Atenționarea este valabilă din această dimineață, de la ora 10:00, până mâine dimineață, la aceeași oră.
Aceasta se va manifesta prin ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25... 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 50... 70 km/h.
Hidrologii spun că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora. De altfel, rămân în vigoare cele două coduri emise ieri, respectiv:
- Portocaliu până pe 1 octombrie, la ora 18:00;
- Galben, până pe 1 octombrie, la ora 23:00.
Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE" .
Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.
ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.
Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, pompierii le recomandă cetățenilor să:
- curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; - nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
- construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;
- urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
- în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.
De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:
-fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
-nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
-parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
-îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
-nu atingeți firele căzute la pământ.