Botosanenii au marcat Ziua Eroilor! Oficialitatile au depus coroane la Monumentul Eroilor! FOTO, VIDEO

Oficialităţile judeţului, alaturi de o parte dintre botosaneni, au marcat joi Ziua Eroilor, printr-o serie de manifestări ce au avut loc la Cimitirul Pacea din municipiul Botoşani.

Printre oficialităţile prezente s-au numărat prefectul Costică Macaleţi, primarul Ovidiu Portariuc, consilieri locali, judeteni, precum şi parlamentari şi şefii instituţiilor deconcentrate, dar şi reprezentanţi ai armatei. După intonarea Imnului de stat al României a avut loc un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi, in frunte cu parintele protopot Lucian Leonte, pentru pomenirea eorilor neamului.

"Ziua Eroilor ne aminteste ca avem istorie. Asta inseamna ca trebuie sa tinem minte si noi si copiii nostri ca avem o singura tara in care ne-am nascut, cu numele Romania. Ca avem o cultura in care am fost crescuti, aratea lucruri pe care le-am primit ca dar de la stramosii nostri, o limba, atatea lucruri create de ei, pe care ni le-au lasat in grija si cu eroism le-au aparat. De Ziua Eroilor trebuie sa facem istorie si suntem responsabili pentru istoria de astazi si de cea de maine. Cine nu gandeste in felul acesta raspunde in fata lui Dumnezeu", a spus parintele protopop Lucian Leonte.
Imediat dupa ceremonialul religios ce a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Pacea, oficialitatile prezente la eveniment au depus coroane si jerbe de flori.

La final, Garda de onoare a defilat in aplauzele botosanenilor prezenti la acest eveniment.

În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 — care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.



































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...