27 septembrie pe Știri Botoșani. Botoșăneni la XFactor și Vocea României, acasă e coadă la titlurile de cetățean de onoare. Stomatolog din Botoșani condamnat în dosarul de corupție

Ultim omagiu adus de ISU pentru colonelul Radu Anton, iar pompierul Iulian Rotariu a stabilit un nou record!

27 septembrie 2008

Gellu Dorian: Matei Vișniec – Premiul Naționla de Literatură ”Ion Pillat”

Incepand cu acest an, inca un premiu national de literatura a luat fiinta in judetul Botosani. Sper sa aiba aceeasi viata lunga si acelasi ecou cum a avut si are Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, acordat de Primaria municipiului Botosani din 1991. Acest nou premiu este acordat de Primaria orasului Saveni, in cadrul Zilelor orasului Saveni, o initiativa, in ceea ce priveste premiul, a scriitorului Lucian Alecsa. Conform regulamentului, acest premiu va fi acordat unui scriitor roman din cadrul promotiei 80 care si-a conturat deja o opera literara remarcata atat pe plan national, cat si european. Juriul acestei editii a fost format din: Mircea Martin (presedinte), Mircea A. Diaconu, Constantin Dram, Gellu Dorian si Lucian Alecsa (membri). In urma unor repetate discutii intre membrii juriului, decizia finala l-a adus in posesia Premiului National de Literatura Ion Pillat pe scriitorul Matei Visniec, actualmente rezident la Paris. Decernarea premiului va avea loc astazi, sambata, 27 septembrie 2008, la Saveni, in cadrul unor manifestari culturale de exceptie pentru savineni.

27 septembrie 2010

Octavian Liviu Șovan - Cateva precizari necesare

Pentru cei interesati, pe buna dreptate, de descoperirile din centrul vechi al Botosanilor, in cadrul cercetarilor arheologice determinate de aplicarea programului intitulat "Reabilitarea centrului istoric si a zonei pietonale – Botosani", manageriat de Primaria municipiului Botosani, fac cunoscut ca pina in prezent arheologii suceveni care au efectuat sapaturile arheologice preventive au descoperit elemente deosebit de interesante pentru cunoasterea trecutului istoric al urbei noastre, in doua locatii denumite Parcarea 1 si Parcarea 3, ce permit coborarea datarii vechimii targului Botosani pana in a doua jumatate a secolului al XIV-lea. O descoperire absolut surprinzatoare a constituit-o aparitia a 8 cuptoare medievale, "unice in felul lor in intregul areal est-carpatic, prin vechimea, originalitatea si probitatea cu care fundamenteaza caracterul neasteptat de evoluat al inceputurilor urbanitatii medievale botosanene, a carei principala trasatura devine astfel aceea de centru productiv, inclusiv in domeniul destul de rar atestat la noi, al mestesugului metalurgiei", cf. "Notificarii in lagatura cu  unele constatari privind starea de conservare a cuptoarelor medievale..." depusa de arheologul Florin Hau la DJCPN Botosani. Cu alte cuvinte, in  secolele XIV-XVI, in marginea Botosanilor se constituise o zona industriala cu cuptoare de ars ceramica si cuptoare de redus minereul de fier. Semnificatia acestora a convins Primaria Botosani sa aloce resursele necesare pentru conservarea a trei cuptoare de olarie si a unuia pentru reducerea minereului de fier, aflate intr-o stare de conservare mai buna. Mai mult…

27 septembrie 2010

Humelnicu da functia de consilier judetean pe cea de director al Directiei de Sport si Tineret Botosani!

Organizarea noii structuri presupune si concedieri, directorul institutiei precizand ca vor ramane pe post angajatii unici intretinatori de familie si cei care nu inregistreaza abateri. De asemenea, Radu Humelnicu intentioneaza sa renunte la mandatul de consilier judetean, dupa promovarea concursului la Directia de Sport si Tineret Botosani. In urma fuziunii Directiei de Sport si a Directiei de Tineret intr-o singura structura, respectiv Directia de Sport si Tineret Botosani, Radu Humelnicu a fost numit interimar directorul noii structuri, Dorel Budai, fostul director al Directiei de Sport, detinand acum functia de inspector I si coordonator al Compartimentului de Sport din cadrul Directiei. Mai mult…

27 septembrie 2011

Nemultumiti, dar fara curaj: Doar doua reclamatii pe adresa scoalacurata@gmail.com!

