Botosanenii culeg mere la Falticeni, pentru ca somerii suceveni nu vor sa munceasca!

Botosanenii culeg mere la Falticeni, pentru ca somerii suceveni nu vor sa munceasca!
După ce au făcut investiţii serioase în livezile lor, fermierii se plâng că trebuie să aducă zilieri din judeţele Botoşani, Iaşi şi chiar din Republica Molvova pentru a-şi putea recolta merele. Deşi în Fălticeni sunt foarte mulţi oameni fără slujbă care ar putea câştiga şi peste 60 de lei pe zi la cules de mere, nimeni nu se înghesuie.

Deşi întreprinderile din Fălticeni s-au închis, iar şomajul la nivel de judeţ a crescut până la 7,70%, nu se găsesc muncitori care să culeagă merele din vestitele ferme pomicole din zonă. Fermierii sunt nevoiţi să aducă oameni din judeţele învecinate pentru a-şi continua activitatea, cei mai mulţi din Botoşani, scrie Realitatea.net.

"Le oferim un preţ pe container, anul acesta este de 12 lei. În plus, le dăm gratuit masă, cazare, transport. Lucrăm cel mai mult cu persoane aduse din alte judeţe, în special din Botoşani. Tot cu ei facem şi lucrări de tăiere a pomilor", a declarat directorul Staţiunii Pomicole din Fălticeni, Gheorghe Iacobuţă.

"Le dă statul bani şi ei stau acasă şi dorm. Oamenii din zonă sunt sub orice critică. Nu vor să vină la treabă, la cules de mere, la nimica. Mergem în alte judeţe şi căutam oameni", a precizat proprietarul unei ferme, Pavel Onea.

De cealaltă parte, oamenii se plâng de faptul că nu sunt locuri de muncă în oraş, însă atunci când vine vorba de cules mere, ei spun că nu rentează. "Ştim că se dă la container şi foarte puţin. Nu rentează să lucrăm la cules de mere", a spus unul dintre localnici.

În următoarele zile, în zona Fălticeni urmează să ajungă peste 200 de muncitori din Botoşani şi Republica Moldova, care să culeagă merele din fermele aflate în zonă, scrie sursa citată.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
34

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...

Concert de pricesne la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Concești!

astăzi, 09:34
23

Duminică, 28 aprilie, în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și c&ac...

Militarii botoșăneni pe podium la o competiție importantă!

astăzi, 09:03
62

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au clasat pe locul I la o importantă competiție.Este vorba despre „Cea mai bună piesă de artilerie te...