Botoşăneni trimişi în judecată de DNA pentru afaceri cu bani europeni!

Trei afaceriÅŸti botoşăneni au fost trimiÅŸi în judecată de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Suceava al DirecÈ›iei NaÈ›ionale AnticorupÈ›ie după ce au obÅ£inut fonduri europene pentru exploatări forestiere fără documentele necesare.

Astfel, Ioan Surdoaei a fost trimis în faÅ£a judecătorilor, fiind suspect de săvârÈ™irea infracÈ›iunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraÅ£ii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obÅ£inerea pe nedrept de fonduri europene, aceleaÅŸi acuzaÅ£ii fiind valabile ÅŸi în cazul firmei administrată de acesta, SC Forest Marian SRL. Alături de Ioan Surdoaei, în faÅ£a judecătorilor vor ajunge Cornel LupaÅŸcu ÅŸi Petrică Uliciuc, la data comiterii faptelor administratori ai unor societăți comerciale. AceÅŸtia sunt acuzaÅ£i că l-au ajutat pe Ioan Surdoaie să obÅ£ină pe nedrept de fonduri europene.

Afaceri cu buget mărit artificial

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2008, Ioan Surdoaei, administrator al SC Forest Marian SRL, a accesat un proiect pentru achiziÅ£ia de utilaje necesare unei exploatări forestiere în CristeÅŸti, finanÈ›at din fonduri nerambursabile.Ca atare, a depus la AgenÅ£ia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală ÅŸi Pescuit mai multe documente incomplete È™i false, fapte având drept consecinţă obÅ£inerea pe nedrept, de către acesta a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 1.077.205 lei.

Pentru a mări cheltuielile aferente achiziÅ£iei de utilaje, botoşăneanul a ataÅŸat la cererea de finanÅ£are ofertele unor societăţi al căror obiect concret de activitate nu avea nimic în comun cu efectuarea de acte de comerÅ£ cu utilaje specifice dotării unei exploataÅ£ii forestiere. Mai exact, au fost ataÅŸate niÅŸte înscrisuri conÅ£inând sumar caracteristicile tehnice de bază ale utilajelor necesare, fără menÅ£ionarea elementelor concrete care să permită identificarea acestora în plajele de categorii ÅŸi preÅ£uri folosite de furnizorii ÅŸi distribuitorii autorizaÅ£i.

Ulterior, în urma organizării procedurilor de achiziÅ£ie a bunurilor necesare implementării proiectului, societatea administrată de Petrică Uliciuc a fost desemnată ca fiind câÅŸtigătoare, dar ar fi livrat doar scriptic utilajele respective. În realitate acestea fuseseră achiziÅ£ionate în mod direct de la furnizor de către Forest Marian SRL.

"De precizat este faptul că, pentru mărirea cheltuielilor eligibile ÅŸi implicit a contribuÅ£iei din fonduri europene nerambursabile, în circuitul comercial dintre furnizorii iniÅ£iali È™i beneficiar au fost introduse firmele administrate de inculpaÈ›ii LupaÈ™cu Cornel È™i Uliciuc Petrică în scopul strict de a maximiza preÅ£ul utilajelor la nivelul menÅ£ionat în cuprinsul bugetului din conÅ£inutul cererii de finanÅ£are", susÅ£in procurorii DNA.

AgenÅ£ia pentru FinanÅ£area InvestiÅ£iilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.077.205 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi ÅŸi penalităţi calculate până la data plăţii efective a prejudiciului. Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile È™i imobile ce aparÈ›in inculpaÈ›ilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului BotoÈ™ani cu propunere de a se menÈ›ine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

Spune-ne opinia ta