Botoșani: Distracție periculoasă pe două roți, între trenduri și spital. Gelu Graur: „Rolul nostru nu este acela de a fi iubiți”

În fiecare an perioada sezonului cald nu este descrisă ca fiind doar perioada concediilor și a vacanței, ci se află și sub semnul pericolelor de pe șosele. Mai nou, și de pe trotuare. De câțiva ani încoace la Botoșani au ajuns trotinetele electrice, iar anul acesta foarte mulți copii și tineri au ajuns de pe trotinetă direct la spital.

Deși autoritățile au tras un semnal de alarmă de nenumărate ori, numărul accidentelor cu trotinete electrice, biciclete și/sau pietoni s-au înmulțit. Unii susțin chiar că oamenii iau această problemă în derâdere.

 

„Tinerii ajung la spital cu fel și fel de leziuni”

Ultimul accident în care un copil de 15 ani a ajuns la spital s-a petrecut chiar duminica trecută, într-o zonă destul de aglomerată din municipiul Botoșani. Un alt accident grav a băgat în spital un copil, care a căzut de pe trotinetă într-un șanț.

Citește și

Copil din Botoşani, în stare gravă la spital după ce a intrat în şanţ cu trotineta electrică!

Adolescent de 15 ani acroșat de o mașină în timp ce se plimba cu trotineta (fotogalerie)

„Este foarte ușor de văzut problema acestui fenomen de circulație a trotinetelor sau bicicletelor în municipiul Botoșani ca pe o glumă sau ca pe un motiv de a mai înjura puțin autoritățile, dar tot apar cazuri și apar în fiecare zi. Unele sunt grave chiar, de vătămare corporală”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani.

Conducerea ATOP a solicitat Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani să ia măsuri în ceea ce privește accidentele cu trotinete, biciclete și pietoni.

„Am solicitat Inspectoratului de Poliție Județean să ia măsuri imediat și au răspuns prompt solicitării venite de la ATOP. Au făcut o campanie de informare, de conștientizare pe stradă, oprindu-i și explicându-le prevederile legale. Sper ca o bună parte din tinerii care circulă cu trotinete și biciclete în oraș să fi înțeles despre ce este vorba. Dar, iată, sunt și cazuri contrare în care tinerii ajung la spital cu fel și fel de leziuni, unele foarte grave”, adaugă Gelu Graur.

Având în vedere faptul că, deși autoritățile încearcă să stopeze fenomenul, accidentele sunt la ordinea zilei, astfel, Gelu Graur atrage atenția părinților să își supravegheze și să îi facă pe tineri să conștientizeze pericolul la care se expun.

În continuare, atrag atenția, în special părinților sau celor care răspund de tinerii noștri, să le mai explice încă o dată obligațiile legale de a purta casca între 14 și 16 ani, să nu folosească trotinetele sub 14 ani, de a merge pe partea din dreapta a carosabilului acolo unde nu sunt piste de biciclete, de a nu merge pe trotuar și de a nu merge mai multe persoane pe trotinetă. Vom atrage atenția în acest sens, este lucrul pe care noi îl putem face”, a completat Gelu Graur.

Gelu Graur susține că unii oameni interpretează sfaturile autorităților ca pe o limitare a dreptului la libera circulație sau la libera manifestare de voință.

Mă bucur că cei de la IPJ au reacționat foarte bine și exact cum trebuia să o facă. Din păcate, nu toată populația reacționează la ceea ce se întâmplă și în continuare vor fi persoane care vor vedea aceste sfaturi sau moduri de a face lucrurile elegant prin conștientizare ca pe un afront adus libertății de circulație și exprimare în județul Botoșani”, arată Graur.

„Nu există un zid de protecție la trecerea de pietoni”

Deși circulația trotinetelor este interzisă pe trotuare în lipsa unor piste special amenajate, la Botoșani adolescenții circulă în special prin aceste locuri. Pietonii trebuie să fie foarte atenți, deoarece pot deveni victime.

Vorbim de pietonii clasici care traversează strada și care nu știu ce măsuri mai trebuie luate ca să fie atenți, pentru că nu există zid de protecție la trecerea de pietoni. Și mai avem pietonii de pe trotuare, care vrând nevrând se izbesc de această nouă realitate: circulația trotinetelor pe trotuare. Ideea este că trebuie, din păcate, ca și pietonii să se adapteze la această nouă realitate mai mult decât trotinetiștii”, susține șeful ATOP.

Cât despre reacția celor din jur la astfel de evenimente, șeful ATOP consideră că populația nu știe să reacționeze la ce se întâmplă în jurul lor. De fapt, Gelu Graur arată că botoșănenii reacționează mai mult în online decât în viața reală.

Deocamdată nu am văzut o reacție extraordinară din partea societății. Doar în mediul online, unde au o libertate sau se ascund după fel și fel de conturi mai înjură, au impresia că le-am limitat libertatea constituțională privitoare la dreptul la libera circulație. Până la urmă nu putem fi pe placul tuturor din societate, iar rolul nostru nu este acela de a fi iubiți. Cum nici polițiștii, nici jandarmii nu sunt iubiți, dar sunt absolut necesari. Societatea poate ar trebui să reacționeze mai des sau să îi apostrofeze într-o manieră elegantă”, a adăugat Gelu Graur.

„La noi e pe trenduri”

Șeful ATOP arată că fenomenul a luat amploare, deoarece și impactul rețelelor de socializare este tot mai mare. Tinerii tind să facă ceea ce văd la alții în online.

A luat amploare, deoarece la noi e pe trenduri. De obicei, lucrurile încep de pe social media și pleacă într-un trend. Dacă un lider de opinie, influencer, face un tik tok pe trotinetă și arată cât de șmecher este el și cât de cool este el când merge cu viteză foarte mare împreună cu prietena lui pe trotinetă vor mai face încă 50.000 de tineri același lucru. Din păcate, nu putem opri acest lucru, însă putem să atragem atenția și să conștientizăm, lucruri pe care le vom face în continuare indiferent de nemulțumirile unora sau altora. Rolul nostru nu este să ne facem plăcuți, ci să ne facem treaba așa cum este prevăzut de lege”, a declarat, în final, Gelu Graur.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

De la morții de pe șosele până la droguri și lipsa conștiinței sociale, problemele stringente din Botoșani. „Românul mereu va găsi o portiță să scape”

Friday, 11 July 2025

Într-o discuție cu Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani, acesta ne-a declarat că, în continuare, cea mai mare problemă de la nivel...

Aleșii de la județ au dat 35.000 de lei pentru o biserică din Botoșani. „Bugetul ăsta are Dumnezeul lui” (Video)

Thursday, 10 July 2025

Consilierii județeni au votat în ședința extraordinară din cursul zilei de miercuri acordarea unei sume de bani unei biserici din Botoșani pentru efectuarea de lucrări de reabilitare. S...

CJ (încă) nu dă bani pentru repararea WC-ului de la școala din Lunca. Consilier PSD: „Infirmă caracterul de urgență” (Video)

Wednesday, 9 July 2025

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o școală din județul Botoșani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadre d...