Botosanenii fug de asigurarile obligatorii

Botosanenii fug de asigurarile obligatorii
Numarul locuintelor pentru care s-au incheiat asigurari obligatorii a scazut de patru ori in ultimul an. Asiguratorii nu au reusit sa-i convinga pe botosaneni sa-si asigure locuintele nici macar cu o legislatie in spate. Datele statistice arata ca numarul politelor valabile in judet a inregistrat o scadere dramatica anul trecut.

Mai exact, datele oficiale arata ca la finele anului trecut numarul politelor in vigoare era de 2.589 (aproximativ 1,5% din totalul locuintelor), fata de 10.399 in decembrie 2011. Maximul de polite a fost inregistrat in noiembrie 2011, respectiv 11.500, in conditiile in care in judet sunt aproximativ 170.000 de locuinte.

Potrivit normelor in vigoare, proprietarii de locuinte au obligatia sa-si asigure locuintele pentru cel putin trei riscuri, inundatii, cutremur si alunecari de teren. Suma asigurata este de 20.000 de euro pentru locuintele din beton, cu o prima de 20 de euro, si 10.000 de euro pentru locuintele din chirpici, cu o prima de 10 euro pe an.

Proprietarii care nu respecta legislatia risca amenzi de la 100 la 500 de lei, termenul limita fiind luna august a anului trecut. Conform legii, sanctiunile ar fi trebuit aplicate de primarii inca din luna august, insa deocamdata nu a fost amendat nimeni, mai ales ca a fost si campanie electorala.

Asigurarile obligatorii au fost deseori contestate prin prisma riscurilor pe care le asigura. Spre exemplu, proprietarii de apartamente au o probabilitate foarte scazuta sa fie afectati de inundatii naturale si alunecari de teren.

Pe de alta parte, cei care sunt in zone cu risc de inundatii nu sunt asigurati de unele societati de asigurare, tocmai pentru ca exista o probabilitate mare de a se intampla fenomenul.

Cei care vor sa-si asigure locuinta la valoarea reala pot incheia o asigurare facultativa, complementara celei obligatorii. Persoanele care nu vor avea asigurate locuintele nu vor beneficia, in cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despagubire de la bugetul de stat.

Unele persoane au reclamat insa ca nu au fost despagubite la grindina de anul trecut nici daca au avut asigurare facultativa pentru acest risc, astfel ca au si mai putina incredere in politele obligatorii.

Sursa: Monitorul de Botoșani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sfințire de paraclis și hram la Mănăstirea Coșula. Ierodiacon hirotonit preot, starețul a primit ”Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” (Foto)

astăzi, 07:42
37

Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și ...

Medic din Botoșani, despre cum putem preveni o problemă pentru a evita complicațiile grave! (Foto)

astăzi, 07:17
147

Este vorba despre amigdalita cronică cu cazeum.În primul rând, dr. Diana Anca Sauciuc, medic specialist ORL din Botoșani, explică diagnosticul de amigdalită cronică: ”Este o...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Ap. Andronic şi soţia sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie şi Teofan (Dezlegare la peşte)

astăzi, 07:00
20

Sfinţii Andronic şi Iunia (sec. I) erau rude cu Sfântul Apostol Pavel şi au crezut în Hristos îna­intea Apostolului Neamurilor, precum însuşi mărturiseşte el în...