Botoșăneni purtați pe drumuri de contractele la energia electrică! "Este o mare bătaie de joc!"

Botoșăneni purtați pe drumuri de contractele la energia electrică! "Este o mare bătaie de joc!"
Botoșănenii care sunt beneficiari ai tarifului social la energia electrică sunt puși în mare încurcătură. Aceștia sunt plimbați pe drumuri de câteva zile și nu știu încotro să o apuce, după ce E.ON i-a însțiințat că trebuie să depună o serie de documente pentru a face dovada că beneficiază pe drept de acest tarif social.

În această perioadă, E.ON Energie România actualizează contractele clienţilor beneficiari de tarif social, cărora li se cere și o declarație pe proprie răspundere privind venitul mediu pe membru de familie, declarație care trebuie vizată de primăria localității unde au domiciliul.

Cu hârtiile de la E.ON în mână, zeci de botoșăneni au bătut la ușa Primăriei în ultimele două zile pentru a li se viza respectiva declarație. Numai că cei de la Primărie le transmit că nu este de competența municipalității să pună această viză.

Dorin Burlacu, directorul Serviciului Public Local se Asistență Socială, susține că cei de la E.ON ar trebui să vină cu lămuriri pentru că oamenii sunt trimiși degeaba la Primărie.

“Obligația noastră de a aviza niște documente, niște declarații privind venitul realizat sunt toate prevăzute într-un cadru legal. Pentru speța dată, Serviciul Public Local de Asistență Locală nu are niciun fel de atribuție în sensul acesta. Tarifele sociale au o altă reglementare. Se vorbește de un venit pe membru de familie la nivelul salariului minim brut pe economie, ori subvențiile pentru energie electrică se încadrează până în 615 lei. Nu sunt niciun fel de modificări la plafoanele de venit. Nu este nicio legătură între subvenția la energia electrică și acest tarif social. Nu știu de ce trimit cei de la E.ON oamenii să le vizăm acele declarații. Îi rog pe cei de la E.ON să ne comunice cadrul legal în baza căruia fac această solicitare ca să vizeze Primăria sau Serviciul de Asistență Socială acele declarații pe proprie răspundere. Dacă ne comunică cadrul legal și există acel cadru legal o să vedem cum procedăm. Nu putem viza acele declarații decât dacă sunt însoțite de documente justificative", a declarat Dorin Burlacu, directorul Serviciului Public Local de Asistență Socială Botoșani.

Reprezentanții E.ON Energie susțin că documentele solicitate pentru actualizarea contractelor celor care beneficiază de tarif social sunt prevăzute de un Ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Pe notificările care au fost transmise consumatorilor (foto sus) nu se face nicio precizare legată de persoanele care ar trebui să obțină viza de la Primărie, pe declarația pe proprie răspundere, motiv pentru care toți cei care le-au primit, fie că sunt pensionari, șomeri, sau care fac parte din alte categorii defavorizate, vin la Primărie.

Stiri.Botosani a solicitat un punct de vedere al E.ON legat de această situație. 

“E.ON Energie România S.A. actualizează în această perioadă contractele clienţilor beneficiari de tarif social, conform Ordinului ANRE nr.38/2005 pentru aprobarea Procedurii privind condiţiile şi modul de acordare a tarifului social pentru consumatorii casnici de energie electrică, cu modificările şi completările ulterioare. Tariful social se acordă numai pentru consumul realizat de consumatorul casnic la locul de consum care este domiciliul stabil al acestuia, în condițiile în care consumatorul casnic solicită aplicarea tarifului social și are un venit mediu lunar pe membru de familie mai mic ori egal cu salariul minim pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Consumatorii casnici care îndeplinesc condițiile menţionate anterior trebuie să prezinte pentru actualizarea contractelor următoarele documente:
-         Copie a actului de identitate din care să rezulte adresa domiciliului stabil;
-         Cerere de acordare a tarifului social;
-         Declarație pe proprie răspundere privind venitul mediu pe membru de familie pentru persoanele care au venituri, însoţită de documente justificative (cupon de pensie, adeverinţe de venit etc.). Persoanele care nu înregistrează venituri vor prezenta o declaraţie, semnată și validată de Primaria localității de reședință", se precizează în răspunsul primit. 

Perdanții în toată această situație sunt cetățenii. În cazul în care aceștia nu fac dovada veniturilor prin documentele solicitate, nu vor mai beneficia de tariful social, ceea ce va duce la creșterea facturilor la energia electrică.

"Este o mare bătaie de joc. Pe de o parte unii îți cer, pe de altă parte alții îți spun că nu e de competența lor. Și noi ce să facem? Ce vină avem? Chiar suntem luați de proști și purtați pe drumuri?", a spus un botoșănean.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
106

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
352

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
62

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...