Adresa de email pusa la dispozitie de Inspectoratul Scolar judetean Botosani nu a avut mare succes pana acum, doar doua sesizari fiind inregistrate in mai putin de o saptamana. Adresa a fost creata pentru a veni in intampinarea parintilor nemultumiti de faptul ca trebuie sa dea anumite sume de bani la scoala, bani care nu puteau fi justificati cu chitante, dar nici nu erau conforme cu regulamentele in vigoare. Asta chiar daca zeci de parinti s-au declarat nemultumiti de faptul ca trebuie sa contribuie la utilarea claselor cu banci, la achizitionarea de manuale, atlase sau alte materiale necesare scolii.


"S-a primit o reclamatie de la un parinte, ca la un liceu din Botosani s-ar fi cerut bani  copiilor de clasa a V-a pentru a achizitiona atlase geografice, si la o scoala din Dorohoi conducerea scolii a solictat parintilor bani pentru cataloage, ceea ce este total anapoda fata de cum ar trebui sa fie, pentru ca scoala are bani alocati special pentru cataloage, carnete de elev din fondurile alocate de Consiliile Locale", a declarat Daniel Botezatu, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Botosani. Reprezentantii ISJ nu au facut publice unitatile de invatamant reclamate prin intermediul adresei scoalacurata@gmail.com.

27 septembrie 2012

Locuintele de serviciu din Centrul Vechi, primitoare, dar goale!

"Printr-un proiect de hotarare pe care il avem la mapa incepem sa ii aducem pe cei care au fost sau altii noi, dar de aceeasi culoare, si nu as vrea sa se intample acest lucru". Locuintele de serviciu din Centrul Vechi ar trebui repartizate cat mai repede, sustine fostul viceprimar Florin Ghiorghita. Acesta a precizat in cadrul sedintei de Consiliu Local ca receptia locuintelor reabilitate din Centrul Vechi s-a facut in urma cu mai bine de patru luni, si desi exista un regulament si o Hotarare de Consiliu Local pentru repartizarea acestora, dar si multe solicitari, acestea continua sa fie nelocuite. In sedinta de joi, consilierii locali au aprobat repartizarea locuintelor sociale din Cismea si Centrul Vechi, urmand ca in perioada urmatoare sa fie repartizate cele de serviciu.

27 septembrie 2012

Coada la titlul de Cetatean de onoare

Fostul viceprimar Florin Ghiorghita a propus ca titlul de cetatean de onoare al municipiului Botosani sa fie acordat si celor doi finalisti ai emisiunii "Romanii au talent", botosanenii Stefan Florescu si Cosmin Agache.


"Am fost de acord cu acordarea titlului de cetatean de onoare lui Bogdan Ota, dar sa luam in calcul aceasta varianta si pentru Stefan Florescu si Cosmin Agache", a spus Ghiorghita. De asemenea, consilierul local Paul Onisa a propus ca acest titlu sa fie acordat si lui Ovidiu Cernauteanu, care s-a afirmat la Eurovision. Printre cei care au primit pana acum titlul de cetateni de onoare ai municipiului Botosani se numara profesori, scriitori, poeti, pictori.

27 septembrie 2012

Consilierii locali l-au facut Cetatean de onoare pe unul dintre "cei mai celebri romani": Bogdan Ota!

Consilierii locali au adoptat in sedinta de joi un proiect de hotarare privind acordarea titlului de cetatean de onoare lui Bogdan Ota. Proiectul a fost votat in unanimitate. "Incontestabil, unul dintre cei mai celebri romani la ora actuala este de origine botosanean si se numeste Bogdan Alin Ota. In tara sau strainatate, Bogda Ota este nu numai un artist, ci si un ambasador al locurilor de unde a pornit, transformand in realitate versul eminescian "La trecutu-ti mare, mare viitor", se arata in raportul de specialitate.


Bogdan Ota s-a nascut pe 10 mai 1978, iar la varsta de 7 ani a inceput sa studieze pianul. A absolvit Liceul de Arta "Stefan Luchian" din Botosani si apoi la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi, in anul 2003. S-a implicat in proiectul simfonic "Neuroleptika" promovand genul rock simfonic, concertand in aceata formula in Franta si Spania, Desfiintarea in anul 2010 din motive financiare a trupei cu care a concertat este unul din motivele care l-au determinat pe Bogdan Ota sa paraseasca Romania sis a plece in Norvegia, cu speranta unor castiguri financiare mai mari. S-a remarcat la emisiunea "Norvegienii au talent", obtinand locul II.

