Botosani: Averi inghitite de jocurile de noroc!

Botosani: Averi inghitite de jocurile de noroc!
Sumele castigate de botosaneni la jocurile de noroc scad drastic, desi sumele investite sunt uriase.

Castigurile impozabile obtinute de la jocurile de noroc s-au redus cu 62% in primele 10 luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada din 2012.

In date absolute, impozitul incasat de fisc a scazut de la 43.492 de lei anul trecut la 16.468 de lei acum.

Potrivit legislatiei fiscale, veniturile din jocuri de noroc se impoziteaza prin retinere la sursa cu 20%, daca venitul net nu depaseste 10.000 de lei, respectiv 25% pentru veniturile peste 10.000 de lei. Venitul net se calculeaza la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de acelasi organizator sau platitor. Finantistii sustin ca majoritatea castigurilor din acest an nu au depasit 10.000 de lei. Un calcul aproximativ in baza impozitului incasat arata ca pana acum, in 2012, in judet castigurile din astfel de jocuri s-au ridicat la peste 82.000 de lei. Aceeasi formula de calcul arata ca anul trecut s-a castigat peste 217.000 de lei.

Totusi exista si o serie de castiguri care nu sunt impozitate, respectiv cele care nu depasesc valoarea de 600 de lei. In baza acestei prevederi, multi jucatori, de exemplu, de pariuri sportive evita impozitul, stabilind cote care sa le ofere un eventual castig neimpozabil.

In categoria jocurilor de noroc intra loto, lozuri, aparate speciale, pariuri sportive, poker si jocuri de tip casino.

Sute de "pacanele"

Aparatele speciale sau asa-zisele "pacanele" necesita autorizare din partea fiscului, iar datele statistice arata ca in judet activeaza cinci agenti economici locali si 27 de organizatori din alte judete care detin in total 674 de aparate. Numarul aparatelor a inregistrat o crestere fata de anii anteriori, insa se pare ca numarul jucatorilor si valoarea castigurilor au scazut.

Aparate setate in favoarea proprietarilor

Practic "norocul" tine mai mult de matematica. Aparatele sunt setate astfel incat sa ofere castiguri reprezentand aproximativ 30% din sumele jucate. Spre exemplu administratorul unui bar a povestit ca in zilele "bune" are incasari de 10.000 de lei de la cele cinci aparate pe care le detine, iar castigurile jucatorilor sunt de 3.000 de lei. In zilele cu trafic mai slab, incasarile ajung la 6.000 de lei si castigurile scad proportional. Aparatele sunt sigilate de fisc si verificate periodic inclusiv de angajatii Serviciului de Metrologie Legala. Totusi au fost si tentative de modificare a programelor informatice ce stau la baza aparatelor, insa au fost descoperite de politisti. 

Manie incheiata tragic

Din pacate, mirajul unui castig imediat si usor a dus si la tragedii. Nu putine situatii au fost cand jucatori si-au curmat viata sau si-au pierdut o mare parte din avere de pe urma jocurilor de noroc, o activitate ce produce dependenta.

Din cauza acesteia mai multi tineri au ajuns in ultimii ani la psiholog, iar un tanar de 23 de ani, din Vorona si-a pus capat zilelor intr-o padure din zona, dupa ce a pierdut 1.200 de lei la jocurile de noroc.

Tot in acest an, un copil de 17 ani a fugit de acasa, dupa ce a pierdut banii parintilor la jocuri, iar patru tineri s-au ales cu dosar penal, dupa ce au furat banii firmei pentru jocuri.

Cresterea impozitelor pe pariuri blocata

In privinta agentiilor de pariuri sportive, numarul lor creste de la an la an insa castigurile stagneaza in ciuda unui numar semnificativ de jucatori. 

Anul trecut executivul a incercat impunerea impozitarii cu 25% si a castigurilor sub 600 de lei, lucru ce a starnit nemultumirea caselor de pariuri.

Reprezentantii acestora spun ca masura ar duce la inchiderea a 30% din punctele de lucru si concedierea a 2.000 de salariati. Mai mult, ar incuraja pariurile ilegale.

La randul lor jucatorii au incurajat actiunea organizatorilor de pariuri. "Sunt un jucator amator. Pun rar cativa lei si de fiecare data am grija ca posibilul castig sa nu fie impozitat. De ce sa imi ia impozit statul pe norocul si intuitia mea?", a mentionat un jucator la pariuri sportive.

Casele de pariuri si-au mai pierdut totusi din credibilitate in momentul in care s-au implicat direct in sport, prin sponsorizarea anumitor echipe.

Numar constant de jucatori la loto

La jocul de tip loto situatia este aceeasi de ani buni, potrivit angajatilor Loteriei Romane. Exista un numar relativ egal de jucatori pasionati care completeaza bilete periodic. In privinta castigurilor, cele de categoria a III-a, maxim cateva zeci de lei, sunt platite de agentiile din judet, iar cele de categoria a II-a si I sunt platite de Loteria Romana de la nivel central si implicit impozitate de structurile superioare ale fiscului.

Si loteria sufera la capitolul credibilitate, in conditiile statisticile arata ca marile castiguri au fost acordate in apropierea unor mari evenimente nationale, sarbatori sau evenimente politice.

Sursa: Monitorul de Botosani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
167

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
172

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
252

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...