1 miliarde de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit și 7,8 miliarde de lei sub formă de suvenții.

Sumele mari trimise judeţului Botoşani arată nu că am fi fost favorizaţi, ci că suntem atât de săraci încât nu ne descurcăm cu banii pe care ni-i procurăm singuri. Situaţia este valabilă şi în sistemul sanitar, un bun beneficiar al principiului "solidarităţii", pentru că încasările din plăţile efectuate de asiguraţii botoşăneni nu acoperă nici o treime din necesarul de bani la nivelul judeţului.

Nici anii ce vor veni nu ne vor aduce vreun plus pentru că analizele Comisiei Naţionale de Prognoză arată că jumătate dintre regiunile cu un nivel de trai inferior mediei naționale își vor continua declinul, iar alte trei regiuni de dezvoltare din România se vor apropia de indicatorii medii de la nivel național. Cum bine vă imaginaţi, regiunea de nord- est, în care se află şi Botoşaniul, nu va cunoaşte creşteri spectaculoase ci va rămâne cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană.

Mai exact, dacă în 2015, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în Botoşani era de 4.032 de euro, în 2018 abia va ajunge la 4.989 de euro. Judeţele Bacău şi Iaşi vor sta ceva mai bine decât noi. La fel, câştigul salarial mediu net. Dacă în 2015, în judeţ, acesta era de 1.445 de lei, în 2018 va ajunge la 1.700 de lei. Cea mai mare creştere din regiune se va înregistra, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, în judeţul Iaşi, de la un salariu mediu net de 1.773 de lei la 2.077 de lei.

 

Spune-ne opinia ta