27 septembrie 2013

Șoptică, supărat că nu a aflat și nici nu a fost invitat: "Aş fi vrut să particip, dar nu am ştiut de această acţiune!"

Deputatul PNL Costel Şoptică şi-a manifestat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, nemulţumirea că nu a fost invitat la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La deschiderea evenimentului au fost prezenţi senatorul Doina Federovici şi deputatul Mihai Baltă, de la PSD, şi niciun parlamentar liberal. "Am rămas foarte surprins şi consternat şi am spus că ori sunt eu lipsit de informaţie, ori e vorba de anumiţi parlamentari. Eu aş fi vrut să particip, dar nu am ştiut de această acţiune. Nu este neapărat o frustare a mea, dar este o nemulţumire că, dacă este o activitate cu caracter general pentru judeţul Botoşani la care pot participa şi parlamentarii, m-aş fi aşteptat, ca parlamentar, să fi fost invitat. Aş fi participat şi poate aş fi avut şi ceva de spus", a afirmat Costel Şoptică.

27 septembrie 2014

Trei de DA pentru Silviu Murariu, la X Factor!

Un alt adolescent din Botoșani, Silviu Murariu, în vârstă de 17 ani, elev la Liceul de Artă Ștefan Luchian, a reușit să-i impresioneze cu calitățile sale vocale pe cei trei jurați de la X Factor.


Silviu a interpretat celebra piesă “Copacul, a lui Aurelian Andreescu, la final acesta primind trei de DA din partea lui Horia Brenciu, Delia și Ștefan Bănică Jr. Tânărul a impresionat și publicul, care s-a ridicat în picioare și l-a aplaudat îndelung. “Ești genul de om pe care l-aș vrea în echipa mea" i-a spus Delia lui Silviu Murariu.

27 septembrie 2014

Botoșăneanca Miruna Buză a cucerit juriul de la X Factor! "Văd o posibilă câștigătoare"

Botoșăneanca Miruna Buză, în vârstă de 17 ani, a cucerit, vineri seara, publicul dar și pe cei trei jurați de la emsiunea concurs X Factor, de la Antena 1. După prima piesă pe care a interpretat-o "I keep on fallin" și după ce a primit trei de DA, Delia i-a cerut Mirunei să mai interpreteze o melodie, adolescenta ridicând sala în picioare.


“Ești talentată, cu siguranță. Asta ți s-a spus și știi lucrul acesta. Și frumușică și talentată, dar nu înțeleg de ce vă aruncați la piese atât de grele pentru vârsta voastră", a întrebat Ștefan Bănică Jr. Pentru că poate. Văd în fața mea o posibilă câștigătoare a X Factor. Bravo. De ce să nu fii tu prima concurentă pe care am să o rog să ne mai cânte ceva, a spus Delia. A doua piesă interpretată de Miruna Buză a fost “Lie, ciocârlie.

27 septembrie 2015

"Ce tot atâtea îmbrăţişări" sau despre literatura în spiritul ALPHA!

Dezorientarea lumii moderne are repercusiuni în zona cea mai vulnerabilă a societăţii noastre, cea a tinerilor. Trăim, din păcate, într-un timp al proiectelor convenţionale sau fără fond, zgomotoase mediatic, tributare unui nou limbaj de lemn, dar consumatoare de uriaşe fonduri europene sau ale comunităţilor locale.


Iar atunci când tinerii devin parte a unor proiecte asumate, bine aşezate pe calapodul vârstei, supervizate de profesionişti, dar lipsite de asurzitoarele trâmbiţe ale facerii-de-bine, timpul nici nu se opreşte în loc, nici nu oferă răgazul şi vizibilitatea pe care astfel de acţiuni le-ar merita. Ediţia I a Taberei de scriere creativă "Alpha", întâmplare literară care a reunit la Ipoteşti 12 liceeni din judeţul Botoşani, s-a derulat într-o discreţie exemplară, fără să devină o formă de expunere exagerată a faptelor, ci un proiect de laborator, de creaţie, de utilitate reală pentru cei implicaţi. Mai mult…

27 septembrie 2016

Actori ai Teatrului M. Eminescu, propuși pentru titlul de Societar de Onoare

Doi actori ai Teatrului Mihai Eminescu vor primi titlul de Societar de Onoare al instituției de cultură, la propunerea conducerii teatrului. Este vorba despre actrița Narcisa Vornicu și actorul și regizorul tehnic Constantin Adam, ambii având o activitate în teatru de mai bine de 40 de ani. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de miercuri va fi și un proiect de hotărâre în acest sens. "​Niciodată nu mi-am făcut bilanţul la câte roluri am jucat şi mari şi mici! Toate le iubesc pentru că sunt parte a vieţii mele, sunt identităţi ale sufletului meu şi ale conştiinţei mele, sunt 40 de ani petrecuţi în lumina reflectoarelor, a aplauzelor şi a florilor!", spune și Narciza Vornicu.

