BOTOSANI: Stimulente eliminate si la Garda Financiara!

BOTOSANI: Stimulente eliminate si la Garda Financiara!

CORNELIU MIHAI

Oamenii a caror principala menire este sa combata evaziunea strabat in acest an un adevarat iad financiar, in conditiile in care, pe langa reducerea cu 25% a salariilor, guvernantii au decis si sistarea stimulentelor. Daca la Directia de Finante eliminarea stimulentelor s-a facut mai mult tacit, la Garda Financiara lucrurile sunt clare.

In mod oficial, angajatii Garzii Financiare Botosani nu vor mai beneficia de stimulente pentru activitatea desfasurata intr-o luna de zile, comisarii ramanand acum cu salarii extrem de mici fata de cele de anul trecut, cand salariile nu erau diminuate cu 25% si primeau si 15% din valoarea amenzilor aplicate.

"In cea de-a doua jumatate a lunii septembrie am primit o adresa de la Bucuresti ca incepand cu luna septembrie nu se mai acorda stimulente pentru angajatii Garzii Financiare. La Botosani stimulentele erau intre 500-800 lei net, in conditiile in care acum un salariu net este intre 600 si 1.200 lei. Comisarii trebuie sa-si faca datoria in continuare, chiar daca nu vor mai beneficia de stimulente, desi stim ca le este greu, ca au si ei rate la credite", a declarat Corneliu Mihai, comisarul-sef al Garzii Financiare Botosani.

Comisarii Garzii Financiare au primit stimulente din anul 2003, cand s-au acordat printr-o lege speciala de organizare si functionare a institutiei, in procent de 15% din valoarea amenzilor aplicate intr-o luna.
In aceste momente, la Ministerul Finantelor este in desfasurare un protest spontan de amploare, cateva sute de angajati oprind lucrul si scandand pe holul institutiei, oamenii angajatii fiind nemultumiti deoarece nu si-au mai primit stimulentele de doua luni. Ei spun ca fara aceste stimulente nu mai pot avea un trai decent, in conditiile in care salariile le-au fost reduse, deja, cu 25%.

"Este un butoi de pulbere. Noi (liderii de sindicat - n.r.) nu am reusit sa organizam protestele si acum oamenii izbucnesc spontan. Nu mai putem controla angajatii. Guvernantii nu inteleg ca Fiscul nu lua banii de la buget pentru stimulentele angajatilor. Eu am anuntat ministrul si pe toata lumea ca este posibil ca in toata tara sa se intample lucrul acesta si, in situatia aceasta, Finantele Romaniei pot fi in pericol, pentru ca oamenii nu pot sa munceasca pe 600 lei, in conditiile in care statul s-a angajat ca din veniturile pe care le atragem la bugetul statului sa ofere o parte din ele ca recompensa", a spus la Realitatea TV, liderul Sed Lex, Vasile Marica.

Alte proteste sunt pe cale sa porneasca la Constanta, Oradea, Timisoara, Braila, unde oamenii sunt dispusi sa facaaasemenea actiuni de protest, a anuntat Vasile Marica. Acesta sustine ca circa 25.000 de oameni pot intra in proteste spontane.

ANAF si Garda Financiara au un fond extrabugetar care este alimentat cu banii incasati din amenzi. Din acest fond, angajatii de la Finante primesc, lunar, asa-numitele stimulente.

Inaintea remanierii fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, presedintele Traian Basescu ii reprosa acestuia ca la minister inca se acordau stimulente. Aceeasi situatie se regasea si la Interne, minister pastorit pana nu demult de Vasile Blaga.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
13

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
30

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
141

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...