Botoşani, 30 aprilie-3 mai - Campionatul Naţional de Scrabble. "Este un elogiu adus limbii române!"FOTO, VIDEO

Botoşani, 30 aprilie-3 mai - Campionatul Naţional de Scrabble. "Este un elogiu adus limbii române!"FOTO, VIDEO
În aceste zile, la Botoşani se desfăşoară, pentru al şaselea an consecutiv, Campionatul Naţional de Scrabble, în organizarea Federaţiei Române de Scrabble, împreună cu C.S. Universitatea Cluj-Napoca. Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, pe Stadionul Municipal, în pauza meciului FC Botoşani - CSU Craiova.

În perioada 30 aprilie - 3 mai, au loc la Botoşani etape din Campionatul Naţional de Scrabble Perechi Tineret, Campionatul Naţional de Scrabble Tineret (etapa I) şi Campionatul Naţional de Scrabble Seniori (etapa a II-a).

Pentru câteva zile, pasionaţi ai jocului de scrabble din întreaga ţară se află la Botoşani, alături de preşedintele Federaţiei Române de Scrabble, Cristi Soare, dar şi de vicepreşedintele federaţiei, Cătălin Caba, şi secretarul forului sportiv, Ştefan Pall. În competiţie, dar şi sufletul întregii organizări, este şi Vasile Mihalache, învăţător din Oneaga, judeţul Botoşani, campionul national absolut în anul 2014.   




Competiţia se desfăşoară la Şcoala nr. 17 din Botoşani, festivitatea de premiere urmând să aibă loc pe Stadionul Municipal, în pauza meciului care se va disputa sâmbătă, între echipele FC Botoşani şi CSU Craiova, de la ora 21.00.

"Tineretul joacă la Botoşani două competiţii, una decernează premii naţionale, este vorba despre Campionatul Naţional de Scrabble perechi, şi de asemenea dispută o etapă din Campionatul Naţional de Scrabble individual, în total vor fi 3 etape, una la Botoşani, apoi la Târgu Frumos, Piatra Neamţ şi finala la Bucureşti. Seniorii dispută, de asemenea, o etapă de campionat naţional, a doua, urmând apoi etape la Piatra Neamţ, Timişoara şi finala la Bucureşti", a precizat Cătălin Caba, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale de Scrabble.

Concurenţii, la tineret, sunt din întreaga ţară, dar şi din judeţul Botoşani. "Un filon important vine din Botoşani, de la Oneaga,  unde inimosul învăţător Vasile Mihalache şi campionul naţional en titre la scrabble pregăteşte grupe de copii de la 7 ani până la aproape 18 ai. Avem de asemenea de la Argus Târgu Frumos, un contingent important, au venit cu vreo 10 copii, prichindei şi cadeţi. Avem de la Clubul U Cluj, Bucureşti, Paşcani, Timişoara, şi din toată Moldova", a menţionat Cătălin Caba.

Concursul se desfăşoară la un nivel competitiv ridicat, cu toate regulile jocului profesionist. Prichindei sau mai mari, cu ochii sticlind de inteligenţă şi curiozitate, scotocesc printre litere şi făuresc, pe loc, cuvinte cărora le dau, la modul cel mai practic, valoare. Pentru că fiecare literă trebuie cât mai eficient folosită, fiecare cuvânt devine o treaptă în competiţie.




"Scrabble este un joc al minţii. Pe lângă faptul că e o competiţie interesantă, dezvoltă mult cunoştinţele limbii române. Este un elogiu adus limbii române, o formă de a-ţi arăta patriotismul, putem să spunem, de a utiliza corect limba română. Asta facem, descoperim tainele ascunse ale dicţionarului, pe tabla de scrabble, unde le împletim armonios cu calculul matematic de punctaj şi elemente de psihologie şi tactică, atunci când vorbim de partida liberă", mărturiseşte vicepreşedintele Federaţiei Române de Scrabble, Cătălin Caba.

Deşi nu la nivel oficial, şi fără să beneficieze de o susţinere aşa cum ar merita, jocul de scrabble intră din ce în ce mai mult în şcolile româneşti, acolo unde există profesori interesaţi să dezvolte capacităţile intelectuale şi lingvistice ale copiilor.

"Scrabble este un obiect opţional în programa şcolară, atât timp cât există profesori care să îl predea. Există în ţară câteva clase, una este a domnului Mihalache, la Oneaga. Avem la Comăneşti, la Bucureşti, Iaşi. Avem acţiuni frumoase şi în cadrul Săptămânii Altfel, unde copiii joacă şi în alte limbi. Este o oportunitate foarte bună de a intra în contact cu dicţionarul şi cu problemele limbii române care, ştim cu toţii, are o gramatică nu foarte uşoară", a conchis Cătălin Caba.


"Inimosul învăţător" Vasile Mihalache, aşa cum îl descrie vicepreşedintele Federaţiei, este mulţumit de faptul că, pentru al şaselea an consecutiv, Botoşanii găzduiesc trei competiţii naţionale de scrabble, care adună la un loc pasionaţi ai acestui sport al minţii.

"Mă bucur că se simt bine la Botoşani. Mulţumesc pentru faptul că am găsit înţelegere la Şcoala 17, şi doamnei director Dodiţă, şi domnului învăţător Râptea, pentru că am avut probleme cu sălile de joc. Mulţumesc şi pentru că am găsit înţelegere la conducerea Clubului FC Botoşani, care ne-a permis ca sâmbătă, în pauza meciului FC Botoşani – CSU Craiova, să facem festivitatea de premiere", a spus Vasile Mihalache.

Vasile Mihalache este el însuşi participant în competiţia seniorilor, alături de alţi sportivi din Câmpulung Moldovenesc, Cluj, Constanţa, Buzău, Reşiţa, Caransebeş, Târgu Frumos, Iaşi.

"Într-un an sunt 4 etape de seniori, si dacă de 6 ani una dintre ele se ţine la Botoşani este foarte important pentru noi", spune cu vizibilă satisfacţie Vasile Mihalache, campionul national absolut al României la scrabble.
 










 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
1779

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
740

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1213

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...