Botoşănenii care au lucrat în zone cu radiaţii vor beneficia de condiţii de pensie mai avantajoase

Botoşănenii care au lucrat în zone cu radiaţii vor beneficia de condiţii de pensie mai avantajoase
Lucratorii din zonele cu radiatii si minerii care au lucrat in subteran vor beneficia de conditii de pensie mai avantajoase prin  acordarea unui stagiu complet de cotizare mai mic.

Potrivit prevederilor noii Legi 155/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010,  incepand cu data de 24.07.2016,  minerii care au lucrat in  subteran si lucratorii  care si-au desfasurat activitatea in  zonele cu radiatii, locuri de munca incadrate in conditii speciale, vor beneficia  la calculul pensiei de  un stagiu complet de cotizare mai mic decat cel prevazut pana acum de legea pensiilor publice.

Astfel,  articolul 56, alineatul (5) din Legea nr.263/2010 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(5) Stagiul complet de cotizare este de 20 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) din lege, respectiv de 30 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. f) din lege.

In plus si  articolul 57, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 15 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, respectiv de 17 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona a II-a de expunere la radiaţii.

De aceste modificari  beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a acestor modificari legislative iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării cererii la casa de pensii.

 De  foarte mare importanta pentru potentialii beneficiari ai acestei legi este prevederea conform careia, pentru a putea beneficia de aceasta modificare, pensionarii care au lucrat in minerit (in subteran) si in zonele I si II de radiatii, care deja au iesit la pensie in perioada 01.01.2011 – data intrarii in vigoare a legii nr.263/2010, respectiv 23.07. 2016 – pana la modificarea legii, trebuie sa depuna la casa de pensii o cerere de recalculare a drepturilor de pensie. Cererea poate fi depusa la secretariatul institutiei, cu numar de inregistrare si data sau transmisa prin posta, cu confirmare de primire" – declara directorul executiv al CJP Botosani, Marius Constantin Budai.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
139

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...

Lucian Trufin, PSD: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

astăzi, 12:02
43

„Le mulțumesc botoșănenilor care au semnat pentru susținerea candidaturii mele la Președinția Consiliului Județean. În această campanie de strângere de semnături, am realiza...

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
107

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...