Botoșani, printre cele mai afectate județe de pesta porcină, la ora actuală

Botoșani, printre cele mai afectate județe de pesta porcină, la ora actuală

Focarele de Pestă Porcină Africană (PPA) au ajuns, în prezent, la un număr de 443, în scădere de la 455 cât s-a raportat în data de 26 martie, conform Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), publicate vineri.

PPA evoluează în 203 localităţi din 27 de judeţe, iar din numărul total de focare existent, de 443, patru sunt în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii de tip A.

Conform ANSVSA, în 11 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Cele mai multe focare sunt semnalate în judeţele Teleorman (205 cazuri în gospodării şi 539 de cazuri la mistreţi), Ialomiţa (186 de cazuri la mistreţi), Călăraşi (182 de cazuri la mistreţi) şi Botoşani (105 cazuri la mistreţi).

De asemenea, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 652.274 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 3.423 de cazuri la mistreţi.

Totodată, în total au fost stinse 2.642 de focare, cele mai multe în judeţul Tulcea, cu 589 de cazuri, dintre care cinci focare în exploataţii comerciale şi unul într-o exploataţie de tip A.

Până la această dată, au fost despăgubiţi 15.038 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de aproximativ 425,358 milioane de lei.

Autoritatea reaminteşte că pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate, astfel că se solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea unor măsuri.

Veterinarii recomandă să nu se intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care s-a umblat pe stradă; este recomandat ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşterea porcilor să fie făcută doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici.

Mai mult, animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România, au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.

Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează ANSVSA.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
6

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
10

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
67

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...