Botoșani a depășit pragul de 3 infectări la mia de locuitori. Toate școlile se închid (video)

Botoșani a depășit pragul de 3 infectări la mia de locuitori. Toate școlile se închid (video)

Botoșani a depășit pragul de 3000 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus, iar municipiul-reședință de județ a trecut nivelul critic de 3 infectări per mia de locuitori. Încă 116 botoșăneni au fost diagnosticați cu Covid-19, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP). 

Dintre noile cazuri depistate, circa 50 provin din rândul salariaților și al beneficiarilor din sistemul de protecție și asistență socială, în vreme ce 66 provin din focare familiale, potrivit autorităților.

Joi după-amiază, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit pentru a discuta planul de măsuri luate în calcul pentru municipiul Botoșani, având în vedere că s-a atins o incidență de 3,14 raportat la mia de locuitori. Astfel, s-a decis că, începând de vineri, toate școlile din oraș vor funcționa pe scenariu „roșu”, timp de 14 zile. Măsura se aplică și în cazul restaurantelor, care nu vor mai avea activitate în interior.

De asemenea, botoșănenii sunt obligați, tot începând de vineri, să poarte mască de protecție în afara spațiului locuințelor.

Înainte de ședință, medicul Monica Adăscăliței, manager al DSP Botoșani, preciza că susținea o conduită precum cea adoptată de Suceava, care a evitat la limită trecerea pe scenariu „roșu”, argumentând că incidența de infectare este una fluctuantă și că de preferat ar fi o monitorizare pentru cel puțin două zile consecutive a ratei de infectare, înainte de impunerea restricțiilor.

Bilanțul botoșănenilor infectați s-a ridicat la 3007, conform statisticii instituției. Numărul cazurilor active a crescut la 992, iar incidența de infectare la nivel județean este de 1,56 per mia de locuitori.

Până la această oră, în rândul botoșănenilor infectați cu noul coronavirus, s-au înregistrat 136 de decese, dintre care cinci declarate în ultimele 24 de ore. Bilanțul vindecaților este de 1879.

În intervalul precedent, fuseseră depistate 124 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2, la nivelul județului.

_________________________

Un nou record negativ la nivel național

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 6.481 de cazuri noi de COVID-19, un nou record al infecțiilor de la începutul pandemiei. De asemenea, 82 de români au murit în ultima zi.

Până miercuri, 28 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 159.855 de pacienți au fost declarați vindecați.

________________

UPDATE, ora 15:30:

Instituția Prefectului a transmis oficial măsurile care vor intra în vigoare începând de vineri, atât în municipiul Botoșani, cât și în trei comune din județ, unde s-a depășit de asemenea incidența de 3 infectări la mia de locuitori. Este vorba despre Adășeni (8,24), Suharău (3,41) și Văculești (3,40).

1. Toate unitățile de învățământ din municipiul Botoșani vor efectua cursurile online, potrivit scenariului 3, pe o perioadă de 14 zile
2. Purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în toate spațiile publice
3. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă
4. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități
5. Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă
6. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă
7. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă
8. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) în spații deschise cât și închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, este interzisă

 

 

Spune-ne opinia ta