Titlul de Societar de Onoare se atribuie personalului artistic pentru merite deosebite în activitate sau la ieșirea la pensie, după o activitate încununată de rezultate meritorii. Acordarea acestui titlul presupune şi o recompensă financiară egală cu valoarea salariului mediu net pe economie. 

27 septembrie 2017

Un profesor botoșănean va primi titlul de Cetățean de onoare al municipiului

Un profesor din Botoșani va deveni Cetățean de Onoare al municipiului, propunerea pentru acordarea acestei distincții venind din partea primarului Cătălin Flutur. Este vorba de profesorul Grigore Luisian, de la Palatul Copiilor, titlul de cetățean de onoare urmând a-i fi conferit "în semn de recunoaștere și de motivație".


"Acest inimos profesor nu predă elevilor săi doar matematică și fizică. Este artizanul unor domenii noi: robotică și inventică. Cu o experiență didactică de peste 20 de ani, Grigore Luisian a fost selecționat în Liga Profesorilor Excepționali unde se află între primii zece cei mai buni profesori. Modest cu el însuși, Grigore Luisian vorbește doar despre elevii săi de la Palatul Copiilor din Botoșani care au obținut majoritatea locurilor I la concursurile preuniversitare naționale și internaționale de electronică și robotică", se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre de Consiliu Local.

27 septembrie 2018

Cercetat pentru braconaj cinegetic, după ce a ucis un porc mistreț cu ajutorul a patru câini!

Cadavrul porcului mistreţ a fost ridicat de către polițiști şi predat reprezentanţilor DSVSA Botoşani, în vederea examinării şi stabilirii cauzelor decesului. Autorul faptei ca fi cercetat pentru braconaj.


Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au fost sesizaţi miercuri de un bărbat, paznic al unei societăţi din comuna Vlăsineşti, cu privire la faptul că a surprins pe un teren din extravilanul satului Vlăsineşti o persoană care, cu ajutorul a 4 câini, a hăituit şi ucis un porc mistreţ. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de braconaj, în vederea luării măsurilor legale.

27 septembrie 2019

Botoșăneanca Mădălina Horeanu a întors patru scaune la Vocea României!

După 6 ani de la prima apariție în acest concurs, o tânără din Botoșani, Mădălina Horeanu, a întors patru scaune la Vocea României! Mădălina Horeanu a participat, vineri seară, la show-ul Vocea României, și a interpretat o melodie din repertoriul mult îndrăgitei Lady Gaga. Cunoscută publicului de la Botoșani, Mădălina Horeanu este unul din membrii formației de la Botoșani care a fost prezentă alături de renumitul trompetist inclusiv la palatul Papei, de la Vatican. După o prestație artistică excelentă, Mădălina Horeanu a decis să se alăture echipei lui Tudor Chirilă.

27 septembrie 2019

Stomatolog din Botoșani condamnat în dosarul de corupție de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi!

Un stomatolog din Botoșani a fost condamnat de Tribunalul Iaşi la 2 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi! Stomatologul a fost prins „prins“ și condamnat pe baza interceptării telefonului! Un stomatolog judecat pentru fapte de corupţie în dosarul presupuselor mite de la Catedra de Anatomie a UMF a fost găsit vinovat de instanţă. El îi ţinea hangul, la telefon, unui „sforar“ de la UMF, care aduna bani de la studenţi pentru a-i da profesorilor. Medicul a fost condamnat de Tribunalul Iaşi la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influenţă. Andrei Cheban, care este stomatolog în judeţul Botoşani şi absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, nu a recunoscut faptele, el fiind condamnat în baza unor convorbiri telefonice, interceptate, pe care le-a purtat cu un alt tânăr care cerea bani pentru a „aranja“ examene la UMF.

27 septembrie 2020

Ultim omagiu adus de IJSU pentru colonelul Radu Anton

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” a adus un ultim omagiu colonelului în rezervă Radu Anton, cel care a condus instituția vreme de un deceniu.


