BOTOŞANI: Despre cine vorbim atunci când îi numim "boschetari"? Unde îi adăpostim de ger?

BOTOŞANI: Despre cine vorbim atunci când îi numim "boschetari"? Unde îi adăpostim de ger?
Pe Ecaterina o puteţi vedea în Capătul liniei 1, aşezată lângă geamul unui magazin. O puteţi recunoaşte după părul alb, vizibil în timpul verii. A locuit odată în zonă şi un declic al minţii ei n-o lasă să-şi abandoneze cartierul. În trecut, a fost om aşezat la casa ei, cu familie, cu o situaţie financiară bunişoară, dar necazurile, care nu vin niciodată singure, au lăsat-o fără casă şi fără familie.

La câteva zeci de metri, o bătrânică gârbovită şi-a făcut casă pe o bancă. Acolo îşi lasă sacoşele în care adună cine ştie ce, mai face o tură de cartier şi se întoarce la băncuţa ei, cu capul în piept. Are o mulţime de haine pe ea, de toate culorile, şi e cuminte. Nu o auzi niciodată cerând ceva, vorbind urât. Sau măcar vorbind. 

Vasile a fost odată profesor, i-a învăţat pe copii. Un anturaj prost şi beţiile neîntrerupte l-au lăsat singur pe lume. Bejenariu a fost cadru militar, însă tot băutura şi anturajul l-au îndepărtat de viaţa lui obişnuită. Din trio-ul "Pic, Poc şi Puc" mai face parte şi Cornelius, şi el cu un trecut neclar. Mai neclar e cum a ajuns el un om al străzii pentru că din conversaţie îţi dai seama că nu a fost dintotdeauna un "boschetar". George- Constantin cântă de opreşte lumea în loc, Corneliu- Virgil a fost şi el "om" odată.
 
Cei pe care i-am numit fac parte din cei 136 de oameni ai străzii, la modul cel mai propriu, care îşi fac veacul pe străzile municipiului. Nu au case, nu au familii care să se îngrijească de ei, mănâncă mai puţin, beau mai mult, sunt rebeli, nu ascultă atunci când li se spune că respecte regulile. Dar sunt oameni, la fel ca noi.

Şi pentru aceşti oameni, aşa murdari şi urât mirositori, beţi şi cu limbaj discutabil, vine iarna. Ar fi de preferat să treacă şi de această iarnă fără să-şi piardă degetele cu "degerătură" sau chiar viaţa.

Pentru ei, Primăria, prin Serviciul Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS), încearcă să găsească soluţii pentru cazarea în timpul sezonului rece. Cel puţin aşa spune viceprimarul Cosmin Andrei, care susţine că în câteva zile va fi în măsură să dea un răspuns concret în privinţa locului ce va fi amenajat în acest sens.


Cea mai bună variantă este clădirea care până în urmă cu câteva luni a găzduit Centrul de Plasament "Elena Doamna". În prezent, clădirea este părăsită, însă proprietarul ei, Consiliul Judeţean, este dispus să o cedeze Primăriei pentru ca "boschetarii" Botoşaniului să aibă parte de un un loc mai cald în care să-şi petreacă iarna.

"Nu condiţionăm în niciun fel cedarea clădirii de obţinerea unor apartamente din fondul locativ al municipiului. A fost o speranţă a noastră, dar înţelegem că nu mai sunt apartamente libere. În atari condiţii, discutăm cu Primăria, noi nu avem nimic împotrivă", declară Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJ.


Anul trecut, SPLAS a găzduit persoanele fără adăpost într-un fost punct termic din cartierul Griviţa. În iarna trecută, patru persoane fără adăpost din municipiu şi-au pierdut viaţa, trei din cauza frigului, una din cauza unui infarct miocardic.

 

Spune-ne opinia ta