În jurul orei 11:00, cortegiul celui trecut în neființă vineri a fost adus în curtea instiuției, pentru onorul militar de rămas bun. Radu Anton va fi înmormântat în Icușeni, comuna Vorona, localitatea sa de baștină.

27 septembrie 2021

Pompierul Iulian Rotariu a stabilit un nou record al competiției „Ultra Bolivia Race"

Pompierul Iulian Rotariu, din cadrul Inspectoratul Județean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) din Botoşani, a câştigat ultra-maratonul organizat în Anzii Cordilieri, Bolivia, desfăşurat în perioada 20 - 26 septembrie, anunţă organizatorul evenimentului, Canal Adventure. Iulian Rotariu, singurul român din competiţie, s-a impus în toate cele şapte etape ale „Ultra Bolivia Race”, depăşindu-l în clasamentul general pe germanul Sascha Gramm. După cele șapte etape în care a parcurs 220 de km şi un efort susţinut, Iulian Rotariu a reuşit să se claseze pe locul I, cu un timp total de 23 de ore, 32 de minute şi 30 secunde.

27 septembrie 2022

Doliu în educația botoșăneană. O apreciată profesoară s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani

Educația botoșăneană este în doliu, după ce o apreciată profesoară de muzică s-a stins din viață. Maria Cojocaru a decedat la vârsta de 80 de ani. Cadrul didactic a pregătit și îndrumat generații de elevi de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, Liceul de Artă „Ștefan Luchian” și Școala Populară de Arte, din Botoșani. Maria Cojocaru s-a născut la 4 iunie 1942, în orașul Sorojineț, în Bucovina de Nord, provenind dintr-o familie cu șapte copii. Primele clase elementare le-a absolvit în satul Poieni-Solca. În anul 1956 a susţinut examenul de admiterea la Liceul de muzică din Iaşi. În anul 1963, a susţinut examenul de admitere la Conservatorul ”George Enescu” din Iaşi, reuşind cu nota 9,45.

În anul IV al Conservatorului, s-a căsătorit cu colegul prof. Gh. Cojocariu. În 1968, a primit repartiţie ministerială la Liceul de muzică din Botoşani. A predat muzică vocală şi vioară. S-a ocupat de ansamblul –coral. S-a implicat profesional şi emoţional în pregătirea elevilor obţinând rezultate la concursurile corale, sau la concertele de la ”Atheneul Român”.

27 septembrie 2023

Slujbă de pomenire în locul unde moartea a răpit un preot îndrăgit de comunitate  

Pe 26 septembrie s-au împlinit doi ani de când un preot îndrăgit de comunitatea botoșăneană a trecut la cele veșnice într-un mod cumplit. Preotul Ionuț Miorcăneanu s-a stins din viață la doar 39 de ani, în urma unui cumplit accident rutier, care s-a produs între localitățile Hănești și Vlăsinești. Acesta se întorcea către casă, iar la un moment dat, într-o curbă ușoară la dreapta, a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens izbind un cap de pod.


Impactul a fost unul atât de violent încât volanul a ajuns în plafonul autoturismului, iar preotul a fost găsit inconștient în afara mașinii. Ionuț Miorcăneanu a slujit la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Tudor Vladimirescu, în perioada 2002 – 2021. La locul tragediei s-a săvârșit, ieri, o slujbă de pomenire de către șase preoți din zonă. Cercul Pastoral Misionar din Avrămeni, din care face parte și parohia unde a slujit Ionuț Miorcăneanu, a publicat un mesaj emoționant la doi ani de la trecerea sa în neființă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casa unui botoșănean în pericol de a fi mistuită de flăcări, pompierii au intervenit prompt!

astăzi, 09:24

Casa unui bărbat din Petricani a fost în pericol, luni dimineață, 25 noiembrie din cauza izbucnirii unui incendiu. Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins f...

Diego Armando Maradona ar fi împlinit 64 de ani! „Şi dacă mor, vreau să mă nasc iar şi să fiu fotbalist”!

astăzi, 09:15

Născut la Buenos Aires pe 30 octombrie 1960, Maradona a devenit legendă la Boca Juniors. A jucat pentru Argentina în 115 meciuri, pentru care a marcat 50 de goluri. În 1982 a devenit ...

Țepe pe internet cu anvelope de iarnă. „Au crezut că le cumpără noi și erau reșapate”!

astăzi, 08:35

Atenție de unde cumpărați anvelope, dacă nu ați făcut asta din timp, și vă grăbiți acum. Pe internet sunt oferte atractive, însă unii șoferi se trezesc cu banii luați și fără mar...